pasty - 13297 przepisów (strona:119/887)

Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 154

Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura(...)jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę z jajkami. Dodajemy pastę waniliową lub esencję waniliową. A suche składniki mieszamy razem, pamiętając by kakao przesiać,  i dosypujemy do jajecznej piany. Mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka

Karczma Honorietty
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 168

Prosta i smaczna mięsna pieczeń, która może być drugim daniem w obiedzie lub wędliną na kanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej(...)Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu

VioletoweKucharzenie
Makaron z pokrzywą i fetą, Kino Letnie w Zorzy 193

Toni Erdman 30.06 – 02.07     Paterson 07.07 – 09.07     Egzamin 14.07 – 16.07     Opiekun Źródło Pasta with nettle and feta Here’s an idea for a quick and nutritious dinner (nettle is rich in iron and vitamin C). It’s best if you collect top leaves in areas far away from(...)roads and until the plant hasn’t flowered yet. A pair of gloves and scissors are a must J. Ingredients for 2 servings: 200-300 g pasta 3-4 big handfuls nettle leaves ½ package feta cheese 2-3 tbs oil or ghee butter 3-4 cloves garlic salt, black pepper Boil pasta following package instructions. Place nettle

Qlinarnie i Qlinarnie
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 110

każdego posiłku, w tym również na śniadanko. Zauważyłam, że wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych po południu czy też wieczorami. Zupę tę przygotowuje się z bulionu dashi, pasty z fermentowanej soi miso oraz wielu dodatków zależnych od własnych upodobań, regionu, czy też pory roku. Dodatkami tymi może być tofu, mogą być ryby, mogą być sezonowe warzywa. Generalnie(...)chodzi o składniki miso-shiru (prócz tych podstawowych: dashi i pasty miso) powinny one być sezonowe i odzwierciedlać aktualną porę roku. A cóż to jest to dashi? Już wyjaśniam. Jest to bulion przygotowywany z katsuobushi oraz glonów kombu. Katsuobushi to takie płatki przygotowywane z fermentowanego, suszonego i wędzonego tuńczyka pasiastego ( Katsuwonus pelamis ) . Bywają również nazywane płatkami bonito

Kate's Kitchen
Wołowina z pieczarkami 146

Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na zimę. Pastę można wykorzystać kupną, ale zrobić sos z dodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki. Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne , Bitki wołowe(...)pieczarkami i sosem jest delikatna, krucha i bardzo smaczna. 50 dag rostbefu wołowego, do smaku sól morska, zioła prowansalskie czarny pieprz, Ok. 3 łyżki mąki, 1-2 łyżki pasty paprykowej (jest pikantna) 200 g pieczarek 2 łyżki oleju, 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hummus z suszonymi pomidorami 150

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania  pieczywa. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny(...)gotujemy 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy

Smak mojego domu
Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e 135

zielonych szparagów 200 g pomidorków 50 g czarnych oliwek 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku bazylia oregano s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 320 g di pasta paglia e fieno 200 g di asparagi 200 g di pomodorini 50 g di olive nere 50 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio basilico origano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie(...)zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi s ą  gotowe.  **** Per preparare la pasta iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. Disponete gli asparagi in una pirofila. Aggiustate di sale e pepe. Condite gli asparagi

La grande e la piccola cuoca
Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego 153

już ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione(...)dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań. Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych ! Jajka faszerowane pastą z  makreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 szalotka

Kulinarne przygody Gatity
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 116

łyżeczki soli 50 g cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić(...)objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części i uformować z nich bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie wyciskać szprycą pastę

zadanie-gotowanie
Naleśniki z pastą an z ostrym sosem czyli nic się nie marnuje 129

paście an już kiedyś pisałem. To taka pasta z czerwonej fasoli na słodko. Oczywiście to co Wam zaprezentuję jest jej bardzo uproszczoną wersją za którą dostałbym porządny ochrzan nie tylko od Tokue, sympatycznej bohaterki filmu pod tytułem An , który został w wyjątkowy sposób przetłumaczony na język polski - Kwiat wiśni i czerwona fasola, ale i od przeciętnego Japończyka. Jako(...)fasola w puszczce - cukier - olej - chili Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Fasolę miksujemy z cukrem i odrobiną oleju na gładką pastę. Zalewę od fasoli słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy chili. Pastę wkładamy do naleśników, które formujemy w rulony. Polewamy pikantnym sosem z zalewy

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery rybne 178

kotlety rybne smakują inaczej. Tym razem zostały odświeżone limonką i zaromatyzowane kremowym serkiem z pesto i rukolą. Do tego dochodzi świeża rukola, słodko-kwaśna i jednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz) 1 opakowanie(...)obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Chili oczyścić, posiekać. Jeżeli salsa ma być ostrzejsza, można dodać część pestek. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić do „przegryzienia”. Pasta z awokado: 2 miękkie awokado 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z limonki szczypta soli Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki i rozgnieść widelcem. Dodać

Pełny talerz
Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki 191

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki Składniki: Jajka – 20 sztuk Składniki – farsz pieczarkowy: Pieczarki – 7 sztuk Cebula – 20g Czosnek – 1 ząbek Masło klarowane – 1 łyżeczka Sól, pieprz Koperek Składniki – pasta z pieczonej papryki(...)pieczarek odparuje woda. Przestudzone pieczarki wymieszać z 5 żółtkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać drobno posiekany koperek i nafaszerować nim jajka. Wykonanie – pasta z pieczonej papryki: Paprykę umyć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45-60 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Upieczoną paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić

Kuchnia Bon Appetit
Jaja faszerowane dorszem wędzonym 202

Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie. Składniki: dorsz wędzony 100 g jajka  6 szt majonez kremowy Folwark 4 łyżki szczypiorek 1 pęczek sól pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza(...)szczypiorek i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.Zagniatamy składniki widelcem do momentu , aż pasta zrobi się gładka i lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek.       Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark - Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni

Różowa kuchnia
Tajska zupa curry z kurczakiem 191

niezbyt nas rozpieszcza. Skutkiem tego jest pyszna tajska zupa curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki takim potrawom jestem w stanie znieść to, co dzieje się za oknem. Pasta curry, kolendra, liście limonki kaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna(...)wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron 5 – 6 liści tajskiej limonki kaffir wedle uznania

Moja pasja smaku
Pasta jajeczna z groszkiem. 128

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut. Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur.  Składniki: 4 jajka z numerem "0" lub "1" 4 łyżki groszku po 1 łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)mielony czarny pieprz - do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić jajka w kostkę, dodać zioła i groszek. Dodać majonez i musztardę, delikatnie wymieszać.  Przyprawić pastę solą i pieprzem. Wstawić pastę na 1/2 godziny do lodówki, aby smaki połączyły się. Smacznego

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania