ciasta francuskiego z fasolk ą szparagow ą w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)sera 40 g parmezanu 150 ml śmietany 2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago 40 g di parmigiano 150 ml di panna 2 uova 1 bustina di zafferano
La grande e la piccola cuocaprzygotowanie bardziej czasochłonnych potraw. Jest bardzo aromatyczne i jak większość potraw CURRY gotowe w mniej niż 20 minut. Zwłaszcza wtedy, gdy pod ręką mamy dobrej jakości gotową pastę curry (polecam Pataks ) i przetarte pomidory w słoiku. Zaczynamy od podsmażenia ryżu z dodatkiem oleju kokosowego lub masła, a następnie zalanie go wrzątkiem. W czasie, gdy ryż się gotuje(...)pokrojone w kostkę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o małych oczkach 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności jak ostry sos chcemy otrzymać) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka posiekanych listków kolendry sól DO PODANIA : ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 15 g masła
cool and mintymalaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób(...)powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam
Radość kipiąca uśmiechem.Tarta z szynką parmeńską i pastą z suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano(...)pieczenia i umieszczamy płat ciasta. wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko
Podróż w kulinariaDorota smakuje nieco go zmodyfikowałam pod siebie. hummus z dyni hummus z dyni Składniki: 1,5 szklanka puree z dyni 2-3 łyżki łyżki pasty tahini (lub 3-4 łyżek ziaren sezamu i łyżka oliwy)- w moim przypadku były to właśnie ziarna sezamu 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz , czerwona czubryca, Wykonanie: Akurat nie miałam gotowej pasty tahini więc postanowiłam ją wykonać sama, ziarna sezamu lekko zarumieniłam na suchej patelni. Następnie dodałam do nich oliwę i blenderem stworzyłam jedną masę. Do miseczki przełożyłam puree z dyni ,do tego dodałam pastę z sezamu, posiekaną
Aromatyczne PodróżeDomową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty z wanilii Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 5 łyżek mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować *. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową(...)mąki pszennej tortowej 50 g drożdży świeżych (lub 15 g drożdży suchych) 50 cukru 250 ml mleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego 0,5 łyżeczki pasty z wanilii 20 ml spirytusu szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia (użyłam Plantę i smalec, po dwie kostki z każdego) kilka łyżek cukru pudru do posypania pączków Wszystkie składniki muszą
Posadzone i zjedzonecukier. Spróbujcie i wierzcie mi, że wyjdzie. Na ciasto drożdżowe ze śliwkami potrzebujemy: 50 g drożdży (używam świeżych) 0,3 l ciepłego mleka 2 jajka 5 żółtek 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży 200 g masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około(...)inkubator dla drożdży. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec) W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, jak zrobi się lejąca pasta – dodaję pół szklanki mleka, dwie łyżki mąki i mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia. Biorę dwie duże miski. Do jednej
ladykitchenprzyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM
Mała Cukierenkazachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym prędzej przyrządzić sobie pikantną a zarazem odświeżającą pastę na ulubiony chleb. Dorsz doda wam spore ilości łatwostrawnego białka, naszpikuje Was selenem, jodem, witaminą B12, A i D. Pieprz natomiast dzięki zawartości piperyny genialnie wpłynie na nasz układ trawienny
Kuchnia PROzdrowotnapuszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka imbrowej pasty (obie pasty dostepne w sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego w kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu
Viola cooks with passionSkładniki: 0.5 piersi z kurczaka pokrojonego w większą kostkę 2-3 łyżki zsiadłego mleka 1 łyżka Tandori 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka mix Masala 1 łyżka pasty z czosnku 1 duża szczypta soli Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2) Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając(...)gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca zmielmy) 1 łyżka "Kashmiri" czerwony
Viola cooks with passiontrawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa
Viola cooks with passionSkupię się jednak na produktach, z którymi ja miałam styczność. Poniżej znajdziecie opisy producenta, jak i moje opinie oraz spostrzeżenia. Olejek Olimax CBD 4% Produkt został wyprodukowany na bazie pasty - ekstraktu typu RAW z wielkich konopi ( 16,6 % CBD) w połączeniu z tłoczonym na zimno olejem z nasion konopi. Olejek ten to 100% naturalny produkt, nie zawiera dodatków syntetycznych(...)innych. Charakteryzuje się też wysokim poziomem antyutleniaczy . Stosowanie: Susz nadaje się do naparów, ekstraktów, okładów, kąpieli, inhalacji lub jako dodatek do potraw. Z zioła XQ można również wykonać pastę: Garść suszu konopi należy zmielić, lub zmiażdżyć np. w moździerzu, następnie dodać olej z nasion konopi, intensywnie mieszając. Stopniowo dodawać olej - tak, aby konsystencja była gęsta
Di gotujePasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc), a następne gotowania (kilka godzin). W wersji uproszczonej, można użyć gotowej pasty tahini (zamiast miksowania sezamu i oliwy) oraz ciecierzycy z puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka(...)palcami). Ostudzić razem z wodą, w której się gotowała. Sezam uprażyć na suchej patelni (przez chwilę, tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania
Bullio