pasty - 13297 przepisów (strona:122/887)

Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie 139

charakterystycznego "jajecznego" zapachu. Przyprawa ta jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, w niewielkiej ilości  doskonale podbija smak potraw. Wbrew nazwie, sól ma barwę fioletowo, szaró z domieszką różowego. PASTA Z TAMARYNDOWCA - tamaryndowiec charakteryzuje się specyficznym nieco kwaskowatym, ale także słodkim smakiem. W postaci pasty dodatkowo zyskuje nieco słonawy posmak..Jako dodatek do potraw, działa jak skłądnik zagęszczający, dzięki wysokiej(...)czerwonej) 2 świeże ostre papryczki 500 g filetu z kurczaka 250 g passaty lub krojonych pomidorów z puszki 150 ml bulionu lub rosołu 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka pasty z tamaryndowca* 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)** świeża kolendra - opcjonalnie do posypania barwnik

Kuchnia od dwojga
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 278

typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki ryb. Czasem(...)dodaje się też mięso z kurczaka. Zawsze z dodatkiem kolendry i pasty z chili typu sambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta z serka śmietankowego, tuńczyka i jajka 178

Pasta z serka śmietankowego, tuńczyka i jajka jest propozycją na kolację. Takie kanapeczki sprawdzą się również na imprezkach, jako przekąska. Pasta jest aromatyczna, konkretna w smaku, a równocześnie, za sprawą serka, delikatna. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula czerwona 1 jajko, ugotowane na twardo 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 150 g serka śmietankowego sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulę i jajko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pasta wymaga dość sporo pieprzu. Smacznego

Smak mojego domu
Humus 104

Domowy humus – prosty w przygotowaniu i pyszny. Niestety robi się go dość długo, ale jeżeli lubicie takie pasty to na pewno warto robić je samemu w domu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż te sklepowe. Ponadto ciecierzyca, z której humus jest robiony ma wiele dużo właściwości zdrowotnych i wartości(...)odżywczych. Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania) Ilość porcji: 300 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody

KuchniaWeDwoje.pl
Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 269

odcedzamy, wyciągamy i wyrzucamy skórki które pospadały z ziaren, studzimy. Wrzucamy ostudzoną ciecierzycę do blendera albo misy malaksera. Dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, pastę tahini i starty na pył w moździerzu kumin. Miksujemy całość do uzyskania gładkiej pasty. Powoli wlewamy zimną wodę, tak samo jak olej do majonezu, i miksujemy dalej około(...)minut.   Skończymy z delikatną, gładką, lekką i aksamitną pastą, którą w miarę swoich potrzeb smakowych leciutko dosalamy i dopełniamy – konfitowanym czosnkiem i fetą , masłem orzechowym (tak, tak, to ja!), suszonymi pomidorami , ziarnami prażonej ciecierzycy, orzeszkami ziemnymi, sezamem, za’atarem, ziołami… My zjedliśmy z chlebkami naan – resztę na drugi dzień lekko wzmocniłam czosnkiem i podałam jako uzupełnienie do pieczonych batatów

Karo in the Kitchen
Kimczi 147

pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem   Jak przygotować kimczi? Kapustę drobno poszatkować i przełożyć(...)talerzem i przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami. Odstawić na noc do lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę.   Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili. Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika. Można dodać jeszcze odrobinę wody

Ugotowane pozamiatane
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 166

które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam(...)porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido 1/2 małego ananasa 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone curry z kurczaka 116

zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi !   Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw

Moja pasja smaku
Pasta z makreli i ogórka 175

Pasta z makreli i ogórka Połączenie wędzonej makreli z twarogiem, zielonym ogórkiem i cebulą to smaczna pasta na śniadanie, albo kolację. Ogórek dodaje sałatce lekkości, a cebula ostrości. Odrobina curry podkręca smak i nadaje paście charakter. Składniki: 1 wędzona makrela 200 g twarogu (najlepiej półtłustego) 1 ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany(...)konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego ze skórką na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy curry i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pasta z makreli i ogórka

Trzeci talerz
Bataty z fasolą i chrzanem 111

Uwielbiam pasty śniadaniowe: rybne jak sardynkowa czy tuńczykowa , jajeczne i z twarożkiem . Bardzo dobra jest też pasta z fasolą i chrzanem, którą zamiast na pieczywie, podaje z pieczonym batatem. Składniki: 2 bataty szklanka ugotowanej białej fasoli łyżka chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz natka pietruszki do posypania   Jak przygotować bataty z fasolą i chrzanem? Poprzedniego(...)dnia namoczyć fasolę i gotować ją przez godzinę. Batata przekroić na pół i upiec w piekarniku (20 minut, 180 stopni). Przygotować pastę z fasoli, miksując fasolę, chrzan, cytrynę i pieprz. Podawać połowki batata z 2 łyżkami pasty i natką pietruszki.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !   Artykuł Bataty z fasolą i chrzanem pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Brokułowa pasta kanapkowa / pesto z brokuła 133

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na przepis 2 w 1, bo w zależności od stopnia zmiksowania brokuła uzyskamy albo pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 świeży brokuł - 1 ząbek czosnku(...)zielony kolor. 2. Tak przygotowany brokuł miksujemy  z resztą składników przez krótką chwilę, aby otrzymać konsystencję pesto (mogą pozostać niewielkie grudki) lub na gładką masę do uzyskania konsystencji pasty. 3. Otrzymaną pastę / pesto dodatkowo zalewamy z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również klasyczne  pesto bazyliowe  lub  pesto z jarmużu

Bez Cebuli
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 142

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu(...)smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy

Karo in the Kitchen
Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi) 170

czarnych oliwek 25 g anchois w oleju 2 łyżki kapar ó w  natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di pasta integrale 150 g di filetti di sgombro 80 g di olive nere 25 g di acciughe 2 cucchiai di capperi prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Filety(...)dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.  Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy.  Makaron dekorujemy posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta al dente. Tagliate i filetti di sgombro a pezzi di circa 2 cm. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio, aggiungete i pezzi di pesce. Lasciate cuocere a fuoco

La grande e la piccola cuoca
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 152

sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się je zdobyć(...)krewetek (mogą być mrożone) 1/4 główki młodej, białej kapusty 1 świeże chilli 2 szalotki garść świeżej zielonej fasolki szparagowej puszka kukurydzy 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ocet rybny pasta z tamaryndowca olej roślinny świeża kolendra *ryż można ugotować nawet dzień wcześniej Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody, na wolnym ogniu

Słodki Kompromis
Curry z tofu i mango 140

duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.  Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa(...)pokrój tofu i mango w kostkę.  Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty.  Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli.  Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko

wegujemy