Pesto alla Genovese , czyli urok prostoty. Zastanawiam się czasami, kim był (lub była) kulinarny geniusz, który(a) jako pierwszy wymyślił(a) pesto. Najprostsze z
Pasta Po Polskuankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim. W Nagoi jednak najbardziej rozsławioną śniadaniową opcją jest gruby kawałek chleba z masłem lub margaryną i słodką pastą z fasoli adzuki. Składniki (na 5-6 porcji): - 240 g ugotowanej fasoli adzuki (1 puszka) - 80 g cukru - 1/4 szklanki wody - kilka kromek białego pieczywa (o grubości(...)ogniu przez około godzinę, aż fasola się rozgotuje i woda odrobinę wyparuje. 2) Garnek odstawiamy na bok do ostygnięcia. Dalej mamy trzy możliwości - fasolę miksujemy blenderem na jednolitą pastę, lekko rozdrabniamy widelcem lub zostawiamy w całości. My wybraliśmy opcję numer dwa. Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce przez dobre 3-4 dni. 3) Tosty opiekamy, smarujemy sowicie margaryną
Roślinożerni urlopowiczechłodne jesienne dni. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty pomidorowej (1 szklanka) 200 g ciecierzycy konserwowej (1 szkl.) 200 g zielonej soczewicy (1 szkl(...)krojonych pomidorów (1 puszka) kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek natki pietruszki 3 łyżki oleju sól 1. Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2 łyżeczki pasty Madras i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni. 2. Cebulę i marchewkę obieramy a następnie kroimy. Cebulę w kostkę
karolgotujeposmakuje nawet osobom które jej nie lubią, raz że nie widać jej w sosie, dwa że dzięki aromatycznej mieszance przypraw jej smak nie dominuje całego dania. Powiem Wam, że pasty Tikka Masala od Pataks to świetna sprawa nie dość, że bardzo wygodne w użyciu to jeszcze mają bardzo dobry skład i nadają daniom nieco egzotycznego smaku i charakteru. Zatem(...)jeśli macie ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i nieco egzotycznego to polecam Wam to danie. Składniki: 500 g filetu z kurczaka lub indyka 2 łyżki pasty Tikka Masala 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała cukinia 1/2 szklanki mleczka kokosowego (można użyć śmietanki 30%) olej lub masło klarowane do smażenia natka pietruszki
Cynamonowe szczęścieSerniki to zdecydowanie moja bajka! Uwielbiam je piec i raczyć nimi moich gości. Tym razem do masy serowej dodałam pastę pistacjową i wodę różaną. Spód powstał ze zmielonych ciasteczek owsianych i masła orzechowego. Całość smakowała tak, jak to sobie wyobrażałam. Sztos! Przypomniał mi się smak lodów pistacjowych z chałwą z mojej ulubionej szczecińskiej lodziarni Marczak. I już po fakcie przyszedł(...)można by do masy serowej dodać pokruszoną chałwę, ale to pomysł na przyszłość, albo podpowiedź dla was, jeśli skusi Was przepis na ten sernik. Doskonałe masła, a w zasadzie pasty orzechowe i pastę pistacjową znajdziecie na stronie Krukam.pl . To moje niedawne odkrycie i bardzo Wam je polecam, bo mają skład marzenie, czyli 100% orzechów i nic poza
Smakowity Blog Kulinarnybędą miękkie (al dente) dodać curry. Chwilę odparować. Wrzucić ugotowany makaron ryżowy oraz mrożony groszek. Wszystko wymieszać trzymając na ogniu jeszcze z minutę. Wykładać na talerze. Moje uwagi: * Pikantność pasty curry zależna jest od papryczek chilli na jakie trafimy. Jedne mogą być bardzo łagodne, a inne bardziej pikantne. Przy robieniu pasty curry bardzo często natrafiam na łagodne wersje(...)efekcie dodanie 1 całej bez ziarenek powoduje, że pasta curry nie jest ostra. Jest wręcz łagodna. Dlatego przy robieniu pasty curry wszystkim tym, którzy wolą łagodniejsze dania proponuje najpierw dodać pół papryczki i po zmiksowaniu całości i spróbowaniu, zdecydować czy dodamy drugą część czy nie. Natomiast wszystkim tym, co lubią pikantne , proponuje dodać całą papryczkę, a po spróbowaniu zdecydować
Moja DelicjaPasta z awokado z ugotowanymi na twardo jajami , chrzanem i z prostym i szybkim w wykonaniu (jeśli macie blender ręczny) majonezem wegańskim . Czytaj więcej: Pasta z awokado z jajami i majonezem wegańskim The post Pasta z awokado z jajami i majonezem wegańskim appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamąki gryczanej -20g skrobi ziemniaczanej -25g gorzkiego kakao -50g ksylitolu Nutura Fistaszki w karmelu -40g prażonych fistaszków Nutura -100g syropu ryżowego -50g pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaski łyżki) płynnego oleju kokosowego - 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone) Krem orzechowy -250g serka ricotty -70-80g (3-4 pełne(...)łyżki) pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaskie łyżki) cukru kokosowego Nutura -15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej Praliny -reszta biszkoptu (ścięta góra) -2-3 łyżki pasty orzechowej -odrobina mleka -rozdrobnione fistaszki Polewa -3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu) -olej rzepakowy (ok łyżka) Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia
Candy PandasDzisiaj proponuję Wam pastę z papryki. Idealnie nadaje się do różnych mięs, wędlin, kanapek. Pasuje również do makaronów. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Teraz kiedy jest sezon na paprykę polecam szczególnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta paprykowa – ketchup Składniki 2,5 kg czerwonej papryki 2-3 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier wędzona słodka papryka(...)wrzucamy do miski lub do blendera, dodajemy cebulę, czosnek bez łupin, dodajemy sól, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i miksujemy do czasu aż uzyskamy pastę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Dla amatorów pikantnych potraw zamiast papryki łagodnej polecam ostrą. Gorący ketchup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i wekujemy około 10-15 minut. Jeśli chcemy
To co lubię - gotuję i polecambidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wielkanocny torcik chrzanowy bardzo smaczny, charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole. Składniki pasty: 5 dużych jajek kurzych 150g szynki drobiowej, zetrzeć na tarce na dużych oczkach 3 łyżki majonezu 1 słoiczek ulubionego chrzanu Sól, odrobina cukru do smaku Do dekoracji: Jajka przepiórcze, koperek(...)Przygotowanie: Ugotowane jajka na twardo, obrać i przełożyć do miski rozdrobnić widelcem, dołożyć majonez , chrzan i razem zblendować na pastę. W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji. Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić
W garach u Gosirozkoszą odpływało. Małe podłużne cukinie podczas zakupów do mojego koszyka powędrowały i w jakimś daniu wylądować miały. Uwielbiam to warzywo więc wiele pomysłów na nie miałam, tym razem pastą warzywna z marchewki, dyni i curry się zainspirowałam. To co w domu miałam, to wykorzystałam, i tak to z połączenia kilku składników łódeczki warzywne w piekarniku dryfowały, po czym na ucztę(...)warzywną zapraszały. Składniki: 5 małych podłużnych młodych cukinii ok. 1 kg, 125 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, olej rzepakowy bazylia Kujawski , 1 słoiczek pasty warzywnej z marchewką, dynią i curry Wawrzyniec, 180 g, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: listki świeżej bazylii, łuskany prażony słonecznik, prażone orzechy laskowe. Przygotowanie: Cukinie
Moniki Smakołykiczerwcu 1953 roku. Od tego czasu sałatka jest niezwykle popularnym daniem często serwowanym na letnich lunchach, przyjęciach i weselach. Obecnie tak przygotowaną sałatkę z kurczaka często spotyka się jako pastę do pieczywa (np.wrapów). Sałatka koronacyjna Składniki: mięso rosołowe, ewentualnie 2 piersi z kurczaka ugotowane w rosole lub wywarze 1 duża szalotka 1 łyżeczka łagodnej pasty curry(...)jogurtu naturalnego garść suszonych moreli garść rodzynek mieszanka ulubionych sałat sól, pieprz Jak zrobić sałatkę koronacyjną? Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Wlać rosół, dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut lub do czasu
Codzienne GotowanieDopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 8. Na patelnię z sosem przełóż ugotowany makaron, podgrzej razem przez kilka chwil i podawaj posypane świeżymi listkami bazylii. Smacznego! Creamy pasta with shrimps and corn Ingredients: 400g dry ribbon pasta 10 pieces of tiger prawns 1 tbsp oil 2 garlic cloves 2 handfuls of cherry tomatoes 300g fresh baby spinach(...)tablespoons of canned or freshly cooked corn 150ml 30% cream lemon juice salt and pepper to taste fresh basil leaves Method: 1. Cook the pasta al dente according to the instructions on the package. 2. Clean the shrimp and fry in hot oil with chopped garlic after 30sec. from every side. 3. Season the prawns with salt and pepper
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskomponowane śniadanie (choć tutaj ta zasada tyczy się każdego posiłku, nie tylko roślinnego) musi zawierać białko, węglowodany i tłuszcze. Powinno zawierać również owoc lub warzywo/a. Białko, czyli np: tofu, pasty z roślin strączkowych, tłuszcze to np. orzechy, awokado, oliwa. Węglowodany: płatki owsiane, kasze, chleb. 7 pomysłów na roślinne śniadania Teoria już za nami, więc czas na praktykę. Roślinne śniadania wcale(...)być wcale nudne i na diecie roślinnej również możemy je jeść Jak skomponować zdrową, roślinną kanapkę? Jej bazą powinien być dobrej jakości chleb. Następnie możemy posmarować go przeróżnymi pastami: hummusem , pastą z fasoli , pastę warzywną , czy też twarożkiem z tofu. Do tego warzywa i śniadanie gotowe. Owsianki Muszę przyznać, że to moja opcja ulubiona Pod nazwą owsianki schowałam wszystkie śniadaniowe
365 dni dookoła kuchnicoś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła(...)miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą. Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie
Delicious Place