pasty - 13297 przepisów (strona:174/887)

10 minutowe curry. W pół godziny.... Z ciecierzycy, słodkich ziemniaków i szpinaku. 162

najszybsze (oraz najtańsze...), warzywne curry. Składniki przeliczyłam tak, by otrzymać 100 porcji, z Makro przytargałyśmy po 8 puszek siekanych pomidorów i ciecierzycy - każda po 2.5kg, kateringowych rozmiarów słój pasty curry, 5kg mrożonego szpinaku i 5 toreb cebuli - potrzebowałyśmy przecież aż 50 sztuk. A z lokalnego sklepiku na rogu doniosłyśmy w ostatniej chwili worek ziemniaków. I, po wielu godzinach raczej(...)łatwo można podwoić) 2 łyżki oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce (ja czasami zapominam dodać i też jest ok) 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej 100g szpinaku 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami 133

wyraźny smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim. Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem szklanka mąki pół szklanki mąki migdałowej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru(...)łyżki kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan pół szklanki oleju 3 jajka 2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych) keksówka podsypana olejem i mąką garstka płatków migdałów do posypania keksówki kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na ciasto

Ugotowane pozamiatane
Twarogowa pasta z makrelą 148

Pyszna pasta z twarogiem i wędzoną makrelą jest naszą ulubioną opcją na śniadanie lub kolacje. Jeśli lubicie ryby to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego

Dominacja smaku
Środa: Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) 133

Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu :-). Czas: 20 minut Poziom trudności : Mega łatwe Nie musisz umieć gotować Kiedy po raz pierwszy testowaliśmy ten przepis przygotowaliśmy sobie wszelki wypadek garść orzechów do pesto i pieczone pomidorki koktajlowe(...)jakoś nie mieściło nam się w głowach, że można zrobić pastę z czterech składników (nie licząc makaronu) z czego na pesto przypadają trzy. Okazaliśmy się ludźmi małej wiary. Penne z pesto z jarmużu jest absolutne kompletne, nie potrzebuje żadnych dodatków. Wygląda pięknie i smakuje pysznie. Najważniejsze w całym przepisie jest to, żeby dokładnie i energicznie zmiksować jarmuż z czosnkiem

Niedzielny kucharz
Hummus z ciecierzycy z puszki 124

Zapraszam po przepis na klasyczną pastę z ciecierzycy z puszki . Jest to oryginalny przepis na hummus z ciecierzycy. Aby móc go zrobić w niecałe 15 minut użyłam ciecierzycy z puszki. To idealna pasta na kanapki! Jeśli pominiesz czosnek, będzie to idealna pasta z ciecierzycy dla dzieci. Polecam Ci też mój przepis na hummus z serkiem mascarpone , który jest bardzo kremowy

AniaGotuje.pl
Pasta do chleba z ziaren słonecznika i sezamu 198

sól, pieprz czarny mielony kilka łyżek oleju ( u mnie olej pozostały z suszonych pomidorów)   Przygotowanie : Ziarna słonecznika i sezamu namoczyłam w wodzie na noc, przecedziłam je przed przygotowaniem pasty i umieściłam w blenderze, dodałam olej - zblendowałam Do masy dodałam avocado, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku- ugniotłam całość i wymieszałam. Z tego co czytałam(...)internecie to dodatkami do pasty mogą być naprzemiennie drobno pokrojony zielony ogórek, natka pietruszki, suszone pomidory.  Wszystko zależy od naszej fantazji, smaku i ewentualnie dostępnych produktów. Ogólnie co kto lubi :) A podstawą mogą być tylko ziarna słonecznika. Pastę przełożyłam do w szklanego słoiczka który umieściłam w lodówce.  Wydaje mi się, że świeżość zachowa choć przez 3 dni. Dłużej

Proste Potrawy
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 214

makaron chiński i kapusta.  Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia kolendry i czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :)  Smażymy sakieweczki :)  A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe(...)Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę Wam przedstawiać. Przygotowywałam Masaman curry o bardzo aromatyczny smaku. Po lewej suszone papryczki i cebulka oraz przyprawy- biały pieprz, cynamon, liście laurowe, kumin. Zielone łodygi

Czerwona Porzeczka
Kanapkowa pasta z selera i kaszy jaglanej 193

gotowania zupy został mi się kawałek selera i kasza jaglana z kolacji. Pomyślałam aby te dwa składniki połączyć w jedno, dodać coś do smaku i voila powstała fajna pasta do smarowania. Jak ktoś lubi smak selera to propozycja jest idealna dla niego. Mój mąż stwierdził, że to taki niby smalec tylko, że lepszy. Wow! Super! Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje(...)Pasta z selera i kaszy jaglanej składniki: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/4 dużego selera 1 duża cebula masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Seler kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej seler. Pieczemy w temperaturze 160 stopni

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 118

lenticchie e l'acqua.   Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 1 ora a fuoco medio mescolando di tanto in tanto. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Scolate la pasta e versatela nella pentola con il ragù di lenticchie, mescolando bene il tutto. Servite la pasta con una spolverata

La grande e la piccola cuoca
Miso Shiru 118

także wielu walorów zdrowotnych. Ja również postanowiłam wprowadzić ją do swojego domowego menu. Pierwszą potrawą, którą ugotowałam była właśnie tradycyjna japońska zupa miso shiru na bazie bulionu dashi i pasty sojowej miso. Stanowi ona doskonalą przystawkę przed obiadem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Japońska" Wydawnictwa Olesiejuk. Składniki: 10 cm płat glonów kombu 20 g suszonych płatków bonito (katsuobushi(...)sojowej pasty miso białej lub czerwonej  1,5 łyżeczki suszonych alg wakame 200 g jedwabistego tofu dymka Przygotować bulion dashi: Kombu pokroić na paski i wrzucić do rondla. Dodać 1,5 litra zimnej wody. Powoli doprowadzić zawartość rondla do wrzenia, następnie wyjąć algi. Wlać 1/4 szkl. zimnej wody, aby przerwać proces gotowania.  Dodać katsuobushi i ponownie zagotować. Zdjąć

wyzwania kuchenne
Pasta z tuńczykiem 161

Wyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60 g 2 ogórki kiszone jajko 0,5 cebuli 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (ja wolę jednak mniej, bo moja była ciut za rzadka) sól pieprz Ugotować jajko na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać

Karola gotuje
SZYBKIE PRZEKĄSKI IMPREZOWE + FILMIK 173

ananasa 100 g szynki w plastrach  50 g żółtego sera  1/2 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku  1 sałata rzymska       PASTA Z CIECIERZYCY  Z CHIPSAMI NACHOS :  1 puszka ciecierzycy 4 pomidory suszone w oleju + 3 łyżki oleju z pomidorów 4-5 łyżek oleju 2 łyżki pasty sezamowej tachinii(...)majonez, sól, pieprz mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy.  Ciecierzycę mielimy blenderem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku. Dolewamy oleju gdyby pasta była za. Podajemy z chipsami nachos.  Ser na koreczki kroimy w kostkę a kabanosy na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie - ser, kiełbaska, winogron, oliwka lub pomidorek

Kulinarne Fantazje Marioli
Dip z selera i czerwonej cebuli 147

zbliżającej się imprezie Sylwestrowej nie powinno zabraknąć tego warzywnego smakołyku. Zadowoli on zarówno wegeterian jak i mięsożerców. Jest szybki do przygotowania co jest też jego dodatkowym atutem. Robiłam już pastę z zielonego groszku. Tym razem więc postawiłam na inne warzywo i padło na selera. Pasta z samego selera byłaby trochę nudna dlatego też dodałam do niej czerwoną cebulę. Podsmażona podkreśliła

mecooks
Pasta tahini 132

końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy. Składniki: 1 szklanka (100g) sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Sposób przygotowania: Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia(...)Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 139

piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi 40 g di uvetta 10 g di pinoli 4 cucchiai di zucchero di canna 2 cucchiai di succo di limone 1/2 cucchiaino(...)dadini. Irrorate le mele con in succo di limone, poi aggiungete i pinoli, l'uvetta, 4 cucchiai di zucchero di canna e 1/2 cucchiaino di cannella. Srotolate la pasta sfoglia e distribuite i biscotti tritati sulla pasta sfoglia. Per ultimo adagiate sopra le mele con la frutta secca, lasciando liberi i bordi. Arrotolate lo strudel dalla parte più larga, sigillando

La grande e la piccola cuoca