pasty - 13297 przepisów (strona:188/887)

Hummus 104

Pasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc), a następne gotowania (kilka godzin). W wersji uproszczonej, można użyć gotowej pasty tahini (zamiast miksowania sezamu i oliwy) oraz ciecierzycy z puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka(...)palcami). Ostudzić razem z wodą, w której się gotowała. Sezam uprażyć na suchej patelni (przez chwilę, tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania

Bullio
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 175

daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki(...)Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster
Quinoa z kurczakiem w zielonym curry 169

białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun  kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy w plastry przesmażamy(...)dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy więcej pasty curry (ja lubię ostre, więc

Quinoa Raz!
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 143

wesoło .. na stole i w kuchni:) Polecam takie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata(...)plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie. Układamy obok siebie plasterki żółtego sera, tak by przykryły pastę. Zwijamy wzdłuż dłuższej części w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kroimy w romby. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C na środkowej półce bez termoobiegu przez

Zasmakuj Kuchni
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 255

przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Muffiny z cukinią(...)oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym(...)posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski

Codziennik Kuchenny
Leczo z kiełbasą chorizo 147

pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.  Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów(...)duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku  lub innej papryki w proszku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego 3/4 szkl. wody

Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 140

lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi  wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak  bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się(...)pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.  Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości

Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 239

rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem kilku wyrazistych w smaku składników niż gdy doda(...)jest to zupa, której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym bulionem. Składniki na 1 dużą porcję Bulion: 250 ml buliony warzywnego 1/3 łyżki pasty shiro miso jasny sos sojowy do smaku kilka kropli oleju sezamowego Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki

Codziennik Kuchenny
Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 152

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu

Zdrowie na języku :P
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 172

schiacciata con l'uva è un dolce tipico toscano, legato al periodo della vendemmia, a Firenze chiamato "stiaccia". La schiacciata è preparata con pochi e semplici ingredienti: la pasta del pane arricchita con l'uva fragola, lo zucchero e l'olio extravergine d'oliva. E' un dolce caratterizzato da un sapore intenso e particolare. La schiacciata(...)lavoro infarinato dividete l'impasto della focaccia in due parti. Stendetele con l’aiuto di un mattarello, fino ad ottenere lo spessore di 1 cm. Stendete una sfoglia di pasta sulla teglia da forno. Cospargetela in superficie utilizzando metà della quantita di uva, un cucchiaio di olio extravergine di oliva e un cucchiaio di zucchero. Coprite il tutto

La grande e la piccola cuoca
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 120

mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała i chrupiąca cukinia(...)pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody.  Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Naleśnikowe roladki 114

powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki(...)środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki

Pichceniomania
Mule po tajsku / Thai mussels 206

można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Mule po tajsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru

karmelowy
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 165

daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki(...)Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster