pasty do chleba cieszą się sporym zainteresowaniem. Są bardzo podzielne i pyszne. Można je zrobić niemal z wszystkiego . Są zdrowe i dodają nam energii.To również idealny sposób na włożenie czegoś więcej do środka dla dziecka niejadka. Składniki twaróg u mnie 250 g pomidor bez skórki ogórek bez skórki starty na dużych oczkach świeży majeranek ząbek czosnku szczypta soli, u mnie(...)zwiększenia krzepliwości krwi, krwawień, np.z nosa,żylaków odbytu lub jelita grubego. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze. Niezastąpiony w pastach serowych, można go idealnie zakamuflować. Jedzony zawsze na zimno. Wszystkie składniki wrzuć do miski i utrzyj pastę. Mnie pomógł robot. Pastę przechowuj w lodówce szczelnie zamkniętą w szklanym pojemniku. Moje dzieci
Z Kuchni Do KuchniPyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)łyżki stołowe pasty firmy Jamar - passata Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy wszystkie w kostkę. Wszystkie warzywa poza ziemniakami wrzucamy do bulionu. Dodajemy do smaku nasze przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, pieprz, sól. Kiedy warzywa będą pół twarde dodajemy nasze ziemniaki. Na koniec dodajemy naszą pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam
W Moim Magicznym Domumieszkają zwolennicy słodkich i ostrzejszych smaków postanowiłam dogodzić jednym i drugim. Przygotowałam słodkie złociste naleśniki dyniowo-serowe z pysznym sosem pomarańczowo-imbirowym oraz ostrzejszą i bardziej wyrazistą w smaku pastę dyniową z kurkumą i lubczykiem. Sama nie wiem, która wersja do mnie bardziej przemawia, gdyż obie są zupełnie od siebie różne i tak samo smaczne, polecam więc obie :). Naleśniki dyniowo(...)miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek
Pieguskowa Kuchniaogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość przez chwilę i podawaj! Smacznego! English version Blue cheese, chicken and chanterelle pasta (4 servings) Ingredients: 200 g of your favorite pasta, cooked according to the package directions and drained 2 single chicken breasts, diced 100 g blue cheese, chopped 150 g chanterelle(...)cooked chicken, chicken stock, cream and cheese, mix and cook on low heat until the sauce is slightly thickened. Season to taste if necessary and stir in cooked pasta. Heat for a while and serve! Enjoy! Artykuł Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowymąka pszenna 450 g sól 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 7 g letniego mleka 200 ml letniej wody 100 ml oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki Na pastę ryżową: mąki ryżowej 130 g letniej wody 130 ml suszonych drożdży instant 7 g cukru 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka 1 łyżka soli Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy(...)foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej mąką lub bezpośrednio na blasze. Przykrywamy na 30 min ale już p o 15 minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli
Swojskie jedzonkopiersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 lub 2 papryczki chili 10-12 strąków zielonej fasolki 3-4 liście limonki kaffir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka cukru palmowego duża szczypta galangalu Uwaga: składniki takie jak galangal, pasta curry, liście limonki kaffir, cukier plmowy można bez problemu kupić(...)sklepach internetowych Kuchnie Świata Przygotowanie Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i smażę około 1 minuty. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Stąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakonkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka kokosowego(...)smaku – 2 średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić
To co kochammożecie znaleźć tutaj Jakie przepisy polecam? Przede wszystkim zielone koktajle – proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pełne witamin (nie tylko kwasu foliowego) oraz najróżniejsze sałatki czy pasty np. z soczewicy. Im mniej obróbki termicznej tym witaminy B9 (kwasu foliowego) będzie więcej. Smoothie z awokado i szpinakiem Składniki: (2 porcje) około 3-4 cm zielonego ogórka 1/2 dojrzałego(...)Szpinak płuczemy i odrywamy twarde łodyżki. Wyciskamy sok z mandarynek. Obieramy ogórka. Przygotowane składniki umieszczamy w misie blendera, dolewamy sok jabłkowy i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego Pasta z soczewicy Składniki: 2 szklaki ugotowanej soczewicy 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki pasty tahini 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej sól
Słodkie okruszkicirca 3-4 minuti. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonymi pomidorkami i cukinią. Dodajemy kwiaty cukinii. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy ok 1 minuty. **** Scolate la pasta e versatela nella padella con i pomodorini e le zucchine. Aggiungete i fiori di zucca a strisce. Mescolate delicatamente per insaporire la pasta. Fate saltare la pasta per circa(...)minuto a fiamma vivace. Przed podaniem makaron możemy oprószyć startym parmezanem oraz czarnym pieprzem. **** Potrete spolverare la pasta con parmigiano grattugiato e pepe macinato fresco. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj pokażę, jak zrobić do z solonymi migdałami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka(...)wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Kumin warto uprażyć na patelni i rozbić w moździerzu. Wzmocni to jego aromat. Tahini – domowa pasta sezamowa
MarcinChefZawsze gdy piekę domowe pieczywo przygotowuję również pasty kanapkowe. Uwielbiam odkrywać nowe smaki i połączenia – szczególnie pod postacią dodatków do pieczywa. Ostatnim razem […] Artykuł Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastezapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku: "Pasta sojowa miso jest najważniejsza!" :-) Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia, a już z pewnością kilka razy w tygodniu. Wierzy się(...)potrawa zapewnia tamtejszym mieszkańcom długowieczność :-) Jej najważniejszym składnikiem jest pasta sojowa miso, która odpowiada za cały smak potrawy. Niestety w Polsce dobra pasta miso jest bardzo droga, co wiąże się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa
Poezja Smaków - blog kulinarnyinternecie i postanowiłam pomieszać wskazówki z trzech przepisów na idealny hummus: z jadlonomia.com , kwestiasmaku.com i od agnieszkamaciag.pl . Wyszedł zaskakująco dobry, nawet przekonał do siebie niekoniecznego zwolennika takiego typu past. Porcje: 250 ml pasty 1/3 szklanki suchej ciecierzycy 70 gram sezamu 1 ząbek czosnku 1/3 cytryny 3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka kuminu sól (2 łyżeczki sody) Ciecierzycę wsypać(...)naczynia. Intensywnie przecierać sezam aż całkowicie puści olej i masa zrobi się nie całkiem stała. Nie będzie ona płynna, ale po zamieszaniu będzie lekko ściekała z łyżeczki. Ostudzoną ciecierzycę, pastę sezamową, 1 łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i sól (do smaku) włożyć do naczynia blendera i przetrzeć na jednolitą, gęstą masę. Gdy hummus osiągnie jednolitość dodawać
Czerwony GupikCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na hummus, czyli pastę kanapkową z ciecierzycy z dodatkiem zielonych oliwek i anchois. Do przygotowania porcji na kilka dni potrzebujemy: - 1 puszkę ciecierzycy 400 g (po odsączeniu 240 g) - 1 puszkę zielonych oliwek nadziewanych anchois 410 g (po odsączeniu 170 g) lub puszkę zielonych oliwek i mała puszkę filetów anchois - 2 czubate łyżki tahini (pasty sezamowej(...)oliwek - 2 ząbki czosnku - pieprz do smaku 1. Ciecierzycę, oliwki i anchois odsączamy i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek i całość blendujemy na gładką masę. 2. Następnie dodajemy pastę tahini, olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 3. Tak przygotowany hummus dodatkowo z wierzchu polewamy oliwą, dzięki czemu można przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Spróbujcie również kanapkowej pasty
Bez Cebulilepiej. Za kilka zł szybko zaspokoimy głód w dużo zdrowszy sposób niż np. za pomocą drożdżówki czy bułki czosnkowej (odsyłam Was do wpisu zdrowe przekąski do kupienia w sklepie ) Pasty kanapkowe Przygotowana z odpowiednich składników pasta kanapkowa pozwoli ograniczyć ilość niezdrowych smarowideł i wzbogacić naszą dietę chociażby w więcej warzyw. To mały, ale znaczący krok w kierunku zdrowej kuchni(...)Takie pasty można zrobić w większej ilości tak, żeby przez kilka dni mieć w lodówce zdrowszą alternatywę dla margaryny/masła/serka kanapkowego. Przepisy na proste pasty kanapkowe znajdziecie np. tutaj Nie kupuj hurtowo nieznanych „modnych produktów” Prawdopodobnie części z nich nigdy nie użyjesz, bo nie będziesz wiedzieć jak, a z braku czasu nie znajdziesz odpowiedniego przepisu. Przeleżą zapomniane
Powiedz dietom nie