pasty - 13297 przepisów (strona:160/887)

Kuchnia macedońska - dobar apetit! 99

Próbowaliśmy różnego typu kiełbasek, selsko meso i lokalnych potraw polecanych przez miejscowych. Na poniższym zdjęciu wątróbka oraz domowej roboty kiełbaska. W ramach przekąski warto sprawdzić smak domowego ajwaru - czyli pasty na bazie papryki, bakłażanów, cebuli, czosnku i przypraw.  W krajach bałkańskich ajwar  podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane(...)ajwar - domowy i sklepowy polecany przez przewodniki. Na słodko znany na Bałkanach lokum z orzechami - galaretka obtoczona cukrem pudrem oraz ciasteczka z figami. Na przekąskę wypróbowaliśmy paluszki solone z pastą z orzeszków arachidowych w środku. Dodatkowo kupiliśmy paprykę słodką i ostrą, aby smaki Macedonii zostały z nami na dłużej

psgotujemy
Zupa krem pomidorowa z ananasem 88

Zupa krem pomidorowa z ananasem Od kiedy dostałem nowy blender kielichowy, cały czas bawię się nim w kuchni, jak dziecko zabawkami. Koktajle, pasty, pasztety i zupy krem… Nie ma dnia, żeby któraś z tych pozycji u mnie nie zawitała. Wcześniej na blogu pojawił się delikatny krem z kalafiora , tak więc dzisiaj czas na lekko pikantną zupę. Postanowiłem przetestować funkcję(...)krem wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann 😊 A co jeśli nie masz takiej funkcji? Nic się nie dzieje, możesz klasycznie zblendować zupę i ugotować w garnku. Lepiej dodać tabasco, czy pastę curry? Wszystko zależy co akurat masz w domu i czego smak lubisz bardziej. Jak dla mnie zarówno wersja z tabasco, jak i czerwoną pastą curry, to istna rozkosz dla podniebienia

Blendman
Risotto na zielono z złocistymi boczniakami 144

jest inaczej zrobione.  Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje i jak się do niego dobrych składników dodaje, to końcowy efekt zaskakuje i całej rodzinie smakuje.  Tym razem gotowej pasty z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec dodałam i dzięki temu oryginalny smak uzyskałam. Risotto wszyło kremowe, w smaku wyjątkowe, a złote boczniaki idealnie tu pasowały i dobrze do ryżu(...)łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 cebula biała, 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego, 1 łyżka kapary, 1 l bulionu warzywnego, 200 g młodej cukinii, 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i koperkiem  Wawrzyniec (2 kopiaste duże łyżki), pęczek szczypiorku, garść listków świeżej mięty, garść świeżego lubczyku, 1 łyżka masła, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku

Moniki Smakołyki
Guacamole 69

Guacamole to rodzaj pasty, którym głównym składnikiem nie są jajka, lecz dojrzałe awokado. Wywodzi się ona z Meksyku. W oryginalnym przepisie guacamole robi się bez żadnych dodatków, tylko awokado skrapia się sokiem z limonki lub cytryny, dodaje się ząbek czosnku i doprawia solą oraz pieprzem. W dzisiejszych czasach przepis ten został zmodyfikowany i możemy dodać do tej salsy drobno posiekaną(...)czerwoną cebulę, papryczkę chili, pomidora, a także świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Przygotowując guacamole musimy zwrócić uwagę, aby awokado było dojrzałe. Wówczas łatwo się je podusi widelcem i pasta będzie smaczniejsza. Awokado jest dojrzałe wtedy, gdy jest lekko miękkie, a skórka odchodzi od miąższu i łatwo wbić w nie widelec. Taka pasta świetnie nadaje się do kanapek, nachosów, tacos

Danka Pichci
Bułki mleczne (na paście tangzhong) 95

Przepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję(...)mąki pszennej chlebowej 100 g wody Na patelnię lub do garnuszka wlać wodę i wsypać mąkę. Podgrzewać masę ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lśniącej pasy. Nie przekroczyć temperatury pasty 65 0 C. Ostudzić i schować do lodówki na 6 h. Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem. Ciasto właściwe: 290 g mąki pszennej chlebowej

Kocham..lubię..gotuję..
Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia 96

image":""},{"@type":"HowToSection","name":"CIASTECZKOWY SP\u00d3D","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Ciastka owsiane i \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a wk\u0142adamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 past\u0119, przypominaj\u0105c\u0105 konsystencj\u0105 mas\u0142o orzechowe. Wyk\u0142adamy na sp\u00f3d niedu\u017cej blaszki, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Wyr\u00f3wnujemy powierzchni\u0119 i wstawiamy(...)u00f3wki na 30 minut, do st\u0119\u017cenia.","text":"Ciastka owsiane i \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a wk\u0142adamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 past\u0119, przypominaj\u0105c\u0105 konsystencj\u0105 mas\u0142o orzechowe. Wyk\u0142adamy na sp\u00f3d niedu\u017cej blaszki, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Wyr\u00f3wnujemy powierzchni\u0119 i wstawiamy do lod\u00f3wki

ProstePesto.pl
Hummus z kalafiora 135

innego strączka! Wygląda identycznie, jak klasyczny hummus , jest tak samo doprawiony, a nawet smakuje bardzo, ale to bardzo podobnie. Można się spierać, czy to jeszcze hummus, czy już pasta z pieczonego kalafiora . Pewne i niezmienne natomiast jest jedno… Ten przepis wymiata 😊 Z czym podawać hummus z kalafiora? Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek

Blendman
Oliwiada 89

Oliwiada czyli pasta z oliwek według pomysłu z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny se Blasi . Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego. O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę. Pasta z oliwek. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kremowe spaghetti ze szparagami i łososiem 96

bunch of asparagus 70g hot smoked salmon 1 tbsp oil 4 tablespoons mascarpone cheese juice and zest of 1/2 lemon pepper and salt to taste Method: 1. Cook the pasta according to the instructions on the package. 2. Cut off woody tips from asparagus. 3. Cut the top of the asparagus into ribbons with a vegetable peeler, cut the rest(...)slices. 4. Fry the asparagus slices and the salmon into pieces in a frying pan - add mascarpone, lemon juice and zest, and 1/2 cup of water after cooking the pasta. 5. Transfer the pasta to the sauce and add the asparagus ribbons - mix. 6. Sprinkle with pepper and serve. Enjoy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
GANACHE 118

gofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte(...)orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia. Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 136

przy Dorotheergasse 1. Nasz rodak, o niewymawialnym dla Niemców i Austriaków nazwisku, dokonał ponad sto lat temu rewolucji: sprawił, że nad Dunajem rozsmakowano się w prostych, małych kanapeczkach z pastą jajeczną, a jego nazwisko stało się synonimem szybkiej przegryzki. Najsłynniejsza kanapka Trześniewskiego do dziś wygląda tak samo – kromka razowca i drobno posiekane jajko na twardo (dziś serwuje się kilkanaście różnych(...)smakowitych i kolorowych past i dodatków). Smakuje jak w szkolnym bufecie, ale podana razem z maleńkim Pfiffem , czyli kufelkiem piwa o pojemności 0,2 l, pozwala nabrać sił przed dalszym zwiedzaniem cesarskiego Wiednia. U Trześniewskiego – obowiązkowo: kanapka z pastą jajeczną i Pfiff. Artykuł Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Curry z kurczaka (Madras) / Chicken Madras 87

Curry z kurczaka / Chicken Madras Dziś zapraszam na pyszne i rozgrzewające curry z kurczaka . Dziś to szybka wersja kurczaka madras przygotowanego z dodatkiem pysznej pasty o tej samej nazwie. W jej skład wchodzi mnóstwo aromatycznych indyjskich przypraw oraz sporo papryczki chili. Jest naprawdę ostra, więc warto dostosować jej ilość do własnych kubków smakowych:) Takie curry z kurczaka możecie wzbogacić(...)klopsikami curry z kurczakiem i nerkowcami curry z kurczakiem i soczewicą curry wegetariańskie PRZEPIS NA CURRY Z KURCZAKA (MADRAS): 500 g piersi kurczaka, cebula, puszka pomidorów, łyżeczka indyjskiej pasty madras, 1/2-3/4 szklanki wody, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku, kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki na ryż z warzywami: 100 g ugotowanego ryżu, pół czerwonej papryki

Lekcje w kuchni
Jajka faszerowane tuńczykiem 148

czasem nie trzeba nic więcej. A jeśli szukacie innych inspiracji na jajka faszerowane, to spójrzcie na te propozycje: Jajka faszerowane z grzybami Jajka faszerowane z musztardą Jajka faszerowane pastą z serkiem topionym Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane ćwikłą Gdy przygotowujemy większą ilość faszerowanych jajek warto je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą do żywności – ja wybieram folię Stella Składniki(...)pół i wyciągamy z nich ostrożnie żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy odsączonego tuńczyka, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc pastę. Uwaga! Z podanych składników wyjdzie farszu na nadzianie około 10-12 połówek jajek. Jeśli chcemy wykorzystać cały farsz należy dogotować jajek. Resztę farszu można również wykorzystać w formie pasty na kanapki

Słodkie okruszki