jest podstawowym daniem spożywanym codziennie w wielu domach, ma dziesiątki różnych wersji i odmian w zależności od upodobań i regionu. Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie(...)mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia Przyprawy: mielony kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, imbir w proszku, cukier Przygotowanie: Filet przekroić wzdłuż następnie
W garach u GosiGuacamole to meksykański sos na bazie awokado. Guacamole wraz z chipsami/natchosami stanowi świetną przystawkę na imprezy , świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa . Jego najbardziej podstawowa wersja składa się z rozgniecionego awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Jednakże często można spotkać guacamole zawierające czosnek, cebulę, kolendrę, papryczkę chilli lub pomidory. Gorąco polecam sprawdzenie, która wersja najbardziej Wam przypadnie(...)pietruszkę . Całość mieszamy i ugniatamy, warto zrobić to dość niedbale, pozostawiając większe grudki awokado . Na koniec opcjonalnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mieszamy. Guacamole podajemy z chipsami/natchosami, w formie pasty kanapkowej jako dodatek do pieczywa lub tortilli . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 298 kcal 99 kcal Białko 4 g 1 g Tłuszcze
WegePrzepis5f362c671506e","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Pi\u0105tnicy lub Almette) z bryndz\u0105 S\u0105deck\u0105, tworz\u0105c jednolit\u0105 i kremow\u0105 past\u0119.","text":"W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Pi\u0105tnicy lub Almette) z bryndz\u0105 S\u0105deck\u0105, tworz\u0105c jednolit\u0105 i kremow\u0105 past\u0119.","url":"https(...)naczynie żaroodporne, wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością masła. W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Piątnicy lub Almette) z bryndzą Sądecką, tworząc jednolitą i kremową pastę. Nadziej mieszaniną serków każdą z połówek moreli. Posyp rozgniecionymi kawałkami pistacji i gałązkami rozmarynu. Skrop płynnym miodem akacjowym i sokiem limonki. Oprósz przyprawami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz
ProstePesto.plPróbowaliśmy różnego typu kiełbasek, selsko meso i lokalnych potraw polecanych przez miejscowych. Na poniższym zdjęciu wątróbka oraz domowej roboty kiełbaska. W ramach przekąski warto sprawdzić smak domowego ajwaru - czyli pasty na bazie papryki, bakłażanów, cebuli, czosnku i przypraw. W krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane(...)ajwar - domowy i sklepowy polecany przez przewodniki. Na słodko znany na Bałkanach lokum z orzechami - galaretka obtoczona cukrem pudrem oraz ciasteczka z figami. Na przekąskę wypróbowaliśmy paluszki solone z pastą z orzeszków arachidowych w środku. Dodatkowo kupiliśmy paprykę słodką i ostrą, aby smaki Macedonii zostały z nami na dłużej
psgotujemyZupa krem pomidorowa z ananasem Od kiedy dostałem nowy blender kielichowy, cały czas bawię się nim w kuchni, jak dziecko zabawkami. Koktajle, pasty, pasztety i zupy krem… Nie ma dnia, żeby któraś z tych pozycji u mnie nie zawitała. Wcześniej na blogu pojawił się delikatny krem z kalafiora , tak więc dzisiaj czas na lekko pikantną zupę. Postanowiłem przetestować funkcję(...)krem wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann 😊 A co jeśli nie masz takiej funkcji? Nic się nie dzieje, możesz klasycznie zblendować zupę i ugotować w garnku. Lepiej dodać tabasco, czy pastę curry? Wszystko zależy co akurat masz w domu i czego smak lubisz bardziej. Jak dla mnie zarówno wersja z tabasco, jak i czerwoną pastą curry, to istna rozkosz dla podniebienia
Blendmanjest inaczej zrobione. Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje i jak się do niego dobrych składników dodaje, to końcowy efekt zaskakuje i całej rodzinie smakuje. Tym razem gotowej pasty z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec dodałam i dzięki temu oryginalny smak uzyskałam. Risotto wszyło kremowe, w smaku wyjątkowe, a złote boczniaki idealnie tu pasowały i dobrze do ryżu(...)łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 cebula biała, 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego, 1 łyżka kapary, 1 l bulionu warzywnego, 200 g młodej cukinii, 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec (2 kopiaste duże łyżki), pęczek szczypiorku, garść listków świeżej mięty, garść świeżego lubczyku, 1 łyżka masła, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Moniki SmakołykiGuacamole to rodzaj pasty, którym głównym składnikiem nie są jajka, lecz dojrzałe awokado. Wywodzi się ona z Meksyku. W oryginalnym przepisie guacamole robi się bez żadnych dodatków, tylko awokado skrapia się sokiem z limonki lub cytryny, dodaje się ząbek czosnku i doprawia solą oraz pieprzem. W dzisiejszych czasach przepis ten został zmodyfikowany i możemy dodać do tej salsy drobno posiekaną(...)czerwoną cebulę, papryczkę chili, pomidora, a także świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Przygotowując guacamole musimy zwrócić uwagę, aby awokado było dojrzałe. Wówczas łatwo się je podusi widelcem i pasta będzie smaczniejsza. Awokado jest dojrzałe wtedy, gdy jest lekko miękkie, a skórka odchodzi od miąższu i łatwo wbić w nie widelec. Taka pasta świetnie nadaje się do kanapek, nachosów, tacos
Danka PichciPrzepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję(...)mąki pszennej chlebowej 100 g wody Na patelnię lub do garnuszka wlać wodę i wsypać mąkę. Podgrzewać masę ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lśniącej pasy. Nie przekroczyć temperatury pasty 65 0 C. Ostudzić i schować do lodówki na 6 h. Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem. Ciasto właściwe: 290 g mąki pszennej chlebowej
Kocham..lubię..gotuję..image":""},{"@type":"HowToSection","name":"CIASTECZKOWY SP\u00d3D","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Ciastka owsiane i \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a wk\u0142adamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 past\u0119, przypominaj\u0105c\u0105 konsystencj\u0105 mas\u0142o orzechowe. Wyk\u0142adamy na sp\u00f3d niedu\u017cej blaszki, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Wyr\u00f3wnujemy powierzchni\u0119 i wstawiamy(...)u00f3wki na 30 minut, do st\u0119\u017cenia.","text":"Ciastka owsiane i \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a wk\u0142adamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 past\u0119, przypominaj\u0105c\u0105 konsystencj\u0105 mas\u0142o orzechowe. Wyk\u0142adamy na sp\u00f3d niedu\u017cej blaszki, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Wyr\u00f3wnujemy powierzchni\u0119 i wstawiamy do lod\u00f3wki
ProstePesto.plinnego strączka! Wygląda identycznie, jak klasyczny hummus , jest tak samo doprawiony, a nawet smakuje bardzo, ale to bardzo podobnie. Można się spierać, czy to jeszcze hummus, czy już pasta z pieczonego kalafiora . Pewne i niezmienne natomiast jest jedno… Ten przepis wymiata 😊 Z czym podawać hummus z kalafiora? Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek
BlendmanOliwiada czyli pasta z oliwek według pomysłu z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny se Blasi . Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego. O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę. Pasta z oliwek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebunch of asparagus 70g hot smoked salmon 1 tbsp oil 4 tablespoons mascarpone cheese juice and zest of 1/2 lemon pepper and salt to taste Method: 1. Cook the pasta according to the instructions on the package. 2. Cut off woody tips from asparagus. 3. Cut the top of the asparagus into ribbons with a vegetable peeler, cut the rest(...)slices. 4. Fry the asparagus slices and the salmon into pieces in a frying pan - add mascarpone, lemon juice and zest, and 1/2 cup of water after cooking the pasta. 5. Transfer the pasta to the sauce and add the asparagus ribbons - mix. 6. Sprinkle with pepper and serve. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpanagofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte(...)orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia. Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki. Smacznego
Zasmakuj Kuchni