kremu oraz ciasteczek musiałyśmy zrobić sobie je same 😄 Wykorzystałyśmy już dobrze znane z naszych przepisów wege kruche ciasto i poszalałyśmy z kremem, który na daktylach i paście laskowej Nutura smakował genialnie 💚 Nie trzeba robić osobno kruchych blatów, czekać aż ostygną i przekładać ich kremem... Wszystko robi się za jednym razem, do piekarnika i gotowe! Warto spróbować(...)ksylitolu Nutura -100 g oleju rzepakowego -150g-170g napoju/mleka roślinnego lub wody Krem czekoladowo-laskowy -300g daktyli Nutura -ok 100g tłustego mleka kokosowego -100g pasty z orzechów laskowych Nutura -100g orzechów laskowych Nutura -ok 3 łyżki kakao -cukier kokosowy Nutura (opcjonalnie) KREM CZEKOLADOWO-LASKOWY 1. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez ok 1h pod przykryciem
Candy PandasPyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba . To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca, delikatna i idealnie rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku(...)temperatury pokojowej. Idealny dodatek to niezastąpiony ogórek kiszony lub korniszon oraz cebulka. Smarowidło do chleba w słoiku spokojnie przetrwa w lodówce ok 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy pastę poddać tyndalizacji. U nas jednak mięso do smarowania schodzi na tyle szybko, że taki proces nigdy potrzebny nie był Smarowidła do chleba przepisy na ten rodzaj dodatku do pieczywa bardzo
Kuchnia Na Wypasiezielonego groszku – 3 marchewki – 1 papryka – 1 cebula – 2 łyżki wody – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka żółtej pasty curry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka sosu rybnego – ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 40g orzeszków ziemnych prażonych i solonych – garść listków kolendry – szczypiorek Polędwicę wieprzową kroimy(...)piórka i smażymy. Dodajemy zamarynowaną polędwicę i dokładnie obsmażamy. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem. Do garnka wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz, gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie blanszujemy pokrojony na małe różyczki brokuł i groszek. Do garnka
Be Fit Be StrongSerdecznie witam wszystkich w Nowym Roku. Oby 2021 był lepszy od 2020... No dobra, to nie jest szczególnie wyśrubowane wymaganie 😋 A skoro mamy Nowy Rok
Pasta Po Polskułyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Artykuł Pasta z fasoli
Kardamonovykraj, bez wątpienia spróbujesz tego dania, bo jest uważana za narodową potrawę tego kraju. Czym jest dokładnie Amok? Jest to, gotowany na parze, podobny do musu krem z pasty Kroeung, z rybą rzeczną i mlekiem kokosowym, podawany zwykle w kubku z liści bananowca lub łupinach orzecha kokosowego. Brzmi wspaniale, prawda. Moja wersja może ciut odbiega wyglądem od oryginału(...)zapewniam, że smak jest fantastyczny. Na koniec życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić Dorsza Żółta pasta ziołowa Kroeung 400 g dorsza bez skóry i kości lub ości 200 g egzotycznych grzybów lub pieczarek pokrojonych w talarki 2-3 łyżki oleju roślinnego Puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka
RafalCookCzerwonym Kroeung czyli Somlar Kari Saek Mouan Kurczak Curry to bogate aromatyczne curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, bakłażanem, fasolka szparagowa, ziemniakami białym i słodkim, ale przede wszystkim fantastyczną czerwoną pastą ziołową Kroeung. W przeciwieństwie do tajskiego curry to danie jest mniej ostro, chociaż i tutaj jest zachowana równowaga między smakami, słonymi, kwaśnymi, słodkimi i gorzkimi. Podobnie do kuchni(...)większości krajów południowo-wschodniej Azji. Na koniec, mojej krótkie opowieści, życzę Ci smacznego 👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić Kurczaka Czerwona pasta ziołowa Kroeung 3 łyżki oleju roślinnego 800 g piersi z kurczaka lub innych części tego ptaka 1 puszka mleka kokosowego 100 g fasoli szparagowej 1 cebula dość grubo pokrojona Bakłażan obrany
RafalCookTym razem coś na słodko 😀 Crème brûlée w nie do końca kanonicznej wersji bo bez użycia pieca. W tym przypadku robimy go z wykorzystaniem
Pasta Po Polskucebula, około 3 cm kawałem świeżego imbiru i podobna ilość świeżej kurkumy (jeśli nie możecie zdobyć, można pominąć), 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka proszku curry lub podobna ilość pasty curry, około 150 gramów tofu, 1 marchewka, pół świeżej papryki, kilka suszonych grzybków mun, około 50 gramów makaronu ryżowego, 200 ml mleka kokosowego, sok z połowy limonki lub cytryny, sos sojowy(...)tofu? W garnku rozgrzej trochę oleju i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, następnie rozetrzyj za pomocą noża lub widelca na pastę. Pastę dodaj do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Teraz do garnka wsyp curry lub dodaj pastę curry, ponownie wymieszaj, dodaj tofu pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w paski
Kulinarna Polskaprzymroziło i sypnęło śniegiem. Jutro już grudzień, zima coraz bliżej, pora więc na dobrze rozgrzewające danie. Curry z ciecierzycą i jarmużem będzie idealne. Mamy tu imbir, chili i żółtą pastę curry, no i mnóstwo warzyw. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać czerwoną lub zielona pastę. To sycący i aromatyczny obiad lub kolacja. Zróbcie koniecznie, wspaniale Was rozgrzeje! Curry z ciecierzycą(...)posiekanego imbiru 1 marchewka szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) szklanka ugotowanej fasolki szparagowej szklanka różyczek brokuła 1/2 małej cukinii 2 garści pokrojonego jarmużu 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz 1 łyżeczka czarnego sezamu Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego pół łyżeczki chili pół łyżeczki ziaren czarnego(...)litr. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować fasolę do miękkości. W moździerzu umieścić rozdrobnioną natkę, jarmuż, połowę orzechów, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio
Weekendy w domu i ogrodziedokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Próbujemy, jeśli jest za słona, płuczemy dalej. Kapustę odcedzamy, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki rzodkiew, marchew, kawałki szczypioru i dymki, mieszamy i robimy pastę. Pasta: 8 ząbków czosnku 20 g obranego imbiru 100 g cebuli 50-70 g papryki gochugaru* 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego) 2 łyżki octu ryżowego(...)biedy jabłkowego jak nie macie). Wszystkie składniki miksujemy na pastę (jak nie będzie chciało się ładnie miksować, to można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody). Przygotowanie kimchi: Powstałą pastą nacieramy dokładnie kapustę z dodatkami – ubieramy rękawiczki, bo gochugaru pięknie barwi skórę, a reszta składników może nam podrażnić dłonie. Kapusta ma być porządnie natarta. Tak przygotowaną kapustę układamy w słoikach, ugniatając
ladykitchenJako, że trzeba czasem odpocząć od makaronu 😉 dziś, dla odmiany coś w stylu orientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy. Składniki: 650g fileta z kurczaka (lub
Pasta Po PolskuDziś przedstawiam mój absolutnie ukochany włoski sos: Sugo finto czyli, dosłownie "oszukany sos". Jak bardzo wiele przepisów włoskiej kuchni, wywodzi się z przeraźliwej biedy, która panowała
Pasta Po PolskuPesto alla Genovese , czyli urok prostoty. Zastanawiam się czasami, kim był (lub była) kulinarny geniusz, który(a) jako pierwszy wymyślił(a) pesto. Najprostsze z
Pasta Po Polsku