także jak dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki czy chipsów tortilla. Składniki: 350 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 5-6 kawałków suszonych pomidorów około 5 - 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów 100 g orzeszków pinii lub włoskich Sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Orzechy uprażyć(...)suchej patelni. Ciecierzyce odsączyć z zalewy, umieścić w kielichu blendera z ząbkiem czosnku, orzechami, pastą sezamową i oliwą z suszonych pomidorów. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dymkę i suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać z pastą z ciecierzycy. Czas przygotowania: 15' Trudność: łatwe Kaloryczność: 280 kcal / porcja
Pyry na GazProsta pasta czosnkowa ze Skyrem. Bardzo zdrowa. Przydatna szczególnie w sezonie grypowym i podczas przeziębienia. Banalna w przygotowaniu. Składa się tylko z trzech składników: jogurtu naturalnego Skyr (choć w rzeczywistości zaliczany jest do serków), ząbków czosnku (polecam teraz młody czosnek) i odrobiny soli. Pasta czosnkowa do kanapek lub jako dip czosnkowy do warzyw lub krakersów. Jeśli nie znacie jeszcze Skyra(...)zapraszam do ostatniego mojego przepisu ze Skyrem , w którym pisałam czym jest Skyr :) The post Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDziś mam dla Was zieloną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapki, lecz może również służyć do nafaszerowania jajek. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jest lekka i nie wymaga dużej ilości składników. U mnie taka pasta bywa przynajmniej raz w tygodniu, bo uwielbiam brokuły. Tak w nawiasie odsyłam do artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą(...)miękkości. 2. Jajka kroimy w kostkę, ostudzonego brokuła również możecie na połówki pokroić. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy jogurt wedle uznania (w zależności, czy chcemy uzyskać pastę do faszerowania, czy gęstszą do kanapek. Ja dałam 2 łyżki na kanapkową). Za pomocą blendera/miksera łączymy składniki
Zdrowie i pysznie na talerzuJajko w formie przekąski stanowi ważny element mojej świątecznej kuchni. Wygląda oryginalnie, ale składa się z podstawowych, ogólnodostępnych składników. Stało się przysmakiem moich gości i hitem świątecznego menu. Pasta jest także idealnym smarowidłem do pieczywa lub krakersów. Składniki: 4 jajka 50g filecików anchois 2 łyżki szczypiorku 8 łyżek tartego żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz świeżo mielony Wykonanie: 1. Jajka(...)jajka wydrążyć żółtko. 3. Odciętą część jajek, żółtka, posiekany szczypiorek, 4 fileciki anchois, żółty ser starty na tarce o małych oczkach, majonez i szczyptę pieprzu miksować blenderem do postaci pasty. 4. Łódeczki z białka napełnić przygotowaną pastą. 5. Udekorować na wierzchu paskami filecików anchois
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje! SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju(...)uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu, majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK! ). Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i szybka pasta z tuńczyka i jajek, z dodatkiem soku z cytryny i sera żółtego. Najlepiej smakuje na kanapkach z ogórkiem kiszonym :) Pastę przygotowuję w Thermomixie, ale możecie zrobić ją bez użycia sprzętu. Wystarczy drobno posiekać składniki i dokładnie ze sobą wymieszać. 0/5 czerwonej cebuli puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach sok z połowy cytryny 2 ugotowane na twardo(...)przez 5 sekund, na obrotach 5. Dodajemy odsączonego tuńczyka i resztę składników. Miksujemy przez 25 sekund, na obrotach 5. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Tuńczykowa pasta z serem żółtym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogProsta i szybka pasta z tuńczyka i jajek, z dodatkiem soku z cytryny i sera żółtego. Najlepiej smakuje na kanapkach z ogórkiem kiszonym :) Pastę przygotowuję w Thermomixie, ale możecie zrobić ją bez użycia sprzętu. Wystarczy drobno posiekać składniki i dokładnie ze sobą wymieszać. 0/5 czerwonej cebuli puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach sok z połowy cytryny 2 ugotowane na twardo(...)przez 5 sekund, na obrotach 5. Dodajemy odsączonego tuńczyka i resztę składników. Miksujemy przez 25 sekund, na obrotach 5. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Tuńczykowa pasta z serem żółtym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną konsystencję pasty i nie musimy już smarować pieczywa masłem. 5 jajek, 2 łyżki masła, puszka sardynek w oliwie, 2 – 3 łyżki kaparów, 60 g masła, papryczki chili lub piri piri ( u mnie 4 piri piri), sok z cytryny, pieprz świeżo zmielony, Ugotowane na twardo jajka obrać. Jajka, sardynki wraz z oliwą(...)kapary, piri piri i masło zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Pastę można użyć do kanapek tortowych. deska od Deski Deseczki TM zastawa
królestwo garówPasty można robić z różnych składników. Pieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa się zmarnować(...)zdjąć te ciemna części. Smaku wiele nie doda, a zepsuje nam widok. Ja np nie dodaję marchewki, zwyczajnie nie lubię. Czosnku dajemy tyle ile lubimy, jeśli chcemy bardziej wyraźną pastę, należy dać więcej. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, tyle dodajemy rosołu. Należy pamiętać, że pasta jak trochę postoi tężeje
Dieta moja pasjaPyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano płaska łyżeczka cukru pudru oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję
Zasmakuj KuchniKolejna propozycja na pastę kanapkowa-tym razem zdrowsza wersja-pychotka i te chrupiące orzeszki.....mniam,polecam Składniki: brokuł 150 g orzechów włoskich 100 g sera feta ząbek czosnku sól,pieprz Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut,odcedzamy i studzimy. orzechy zalewamy wrzątkiem na ok 10 min,odcedzamy i studzimy. Brokuła miksujemy(...)gładką pastę,orzeszki rozdrabniam ale nie za bardzo żeby troszkę chrupało w paście,dodaję do brokuła razem z serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku,doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Smacznego
Swojskie jedzonkoabsolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Super szybka pasta Jeśli szukaliście przepisu na super szybkie danie to trafiliście idealnie. To jedna z tych past, która jest gotowa zanim zdąży ugotować się makaron. Potem wystarczy wymieszać składniki i można zajadać pyszne(...)chorizo w półplasterki. Podsmaż w rondlu na złoto. Dodaj makaron, podlej wodą z gotowania, podkręć temperaturę i chwilę smaż, aż sos zgęstnieje. Dodaj groszek, pietruszkę, miętę i wymieszaj. Podawaj pastę posypaną parmezanem. Smacznego! Artykuł Szybki makaron orechiette z groszkiem i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPasta con calabaza e pollo ” szybki makaron Pasta con calabaza e pollo , to po prostu makaron z dynią i kurczakiem , który zawiera , także świeży szpinak . Jest to danie , naprawdę szybkie w przygotowaniu , smaczne , po prostu idealne , na środek tygodnia , kiedy zaczyna , nas dopadać zmęczenie i monotonia , a czas ,nie chce być z gumy i się rozciągnąć .. Składniki(...)solą i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia ( około 3-5 minut ) . W momencie , kiedy liście szpinaku zmiękną , całość przelewamy do odcedzonego , ugotowanego , makaronu , mieszamy , podajemy od razu . Smacznego ! Artykuł „Pasta con calabaza e pollo ” szybki makaron pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKanapkowe pasty to coś, co doskonale pamiętam z dzieciństwa. Często robiliśmy takie sami (noo może z lekką pomocą Mamy, np. w ugotowaniu czegoś), najczęściej były to pasty jajeczne, bardzo często z drobno pokrojoną wędliną. I do dziś niektóre… Artykuł Pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu
Kolorowy PrzepisownikNiewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu :-). Czas: 20 minut Poziom trudności : Mega łatwe Nie musisz umieć gotować Kiedy po raz pierwszy testowaliśmy ten przepis przygotowaliśmy sobie wszelki wypadek garść orzechów do pesto i pieczone pomidorki koktajlowe(...)jakoś nie mieściło nam się w głowach, że można zrobić pastę z czterech składników (nie licząc makaronu) z czego na pesto przypadają trzy. Okazaliśmy się ludźmi małej wiary. Penne z pesto z jarmużu jest absolutne kompletne, nie potrzebuje żadnych dodatków. Wygląda pięknie i smakuje pysznie. Najważniejsze w całym przepisie jest to, żeby dokładnie i energicznie zmiksować jarmuż z czosnkiem
Niedzielny kucharz