Uwielbiam pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na wersję light z kiełkami. Jak zawsze przygotowuje się ją szybko i łatwo. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić swoje śniadanie lub kolację o taką pastę. A jeśli tak jak ja lubicie kiełki na pewno Wam posmakuje. Ja hoduję kiełki przez cały czas i dodaję je do past, sałatek, kanapek itd. Nasiona na kiełki możecie kupić
Słodkie okruszkiTajskie curry z małżami to mniej popularne połączenie, zwłaszcza, że wolimy do niego użyć czerwonego curry, a jednak większość przepisów wykorzystuje tutaj zieloną pastę curry. My doszliśmy do wniosku, że czerwona pasta „podkręca” naturalny kolor małży i całe danie oprócz obłędnego aromatu kokosa i curry, ma też niezwykły ciepły kolor. Tajskie curry z małżami, z dodatkiem czerwonej papryki(...)najlepiej świeżych 60 g masła 5 pomidorów śliwkowych 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo (np. bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło
Pociąg Do Kuchniwody po ugotowanym makaronie. Makaron odsączamy, po czym przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron dekorujemy bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta al dente. Fate sciogliere il burro. In una ciotola aggiungete il burro sciolto, il pepe macinato, i pomodori secchi tagliati finemente, il basilico tritato, il parmigiano grattugiato(...)buccia grattugiata dei limoni e il succo di mezzo limone. Scolate la pasta. Condite la pasta con la salsa di limone. Spolverizzate la pasta con il parmigiano e il pepe macinato. Decorate con il basilico. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaaromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i broccoletti, il tonno, i funghi, la zucca e la crema a base di uova, latte e parmigiano, aromatizzata al timo fresco. Un piatto ricco(...)tuńczyka w oleju 100 g dyni 50 g parmezanu 200 ml mleka 2 jaja tymianek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 300 g di broccoletti 300 g di funghi 200 g di tonno sott'olio 100 g di zucca 50 g di parmigiano 200 ml di latte 2 uova timo sale, pepe
La grande e la piccola cuocaktóre nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House of Asia 0,5 l bulionu drobiowego ok. 60 dkg kurczaka – najlepiej(...)Papryczki chili zalać gotującą wodą (tak by je przykryła) i odstawić na pół godziny. Papryczki odsączyć, zostawić wodę po nich. W mikserze/ malakserze zmiksować razem na gładką niezbyt gęstą pastę: papryczki chili, szalotkę, czosnek, imbir, kolendrę świeżą i mieloną, kurkumę i pastę curry z 2 łyżkami wody po chili. W razie potrzeby dodać więcej wody. W garnku rozgrzać olej
Pociąg Do Kuchniprzy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni), aby powstał kwas mlekowy charakterystyczny dla produktów mlecznych, takich jak twaróg, kefir(...)jest bardzo ważny proces! Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanminut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową , która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego(...)mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, opakowanie – ser mozzarella, czarne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża, z dużą przewagą pomidorów. Prawie jak ta, zrobiona(...)ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska
Poranek na słodkoPOCZWÓRNIE SEZAMOWY SERNIK /przepis własny/ /1 porcja/ Ciasto: 350 g twarogu sernikowego 40 g mąki sezamowej duże jajko płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa szczypta soli łyżeczka masła do natłuszczenia foremek Do podania: tahini kakaowa i truskawki Przygotowanie : Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać mąkę(...)jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych w różnych smakach możecie nabyć w sklepie internetowym
Poranek na słodkopotraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż np. taki który został z obiadu. Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin(...)Składniki zupy przed połączeniem Congee z tofu, miso i glonami Składniki: 1/2 szklanki ryżu 4-5 szklanek wody Dodatki do zupy (składniki na miseczkę congee): 1 płaska łyżeczka pasty miso shiro (miso ryżowe) lub mniej kawałek tofu naturalnego (ok. 40 g) 1/2 łyżeczki glonów wakame 1/2 łyżeczki glonów hijiki (hiziki) 1 łyżeczka prażonej cebuli 2 łyżeczki posiekanej czerwonej
Codziennik Kuchennytego samego garnka. Wlej do niego sos mięsny i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 sekund. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Spicy pork and sun-dried tomato pasta (4 servings) Ingredients: 5 tbsp vegetable oil 1 onion, peeled and finely chopped 80g pitted black olives, halved 1 hot red chilli, deseeded and finely chopped 80g sun-dried tomatoes(...)drained and finely chopped 300g minced pork 300g passata 250g pasta salt, pepper and sugar to taste Preparation: Heat the oil in a medium pan over a medium heat. Fry the onion and olives together for 2 mins, stirring occasionally. Add the chilli, sun-dried tomatoes and the minced pork and continue to fry for a further 6 mins, stirring
karmelowywięcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki(...)marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 minut, aby smaki się przemieszały. Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba
MamaOskarkaodrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając(...)wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki
Miód i pieprzrodzajów paneli podłogowych, żeby robiły mi za podkład. W dzisiejszym wpisie jeden z nowych „spodów”. Mam nadzieję, że wniesie to troszkę świeżości. Do posmarowania możesz użyć sklepowej pasty z suszonych pomidorów lub, jeśli masz czas i chęci, zrobić ją samodzielnie z przepisu na pastę z suszonych pomidorów – do tego oczywiście zachęcam. Ciasto francuskie ze sklepowych półek jest(...)żebym zachęcał do wina, ale ślimaczki świetnie do niego pasują Ślimaczki z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów 2 duże ogórki kiszone lub konserwowe 1 puszka białej fasoli Wykonanie: 1 Ciasto francuskie odpakuj i rozwiń na blacie. 2 Posmaruj ciasto francuskie pastą z suszonych pomidorów
Blendmanminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym Składniki: Kalafior – 1 sztuka Pasta tahinia – 2 łyżki Sos sriracha – 1 łyżeczka Olej sezamowy – 1 łyżka Mielone siemię lniane – 2 łyżki Czarnyszka – szczypta + natka pietruszki Składniki – sos: Jogurt naturalny – 150g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki(...)Miód – 1 łyżeczka Czosnek – 1 ząbek Wykonanie: Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. W między czasie przygotowujemy sos – jogurt naturalny mieszamy z pastą sezamową, miodem i przeciśniętym
Kuchnia Bon Appetit