pasty - 13297 przepisów (strona:116/887)

Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 416

harmonię. Warto wziąć przykład z Koreańczyków i przygotować w domu tą zdrowa kiszonkę. Przygotowanie kimchi odbywa się w 3 etapach. Pierwszy to moczenie kapusty w solance. Drugi to przygotowanie pasty z przypraw i kleiku ryżowego. Trzeci ostatni to wymieszanie, odczekanie przynajmniej 2 dni i zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu. Jak jeść przygotowaną kiszonkę(...)oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami w proszku. Dodać posiekany imbir, czosnek, obie cebulki, sos rybny i wymieszać kapustę odcedzić z solanki na durszlaku, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody połączyć kapustę z przygotowaną pastą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z awokado 424

się ukryć, że to już ostatni weekend Karnawału 2018! Przygotowałam specjalnie z tej okazji rewelacyjny przepis, który posmakuje każdemu miłośnikowi awokado. Kremowa, z jajkiem i grana padano pasta z awokado była królową na  śniadaniu. Jakie to było pyszne! Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że podacie ten smaczny pomysł dalej, znajomym, rodzinie, wszystkim! Przygotujcie taką pasta(...)jutrzejsze, niedzielne śniadanie! Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie! Pasta z awokado  Składniki: 1 małe awokado, wybrałam Hass 2 jajka 3 kromki pieczywa 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy 5 minut. Odcedzamy

Moja smaczna kuchnia
Curry z czerwonej soczewicy 119

soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 4 szklanki wody (lub więcej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka pasty imbirowej ) 2 łyżeczki pasty curry ze słoika 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 puszki(...)mleczka kokosowego (około 200 ml) 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj ). W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody. Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, zalewamy kilkoma łyżkami wody i “smażymy” aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozpuszczone

Lamarida.pl
Pasta jajeczna z kozim twarożkiem 142

Zapraszam na smaczna pastę do pieczywa. Ponieważ dodałam twarożek kozi, pasta jest bez laktozy. Uwielbiam pastę jajeczną na śniadanie i staram się ją zawsze trochę zmodyfikować. Polecam ze świeżym pieczywem. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 150 g twarożku koziego 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku po dużej szczypcie soli, pieprzu i kurkumy Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy(...)drobno, przekładamy do miseczki. Do jajek dokładamy pokruszony twarożek oraz majonez i mieszamy. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, połowę dokładamy do pasty jajecznej i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 112

wrzucamy na patelnię, mieszamy, trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Przygotowany makaron dekorujemy drobno pokrojonymi podsmażonymi ząbkami czosnku oraz obsypujemy  posiekaną natką  pietruszki. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta in abbondante acqua salata.  Nel frattempo preparate il condimento. Versate 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva in una padella, unite 2-3 spicchi d'aglio sbucciati(...)peperoncino tagliato a striscioline. Fate soffriggere su fiamma bassa. Dopo qualche minuto, rimuovete l'aglio e versate un mestolo di acqua di cottura della pasta. Una volta cotta, scolate la pasta e trasferitela nella padella con l'olio e saltate la pasta per circa 2 minuti. Cospargete gli spaghetti con l'aglio tagliato a lamelle e prezzemolo tritato finemente. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry 227

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego, przepyszne curry z kurczakiem i dynią, w obłędnym sosie z mlekiem kokosowym, czerwoną pastą curry i masłem orzechowym. Jest to danie z tych ekspresowych, idealnych na szybki i pyszny obiad. Doskonała propozycja dla amatorów rozgrzewającej kuchni w stylu dalekowschodnim. Jeżeli lubisz tego typu dania zapoznaj się też z innymi moimi przepisami z tej dziedziny , wszystkie pyszne(...)kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany 800 g piersi lub podudzi kurczaka, pokrojonych w większą kostkę 400 g puszka mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka miodu 2 x 400-g puszki krojonych pomidorów świeża kolendra, prażone nasiona do podania olej kokosowy do smażenia ryż lub makaron ryżowy do podania uprażone nasiona

karmelowy
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 142

rodzynek 50 g suszonych śliwek  50 g masła 80 g cukru 200 ml śmietany 30% Dekoracja 1 jajko płatki migdałowe cukier puder **** PREPARAZIONE Pasta frolla 300 g di farina 200 g di burro 1 uovo 3 cucchiai di zucchero a velo un pizzico di sale Ripieno 100 g di mandorle sbucciate 100 g di noci sguciate(...)burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete un uovo e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora. Nel frattempo preparate il ripieno. In un largo tegame sciogliete il burro, aggiungete le mandorle

La grande e la piccola cuoca
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 192

wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Gęś myjemy, osuszamy. Czosnek drobno siekamy, wysypujemy na niego sól i rozcieramy o deskę do krojenia trzymanym na płasko nożem. Dodajemy do pasty majeranek i dalej ucieramy. Smarujemy pastą gęś, dodatkowo solimy – trudno podać ilość soli, bo wszytko zależy od wielkości gąski. Po natarciu pastą posypujemy solą miejsca, gdzie pasty jest mniej

Niedzielny kucharz
PASTA KANAPKOWA Z MIĘSA ROSOŁOWEGO (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 225

Idealny pomysł dla tych, którzy lubią pić sam bulion i zostaje im mięso z gotowanego rosołu Robię kilka wariantów takiej pasty bo to co można do niej dodać ogranicza tylko Wasza fantazja i makro np. orzechy, cebulkę, chili, paprykę, szczypiorek, jajka itp. Tutaj najprostsza i najszybsza wersja na bazie mięsa i serka Wspaniale komponuje się jako dodatek do keto bułek(...)czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego! — Celowo nie podaję BTW bo zależy ono od tego jakiego mięsa i w jakich proporcjach użyjecie do gotowania rosołu. Artykuł PASTA KANAPKOWA Z MIĘSA ROSOŁOWEGO (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Hummus z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz domowe bagietki 109

Kremowy, delikatny a przy tym wyrazisty w smaku hummus. Idealny z domowym pieczywem czy warzywami. Moja ulubiona pasta zdecydowanie. Mogłabym wcinać na okrągło.  Składniki (na baaaaardzo dużą miskę hummusu): 700 gram ciecierzycy z puszki  1/2 szklanki pasty tahini  100 gram suszonych pomidorów  150 gram zielonych oliwek  1/2 szklanki oliwy z oliwek  szczypta chili, soli(...)pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz bułki maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz

Mango Papaja
Pad thai z wołowiną 463

jasnym sosem sojowym i płatkami chili, odstawiam w osobnej miseczce na czas przygotowania reszty składników. W drugiej misce dokładnie rozkłócam dwa jajka. W trzeciej misce mieszam wszystkie składniki sosu – pastę z tamaryndowca rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia.   Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram(...)podania limonka do skropienia SKŁADNIKI SOSU PAD THAI 1 czubata łyżeczka cukru palmowego lub brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 pełna łyżeczka pasty z tamaryndowca 1 płaska łyżeczka pasty chili 2 łyżki wody

Karo in the Kitchen
Co jem w ciągu dnia z Green Box'em :) 177

więc z takim przygotowałam śniadanie. Do środka dodałam ok. 1/3 łyżeczki cynamonu oraz małego banana. Banalnie proste połączenie, a jakie smaczne.  II ŚNIADANIE   ⇨ Kanapka z pastą warzywną  Bazą kanapki był chleb żytni, natomiast dodatkiem zielona pasta, której głównym składnikiem okazał się groszek. Swoją drogą jadłam takową pierwszy raz i bardzo mi smakowała. Do tego pomidorki koktajlowe. Jeżeli(...)interesuje Was jaka to była konkretnie pasta zapraszam   TUTAJ . OBIAD  ⇨ Makaron z tuńczykiem w warzywnym sosie  Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował mi do gorącego dania. Ja zawsze jadałam go na zimno, najczęściej do sałatek. Ale z ciekawości postanowiłam

Zdrowie na języku :P
,,Choinki z ciasta francuskiego’’ 345

świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, który spełnia funkcję dekoracji na świątecznym stole. Składniki : 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Połowa słoiczka pasty zielonej Połowa słoiczka pasty czerwonej Połowa słoiczka oliwek zielonych Ole! Około 20 dag sera żółtego pokrojonego w większą kostkę 10 plasterków wędliny grube patyki do szaszłyków Przygotowanie: Pół ciasta francuskiego(...)smarujemy pastą zieloną a drugą połowę pastą czerwoną. Na tej drugiej połowie układamy plasterki wędliny. Ciasto tniemy na paski wzdłuż dłuższego boku o szerokości ok. 2 cm. Nabijamy plasterki okrężnie na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy choinki na 20 minut do piekarnika przy temperaturze

Podróż w kulinaria
Pasta z zielonych oliwek 175

Pasta z zielonych oliwek to jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Szybka i banalnie prosta, a na dodatek bogata w zdrowe tłuszcze i sycąca. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań, np. makaronów. Na pewno znajdziecie wiele zastosowań tego przepisu, od śniadań, przez obiady, aż po przystawkę na imprezę Składniki: 100g zielonych oliwek 20g nasion słonecznika 1 łyżka oliwy(...)łyżka posiekanej kolendry 1 łyżeczka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Oliwki odsączamy z zalewy, łączymy z nasionami słonecznika, oliwą, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki. Blendujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Artykuł Pasta z zielonych oliwek pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Pasta słonecznikowa z chrzanem 130

nawet nowotworami. Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek. Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko co lubisz, by wzbogacić jej smak. Przepis na pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz  tutaj . Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy(...)domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!