pasty - 13297 przepisów (strona:117/887)

Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) 137

makaronu typu tagliatelle 100 g sera gorgonzola 80 g sera pecorino 80 g sera parmezan 200 ml śmietany 18% s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta tipo tagliatelle 100 g di gorgonzola 80 g di pecorino 80 g di parmigiano 200 ml di panna sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pokrojenia gorgonzoli w drobną kosteczkę oraz starkowania(...)Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi. Per ultimo aggiustate di sale e pepe. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz startym parmezanem. **** Scolate la pasta

La grande e la piccola cuoca
Proste czerwone curry z kurczaka 156

mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia  opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant(...)tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańska pasta do chleba 178

piasek niestety nic nie daje. W takich chwilach pomaga praca, zajęcie się czymś i chwilowe zapomnienie. U mnie pomaga też gotowanie i pieczenie. W towarzystwie łez powstała właśnie ta pasta. Idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa oraz świeżych warzyw. Wegańska pasta do chleba puszka ciecierzycy słoiczek pomidorós suszonych w zalewie (ok. 6 sztuk + zalewa) sól, pieprz rozmaryn szczypta ostrej(...)misy blendera. Następnie dodaj pomidory suszone, zalewę (ok. 5-7 łyżek), sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie zblenduj, aż do powstania jednolitej masy. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj do. 3 dni w lodówce. Smacznego Artykuł Wegańska pasta do chleba pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Klopsiki w sosie curry 442

dzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, że pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko(...)kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta

Poezja smaku
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 182

seksualną. Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur. Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance!  Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”  ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli(...)blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną

AZgotuj!
Łatwe czerwone curry z kurczaka 177

mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia  opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Przygotowanie Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant(...)tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienny makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni 190

patelnię, dodaj posiekane zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku. 7. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. 8. Podawaj posypane serem pecorino/ fetą. Smacznego! Baked pumpkin sauce pasta Ingredients: 400g of penne pasta 700g peeled and deseeded pumpkin (I used: musk Provence pumpkin) 4 cloves of garlic 2 tomatoes 1 red bell pepper 1 teaspoon of fresh oregano 1 teaspoon(...)pepper and place vegetables on a tray with a pumpkin. 3. Add garlic in shells, grease everything gently with oil and bake at 200C for 30 minutes. 4. Cook pasta according to the instructions on the package. 5. Place baked vegetables into a food processor or blender, squeeze garlic from the shells, add chilli pepper and mix all into

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa kostka rosołowa warzywna 144

chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa “vegeta”. Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej(...)pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę

Pieguskowa Kuchnia
Tres Leches- ciasto potrójnie mleczne 133

Ciasto: 3 małe jajka 125 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 2,5 łyżki mleka 1/2 łyżki pasty waniliowej (u mnie kilka kropel aromatu waniliowego) skórka otarta z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/2 szkl skondensowanego słodzonego mleka 3/4 szkl zagęszczonego niesłodzonego mleka 1/4 szkl śmietanki 12% 1/2 łyżeczki pasty(...)jasności (ok. 5 min). Odstawić mikser na bok. Do ubitych jajek strumyczkiem wlewać ostudzone masełko z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pastę waniliową  (lub aromat). Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą (nie miksować!). Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Krakersy z pastą serową 206

Krakersy z pastą serową to świetna zakąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Moim zdaniem pastę serową najlepiej nałożyć na krakersy kilka minut przed imprezą, ponieważ krakersy będą wtedy chrupiące, a jeśli nałożymy ją wcześniej to niestety namokną nam od pasty i pomidora.  Składniki: krakersy 1 duże opakowanie, ser biały półtłusty(...)smaku, Sposób przygotowania: Serek zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, drobno posiekaną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Pastę nakładamy na krakersy. Pomidora kroimy w drobną kostkę i układamy po cztery kosteczki na każdym krakersie. W środek wkładamy listek natki pietruszki i gotowe

kulinarne odsłony pati
Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości 171

Otrzymałam do przetestowania czarny czosnek w paście oraz w ząbkach. Kiedy piszę ten post smakuję z nim grzanki. Bardzo esencjonalny w smaku. Bez zapachu czosnku lekko słodkawy, a raczej słodko słony. Pobudza kubki smakowe. Z ulotki czytam, że jego historia sięga 5 tysięcy lat. Został odkryty w Azji a świat zachwyca się nim TERAZ.  Powstaje poprzez poddanie świeżego czosnku(...)procesowi dojrzewania  w specjalnej komorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli.  Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się

AZgotuj!
Węgierska zupa gulaszowa 145

zakładce  Zupy . Ale dziś zapraszam Was na zupę wyjątkową, jedną z moich ulubionych ! Oto węgierska zupa gulaszowa. Wykorzystałam do jej przygotowania przywiezioną z Węgier przyprawę gulaszową i pastę paprykową. Obydwie te przyprawy bez problemu kupicie też przez internet.  W te jesienne dni zróbcie ją koniecznie, Wasza rodzinka będzie zachwycona 😍. Papryka - węgierska przyprawa Papryka jest podstawową przyprawą kuchni węgierskiej(...)dodatkiem czosnku i oczywiście sproszkowanej papryki. Przy jej smażeniu musimy tylko uważać, żeby się nie przypaliła, jeśli tak się stanie, będzie gorzka. Do naszych dań możemy też wykorzystać pastę paprykową, która tak samo jak mielona papryka występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. ------------------------------------------------------------- Węgierska zupa gulaszowa Czas przygotowania: ok 120 minut Składniki: 600 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula

Kulinarne przygody Gatity
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 88

bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili w kuchni, miłego gotowania! Simple meat, simple pasta gives a perfect dish. No more than five ingredients, half hour of your time and the dish that comes out of that effort will come up to even the most(...)sublime tastes. Pasta doesn’t have to be black of course, meat can be well done, the butter isn’t obligatory either – the final impression is granted! Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego

Martyna Cooks
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 114

adding water. And the colour – I could eat it with my eyes. SKŁADNIKI: 100 g suchej ciecierzycy 300 g ugotowanych buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini paste lemon juice, garlic cloves, salt(...)miękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym

Martyna Cooks
Domowa kostka rosołowa warzywna 449

chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta”. Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej(...)pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę

Pieguskowa Kuchnia