dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów nerkowca sól olej Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Z mięty, czosnku(...)pasty imbirowej i papryczki chili przygotować pastę (zmiksować blenderem). Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon i smażyć przez chwilę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku
zadanie-gotowanieIdealna pasta do chleba z wędzonej ryby i dodatkiem żółtego sera. Bardzo lubimy takie pasty, które można urozmaicać różnymi dodatkami i za każdym razem mamy inny nowy smak. Majonez można zamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki 1 wędzona(...)makrela 100 g startego żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Z makreli usunąć ości i ugnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. pasta rybna z żółtym serem
O kuchni z uczuciemWyśmienity i bardzo soczysty łosoś krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z pierzynką z jarmużu i suszonych pomidorów oraz słodkimi pomidorkami cherry. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny. Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)filetu z łososia bez skóry 100 ml soku pomarańczowego PASTA 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami 2 łyżeczki ziaren kolendry ok 1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki łyżeczki suszonych płatków chili, gorczycy i kminu rzymskiego DODATKOWO : pokrojone na pół pomidorki cherry, szczypta cukru pudru, szklanka ugotowanych liści jarmużu, 6 suszonych
cool and mintyPuszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka. Szybka i prosta. Smakuje każdemu. Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce(...)czosnkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz serkiem. Przygotowana w ten sposób pasta będzie mniej gładka i puszysta, ale równie smaczna. SKŁADNIKI/ 2 porcje 1 puszka (160 g) tuńczyka z puszki 2 łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia) 1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba
cool and mintyAromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)krewetek / świeżych lub mrożonych, oczyszczonych i pozbawionych pancerzy 1 cebula pokrojona 1 mała czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra
cool and mintyDelikatne i lekkie curry z kurczakiem, kalafiorem i świeżymi pomidorami. Do jego przygotowania użyłam gotowej pasty curry, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce ząbek czosnku i dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki roztartych(...)można zapomnieć. Podałam je z puszystym ryżem jaśminowym i surówką ze świeżych ogórków, czosnku i chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 1 łyżka łagodnej pasty curry / użyłam takiej sól, pieprz 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego
cool and mintyTahini, tahina - masło sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu używana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Przygotowanie domowego(...)tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Poniewaź miksowanie jest nieco przydługie lepiej za jednym zamachem zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświaczeń, a sezam po otwarciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kupowałam i jadłam jako przekąskę ze szkockimi ciasteczkami owsianymi. Było tak do czasu, gdy zorientowałam się jak banalnie prosty jest w przygotowaniu hummus. Jedynym niezbędny składnikiem, dodatkiem do tej pasty z ciecierzycy jest tahina, czyli pasta sezamowa. Można ją kupić, ale równie dobrze można ją przygotować samodzielnie. Przepis na tradycyjny hummus miałam dodać już dawno temu, ale jakoś zwyczajnie się(...)chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki : puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek extra virgin sól Przygotowanie : Ciecierzycę odsączyć, wodę zachować. Ciecierzyce wsypać
Codzienne Gotowaniebulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia
Wędrówki po kuchniMyśląc o dzisiejszym obiedzie specjalnie zgrillowałam 2 porcje dorsza więcej (przepis tutaj ) i nadal pozostaje w lubczykowych klimatach. Ugotowałam spahgetti, łyżka aromatycznej pasty lubczykowej i obiad gotowy. Można oczywiście pastę zmiksować z dowolnymi, ulubionymi orzechami i przygotować 100% pesto lubczykowe. Poszłam na łatwiznę i ani tak było bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 2 porcje zgrillowanej(...)ryby 1 łyżka pasty lubczykowej pomidorki koktajlowe pieprz Wykonanie: ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu użyć ryby przygotowanej wcześniej lub usmazyć 2 kawałki dorsza. Dorsza wcześniej skropic sokiem z cytryny i posolić spaghetti odcedzić, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaron wymieszać z pastą lubczykową i pozostawina wodą z gotowania makaronu. Oprószyć pieprzem. Dodać dorsza podzielonego palcami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom. Niejednokrotnie pojawiała się w moich przepisach ( klik ). Tym razem sprawdziła się w pyyysznych placuszkach, które oprócz rewelacyjnego smaku - posiadają obłędnie kuszący zapach. Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Zresztą(...)dużo pisać... Sami spróbujcie! (40 sztuk - małych) 1 banan (średni; najlepiej dojrzały) 1 jajko 2-3 łyżki pasty tahini 2 łyżki miodu (wg smaku; lubię słodsze) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka mąki ryżowej (można zastąpić inną) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/masło do smażenia Banana podusić widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem
Di gotujeinspiracji na ten przepis ale nie mogłam niczego znaleźć. Wobec tego z dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest(...)migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki płatków migdałów 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki pasty Tahini 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję składniki płynne i całość ponownie mieszam do momentu
Mango PapajaKanapki z pastą roślinną to świetna opcja na pożywne i smaczne śniadanie. Zamiast kupować gotowe pasty, warto spróbować zrobić ja samemu w domu. Jest to proste, tanie i na dodatek możemy otrzymać smarowidło w dowolnym smaku. Dziś mam dla Was pastę bardzo pieczarkową z dodatkiem natki pietruszki. Jest zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa i co najważniejsze bardzo smaczna :) Natka jest znana(...)właściwości odtruwających i poprawiających trawienie. Dodatkowo jest świetnym źródłem żelaza i witaminy C. W związku z tym warto ją wykorzystywać w różnych przepisach. Pasta pieczarkowa z natką pietruszki Składniki: 500 g pieczarek 1 średnia cebula natka pietruszki 2 łyżki sosu tamari / sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki imbiru
wegujemyprzygotować coś chłodnego do picia i podgryzać bób. Ale czasem nie ma pogody na takie siedzenie. A jest bób. Madzia więc wpadła na pomysł przerobienia nadmiaru bobu na pyszną pastę do kanapek. I wymyśliła, że idealnie będzie podawać ją z domowymi chlebkami pita. Jak pomyślała tak zrobiła i okazało się, że miała rację. Pasta smakowała wybornie, a połączona z chlebkami(...)pita była naprawdę fajną przekąską. Pasta z bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste
Marder&Marder Manufacturejuż! A dodatkowym plusem jest fakt, że jej smak możemy dostosować do własnego gustu. Chałwa czekoladowa (*), z bakaliami... Nie ma problemu! (U mnie forma 10 x 13 cm) 170g pasty sezamowej tahini (ok 3/4 szklanki) 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo: 1/2 szklanki pistacji i płatków migdałowych(...)proszku (**) Cukier z wodą wymieszać i zagotować. Całość doprowadzić do wrzenia i podgotować (na małym ogniu, bez mieszania!) przez około 7 minut. (Ma powstać syrop cukrowy.) W międzyczasie pastę tahini podgrzać z ziarenkami wanilii. (Ma być ciepła, ale nie gorąca.) Pastę natychmiast połączyć z syropem. Składniki mieszać (3 minuty lub dłużej) do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. (Opcjonalnie
Di gotuje