zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli Przygotowanie: Na spód słoika(...)dajmy bazę naszej zupy, czyli coś co zamieni nasze warzywa zalane gorącą wodą w pyszną, pełną aromatu zupę. Na 500ml słoik dałem łyżkę domowej mieszanki przypraw, łyżeczkę pasty miso i dwie łyżeczki sosu sojowego. Możecie użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była
PaleoLiferejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne). Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodaj(...)1/4-1/2 szklanki startera (rejuvelac) i zblenduj na gładką, jednolitą pastę. Starter dodawaj powoli, do uzyskania pożądanej konsystencji (bardziej smarownej lub zwartej). Fermentacja: Serek zostawiamy w przykrytym pojemniczku, w temperaturze pokojowej (20-22oC). Po 2 dniach zauważysz, że zapach słodkawej pasty staje się nieco kwaskowy. Jest to spowodowane przez bakterie mlekowe, przygotowane przez ciebie w starterze, które fermentują cukry
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. Szybkie danie pełne smaków. Czarny makaron Składniki: Łosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą sok z połowy cytryny ½ łyżeczki chili płatków ½ łyżeczki czarnego pieprzu(...)grubo mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik
codojedzeniasię wracać do domu. Ale pora kolacji i snu dzieci jest niezmienna. Tuż przed snem warto zjeść coś lekkiego, zdrowego i pysznego. Zapraszam Was na wiosenne kanapki z lekką pastą twarożkową. Swoją wersję urozmaiciłam moimi ulubionymi kiełkami. Pysznie... Spróbujcie. Składniki: 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego szczypiorek 4-5 rzodkiewek sól do smaku kiełki rzodkiewki chrupkie(...)Tovago Przygotowanie: Ser wkładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z serem. Całość mieszamy widelcem dodając jogurtu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji naszej pasty kanapkowej. Na koniec pastę doprawiamy odrobiną soli. Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą twarożkową. Kanapki po wierzchu można posypać kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiczerwona papryka marchewka 2 filety z kurczaka cebula 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 400 ml warzywnego rosołku 1-3 łyżek czerwonej pasty curry 500 g brokułów 100 g czerwonej soczewicy sól pietruszka do dekoracji Pastę curry można bez problemu dostać na stoiskach z azjatycką żywnością, jeżeli nie będzie czerwonej może być inna(...)bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się zarumieni zdejmujemy go z ognia. Pokrojone warzywa smażymy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brokuły, soczewicę i kurczaka dodajemy do warzyw, całość gotujemy około 10 minut
KasiaiKrzysiu.plpropozycja na śniadanie lub kolację. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50g masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli, Pasta: 3 jajka, 1 puszka wędzonych szprotek w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę oraz(...)Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Szprotki odsączam z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 4. Pastę przekładam do rękawa
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki Sok z cytryny – 2 łyżki Woda – 2-3 łyżki Wykonanie: Nerkowce(...)Jeśli nie chce odejść od pieluszki, wsadź do lodówki na noc. Wtedy bez problemu odejdzie. Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Smacznego! Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanzmielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g cukru zielony barwnik spożywczy Czekoladowe ganache: 225 g mlecznej czekolady Blanche 180 ml śmietany kremówki 30 g pasty pistacjowej (można przygotować samodzielnie*) Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment(...)dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną. Śmietanę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zalewamy nią czekoladę z pastą pistacjową i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy przestygnie i jest jeszcze lekko lejące, kładziemy kleks na spodzie makaronika, układamy na nim patyczek do lizaków, lekko dociskamy drugim makaronikiem. Swoje dodatkowo ozdobiłam
Malinowe Pocałunkikolejny wariant piątkowej pasy na kanapki. Kolejny bo jakiś czas temu przygotowywałam już pastę z łososia. Tym razem pewne składniki zastąpiłam innymi, pewne dodałam. Pasta powstała na jajeczne wielkopiątkowe śniadanko działowe w pracy. Wyszło smacznie i delikatnie zarazem. Składniki: opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 gram) 2 duże jaja gotowane na twardo 1/4 długiego ogórka zielonego kilka pasków papryki żółtej(...)kilka piór cebuli czerwonej sól, pieprz łyżka duża majonezu Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Pasta najlepsza po jakimś czasie gdy smaki się przegryzą. Dobór składników nastąpił wg dwóch zasad: - co mam w lodówce i się nada :) - oraz bez koperku bo Lidka nie lubi ;). Wyszło całkiem smacznie aczkolwiek koperek do łososia uważam
Kuchnia po mojemuKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka, soczewica, marchew i cebula. I jeszcze kilka przypraw – oczywiście wedle uznania. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy
Roślinna - blog wegańskiPyszota! Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników. Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo
SMYKWKUCHNIPasty kanapkowe... no cóż po prostu uwielbiam je przygotowywać. Ale po świątecznym przesyceniu majonezem ostatnio stawiam na zdrowsze wersje moich śniadaniowych (lub serwowanych na kolację) smarowideł. Dziś zapraszam Was na szybką w przygotowaniu, pyszną i o wiele zdrowszą pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. Taka pasta zasmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dzięki uprzejmości producenta(...)Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka
Słodkie okruszkiBardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj zrobiłam pastę na bazie jajek i wędzonej makreli. Bardzo smaczna. Myślałam, że wystarczy mi jeszcze na śniadanie, ale jak zawsze zrobiłam za mało. Cóż trzeba będzie jutro wymysleć inne smarowidło do chleba. Jeśli macie ochotę wypróbować inne moje pasty do pieczywa to zapraszam tutaj Składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 1 średnia(...)majonezu sól pieprz Jajka drobno posiekać. Makrelę oddzielić od ości i drobno pokruszyć. Dodać posiekany szczypiorek , majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ugnieść widelcem i dokładnie wymieszać. pasta jajeczna z makrelą
O kuchni z uczuciemPasta jajeczna bez jajka - da się. Kilka osób udało mi się nią oszukać: "O Boże, jajco ze szczypiorkiem, dlaczego to zrobiłaś !?". Możecie też spróbować np. przy wielkanocnym śniadaniu :). Jako bazy używam na ogół żółtego grochu, ale może to też być inny strączek np. ciecierzyca albo soczewica. Za smak jajek odpowiada, tak jak w sojonezie , sól Kala Namak. Składniki(...)łyżeczki soli Kala Namak pęczek dymki - zielona część sól, pieprz Ugotowany groch miksujemy z sojonezem, kurkumą, czarną solą i połową dymki. Najlepiej wychodzi to żyrafą. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałą część dymki siekamy i mieszamy już łyżką z pastą, lub posypujemy nią pastę dla dekoracji. Koszt: niecałe
Tani Weganizmbardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili w kuchni, miłego gotowania! Simple meat, simple pasta gives a perfect dish. No more than five ingredients, half hour of your time and the dish that comes out of that effort will come up to even the most(...)sublime tastes. Pasta doesn’t have to be black of course, meat can be well done, the butter isn’t obligatory either – the final impression is granted! Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego
Martyna Cooks