garść suszonych pomidorów w połówkach 2 łyżeczki, suszonych pomidorów wiórki 1 papryka czerwona grubościenna 1 papryka zielona grubościenna 4 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki pasty paprykowej ( pieczona zblendowana papryka, zawsze na jesieni robię kilka słoików ) można pominąć lub zastąpić pastą pomidorową, będzie nieco inaczej ale nadal smaczne 2 łyżki brązowego cukru, płaskie sól, chilli do smaku 200 ml słodkiej(...)resztę suszonych pomidorów . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 minut, pilnując żeby się nie przypalało. Po tym czasie zalej 1 szklanką wody, dopraw pastą z pieczonej papryki, mielonymi suszonymi pomidorami, resztą wyciśniętego praską czosnku , brązowym cukrem, solą i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej
Ogrodnik w podróżypróbę ze względu na smog ale także na różnicę temperatur, na przesilenie zimowe, na osłabienie organizmu po zimie. Dlatego małe wsparcie nam się przyda. Takim wsparciem jest ta pasta która nie dość że smakuje wybornie to jeszcze wzmacnia nasz organizm. Czarnuszka podobno "leczy wszystko oprócz śmierci". Goździki i anyż działają bakteriobójczo i odkażająco, chronią przed infekcjami. Polecam zrobić(...)taką pastę. Pasta na wzmocnienie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIdealna pasta sezamowa, czyli sprawdzony przepis na Tahini . Zobacz jakiego sezamu użyć, oraz jak prawidłowo go uprażyć i zmiksować na uniwersalną pastę. Z tahini zrobisz zarówno do hummus, jak i słodkie desery. - tylko 2 składniki - proste i szybkie wykonanie - szerokie zastosowanie pasty sezamowej
AniaGotuje.plKolejny przepis na wykorzystanie pasty z orzechów włoskich . Kawa orzechowa z miodem i bitą śmietaną to oryginalne połączenie smaków. Kawa jest pyszna, sycąca i banalnie prosta do przygotowania. Jeśli jesteście ciekawi smaku, zapraszam na jej orzechową wersję Składniki: 2 szklanki chudego mleka 1 pełna łyżka pasty z orzechów włoskich 5 – 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej miód Dodatkowo: bita śmietana(...)dekoracji 1 łyżka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i dodajemy pastę z orzechów włoskich. Dokładnie mieszamy i słodzimy miodem. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zaint sować: → Kawa z białą czekoladą i tahini → Kawa z czekoladą i bitą śmietaną → Kawa
Oryginalny smakPół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo – “majowego miodku” , czyli syropu z mniszka lekarskiego. Składniki(...)orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki syropu z mniszka – majowy miodek szczypta soli Wykonanie Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły . Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy
Tajemnice SmakuZnaczy to, że przygotowując kimchi możemy zawsze eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Składniki KIMCHI 1 kg dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny(...)obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta z dynią się maceruje przygotowujemy pastę kimchi . Zagotowujemy 200 ml wody razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie nam kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do przestudzonego kleiku
Tajemnice SmakuHummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą. Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy(...)czyli koncentrat grzybowy borowikowy w słoiczku. Składniki puszka ciecierzycy 100 g ugotowanych lub obsmażonych i rozdrobnionych grzybów (ja dodałam gotowy koncentrat borowikowy Leśne skarby ) 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki harissy (lub więcej, będzie bardziej pikantnie) 1 łyżka oliwy truflowej lub oliwy z oliwek sól do podania oliwa truflowa i sezam
Tajemnice Smakuwrzuć do garnka z ziołami i przyprawami i zalej wodą do przykrycia. 2. Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj z częścią wywaru do powstania gęstej pasty, dodaj olej i wymieszaj. 3. Zamroź w małych foremkach lub woreczkach do lodu. 2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 500g nóżek z kurczaka
Z notatnika dietetykaCześć! Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu(...)tygodni. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy. Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę. Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy. Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki. Notatki: * żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate’ nie dodawać żelatyny Smacznego! Lidka Artykuł Pâtè
Pieprzyć z Fantazjączosnku 1 żółtko s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di filetto di salmone senza pelle 500 g di spinaci 3 cucchiai di senape 2 rotoli di pasta sfoglia 2-3 cucchiai di burro 1 spicchio d'aglio 1 tuorlo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia, umycia i osuszenia szpinaku. Szpinak podsmażamy na maśle z drobno posiekanym(...)spinaci a raffreddare. Nel frattempo riscaldate il forno a 175 gradi. Lavate e asciugate il filetto di salmone, poi massaggiatelo con un pizzico di sale e pepe. Srotolate la pasta sfoglia sulla leccarda coperta da carta da forno. Adagiate il filetto di salmone sulla pasta. Spennellate il filetto con 2-3 cucchiai di senape. Per ultimo coprite il filetto
La grande e la piccola cuocaZnalazłam cudowną w smaku pastę curry. Bardzo ją polecam. Dodaję ją do wielu potraw.Po pierwszym użyciu, wiem, ze nie zamienię ją na żadną inną. Do kupienia jest przez internet albo w sklepach ekologicznych. Pieczone bataty o smaku curry. 2 bataty duże 2-3 łyżeczki pasty curry Cosmoveda oliwa trochę sól do smaku Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy 2-3 łyżeczki pasty curry i trochę oliwy i lekko solimy. Nacieramy bataty. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 190-200 stopni C 15- 20 minut. Podałam z rukolą i pomidorkami
AZgotuj!łyżeczki kolendry (najlepiej w warunkach, ale może być mielona), 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu (najlepiej ziarnistego), wlej 2 łyżki oleju, wsyp przesiekaną pietruszkę i utrzyj całość na pastę. Krok 2 Osusz makrele ręcznikiem lub ściereczką. Ostrym nożem zrób 3 nacięcia z boku każdej ryby. Natrzyj obydwie tuszki ziołową pastą od środka i na zewnątrz. Wciśnij pastę w cięcia
Niedzielny kucharzUważam, że pasty jajeczne to najlepszy pomysł na pyszne kanapki śniadaniowe. Jeżeli mamy jajka w domu to taką pastę możemy je przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z awokado lub suszonymi pomidorami . Dzisiaj mam dla was przepis na pastę jajeczną z szynką. Moim bliskim bardzo smakowała i mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka Pichciczyli reorganizacji cząsteczek skrobi po skleikowaniu – przestaje ona utrzymywać gęstość i lepkość sosu. Jeśli chcecie żeby sos miał bardziej czerwony kolor, dodajcie do rondelka razem ze wszystkimi składnikami łyżeczkę pasty gochujang . SKŁADNIKI składniki na ok. 200ml sosu 120ml wody (8 łyżek*) 30ml wody zimnej (2 łyżki) 60g cukru trzcinowego 60ml octu ryżowego o kwasowości 5% (4 łyżki(...)łyżeczek jeszcze będzie jadalne) 2 płaskie łyżeczki skrobi ryżowej, ziemniaczanej lub kukurydzianej opcjonalnie, do dłuższego przechowywania sosu – żelfix albo guma xanthan – 1/3 łyżeczki opcjonalnie, dla zabarwienia – łyżeczka pasty chili gochujang** * 1 klasyczna łyżka stołowa to 15ml, a łyżeczka do herbaty to 5ml – pamiętajcie że zawsze lepiej mieć miarkę, w końcu łyżeczka łyżeczce nie równa ** na zdjęciach
Karo in the Kitchendanie. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jest kilka podstawowych odmian curry: zielone, czerwone, żółte, panang i massaman. Bazę wszystkich stanowi ten sam zestaw składników: pasta z krewetek, czosnek, trawa cytrynowa, liście kafiru, pieprz i nasiona kuminu. Różnią się detalami nadającymi im kolor. O zielonym curry możecie przeczytać, że jest słodsze i mniej ostre od innych(...)składników, które razem tworzą rozgrzewającą, cytrusową przyprawę. W daniu, które Wam proponujemy możecie sami dowolnie dozować sobie poziom ostrości, dodając więcej lub mniej curry. Możecie w ogóle zrezygnować z pasty i wyostrzyć danie chilli, a dla aromatu cytrusowego dodać startą skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek
Niedzielny kucharz