plastry. Posolić, odłożyć na sitku na 20 minut, ponownie opłukać i osuszyć. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry. Zioła zmiksować z czosnkiem, do otrzymania konsystencji pasty. Dodać 5 łyżek oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, krótko podsmażyć z obu stron pomidory. Na tę samą patelnię dolać trochę oliwy(...)obsmażyć z obu stron bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut. Wyjąć przykryć odłożoną górą bakłażana. Od razu podawać z pozostałą pastą. Smacznego! Przepis
Pełny talerzJaja faszerowane pastą z Tuńczyka to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu jako przekąskę oraz element śniadania. Każdemu amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera(...)łyżeczka drobno posiekanej cebulki (można pominąć) sól pieprz Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu. Cebulkę bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy
Słodka StronaWitajcie :) Kolejna odsłona najwspanialszej pasty na świecie. Oczywiście to nasza opinia, a Wy możecie lubić inne :) Tak czy siak wiecznie coś tworzymy, aby mieć kolejne wersje do wyboru. Dzisiaj zrobiliśmy hummus z czarną fasolą i dodatkiem pasty z zielonej kolendry. Prosto, szybko i mega smacznie. Niektórym pewnie kolorystyka pasy nie koniecznie przypadnie do gustu, ponieważ jest nieco szaro-bura(...)przeciwnie, wyszedł wyśmienity. Czas przygotowania to jakieś 10 min. Aby szybko zrobić tą wersję humusu potrzebować będziecie : 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 puszki czarnej fasoli 1/3 szklanki sezamu 1 łyżka pasty z zielonej kolendry (kupiliśmy ją w Lidlu) 3 duże ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej 1/4 łyżeczki pasty chili lub kilka
vegetaniemoim rodzinnym domu bardzo często gościły pasty kanapkowe przygotowywane przez moją mamę. Mama niejednokrotnie łączyła twaróg z rybą, dlatego też dla mnie to klasyczna kombinacja, jednak jak ostatnio się okazało nie jest tak dla wszystkich. Dziś dziele się z Wami szczyptą smaków mojego dzieciństwa. Dodatkowo taką pastą śmiało można nafaszerować jajka... Kto zna i lubi to połączenie(...)Pasta serowo rybna z nutą tajską SKŁADNIKI: 125 g chudego twarogu 1 puszka śledzi w sosie tajskim 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy twaróg, który rozgniatamy widelcem. Puszkę rybą otwieramy, rozdrabniamy i wraz z sosem tajskim przekładamy do twarogu. Następnie dodajemy ketchup i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Szczypiorek drobno siekamy. Pastę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasta z czarnej fasoli jest bardzo smaczna i sycąca. Wiem, że niektórym z Was nie przypadnie do gustu jej ciemny widok. Jednak, jeżeli lubicie fasolę bądź nie jecie mięsa to taka pasta jest w sam raz dla Was. Podczas jej przygotowania nie żałujcie soku z cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku. Składniki: 200 g suchej fasoli(...)odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie, co się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje
Ugotowaćjaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z ciecierzycą Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek(...)sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. J eśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem i dekorujemy natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitystaram się ją robić na różne sposoby aby Nam się nie znudziła. Ta przygotowana została na pomidorach z puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem) Podziel kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę. Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty(...)zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około
karmelowyPyszne jajeczka nadziewane pastą sardynkową. Znakomite na przekąskę i śniadanko czy też kolację, doskonale sprawdzą się też na Wielkanocnym stole. składniki: 5 jajek 1 puszka sardynek w oleju, u mnie sardynki SuperFish z pastą pomidorowo-czosnkową 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić na pół i wydrążyć(...)żółtko. Do rozdrabniacza przełożyć wydrążone żółtka oraz osączone sardynki razem z pastą pomidorowo-czosnkową. Dodać majonez i zmiksować na gładką masę. Połówki jajek napełnić przygotowaną pastą, ja zrobiłam to za pomocą szprycy. Udekorować natką pietruszki i ułożyć na talerzu
Monia miesza i gotujepowaliło mnie na kolana zaczęłam szukać inspiracji co z tym dalej zrobić i tak u Mikołaja trafiłam na przepis, który mnie zainspirował do zrobienia jako nadzienia do babeczek pasty z awokado i sera sałatkowego. Wyszło na prawdę pysznie! SKŁADNIKI: korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam(...)piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety 1 łyżka majonezu kawałeczek papryki czerwonej kawałeczek czerwonej cebuli 3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy 1 gotowane jajko garść oliwek przyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka 1. Awokado i czosnek
Kto ugości moich gości?Dzisiaj propozycja śniadaniowa w postaci pasty jajeczno kukurydzianej do kanapek. Delikatne połączenie smaków daje bardzo fajny efekt. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu a przy tym pyszna :) Składniki: 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej pieprz ziołowy sól 1 łyżeczka oleju lnianego do smaku do przybrania pomidor, rzodkiewka, koperek. Sposób wykonania: Jajka(...)gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację
W kuchennej krainiejaką - pragnie odnaleźć idealny przepis, jednocześnie rozwiązując zagadkę zachcianki skazańca. Przybywa do małego przybytku, gdzie zupa tak gotowana jest od wielu lat. Jej sekretem jest odpowiednio przygotowana pasta z fermentowanej soi. Reporter ulega urokowi najlepszej zupy, jednak właścicielka lokalu nie jest wykonawczynią przysmaku, do czego przyznaje się dopiero później. Wspaniały smak jest zasługą młodej Hye-jin Jang(...)dziewczyny, po której słuch zaginął.Niemniej każdy punkt, który sprawdza reporter, jest w jakiś sposób związany z Hye-jin. Historia robi się coraz ciekawsza. Młoda Koreanka od dziecka robiła pastę sojową. Jenak matka zmarła wcześnie, a ojciec nie był znany. Dziewczyna była od początku stworzona do przyrządzania pasty. Sekret idealnej pasty tkwił w wielu istotnych szczegółach - w soli
W kuchni Karmel-itkibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kilki dni temu kupiłam gotowy humus Primaviki na spróbowanie (był jednak trochę za kwaśny). Podpatrzyłam spis składników (woda, cieciorka, pasta sezamowa, ocet winny, czosnek, sól) i stworzyłam własną kompozycję smakową. Obecnie jest to ulubiona pasta do chleba. Metodą prób i błędów uzyskałam (wg mnie) idealne proporcje. Zapraszam do spróbowania(...)ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody 3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast czosnku, gdy robię kanapki do pracy. Natomiast w wersji „do użytku domowego
Qlinarnie i Qlinarniebottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta casserole Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ingredients: 350g pasta 1 big leek 3 tbs butter/olive oil salt, pepper 400g tomatoes 2 pepperoni peppers 100g black olives 2-3 tbs tomato concentrate 100ml favourite milk 2 eggs 1 package feta/2 mozzarella balls
Qlinarnie i Qlinarniejuż 11. edycja!). Kilka tytułów wartych polecenia: Niebo (2012?, Paweł Sarbinowski, Piotr Żukowski), Dziewczyny do wzięcia (1972, Janusz Kondratiuk), Dziewczyna z szafy (2012, Bodo Kox). Pasta in tomato sauce A vegan recipe from a friend who isn’t vegan (olives are my addition). It’s a very simple, healthy (lots of lycopene) and quick way to serve(...)your pasta - it's been my favourite for a couple of years. You only have to remember not to overcook the pasta (it’s got to be al dente), otherwise you’ll get tomato soup… Ingredients: 3 cloves of garlic 1-2 onions olive oil 6-7 peeled tomatoes 2 tbs tomato paste 4-5 allspice grains
Qlinarnie i Qlinarnie