Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Gotową pastę(...)trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur ( patrz FILM ). Następnie długą, płaską szpatułką lub, jak ja linijką, ściągnąć nadmiar masy ( patrz FILM ). Polecam również przechowywać pastę w szczelnym pojemniczku, żeby szybko nie wyschła i starczyła na większą porcję koronek. Koronkę suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy
Mała Cukierenkakoniec Karnawału będzie jak znalazł: pasta z tuńczykiem i oliwkami. Doskonała do posmarowania krakersów, tostów, do małych kanapeczek. Idealna jako dip do maczania warzyw, dla tych co liczą kalorie. Można ją przygotować w kilka chwil, jeszcze zdążycie ją zrobić nas dzisiejszą ostatnią sobotę Karnawału. Pasta z tuńczykiem(...)czarnych oliwek sól pieprz listki natki pietruszki pomidorki koktajlowe Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do pasty, wszystko solimy i pieprzymy. Jeszcze raz mieszamy, posypujemy natką pietruszki, dekorujemy polówkami pomidorków i gotowe
Kulinarne przygody Gatitypuszki lub samodzielnie ugotowanej*) - kilka ziaren zostaw do dekoracji 2-3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z 1 cytryny (lub do smaku) 1 łyżeczka soli (lub do smaku) oliwa do polania gotowego hummusu, ja lubię używać oliwy z papryczką chilli do dekoracji: ugotowana ciecierzyca(...)będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść ugotowaną ciecierzycą, obrany i rozgnieciony czosnek i pastę tahini. Zmiksuj, aż składniki się rozdrobnią. Teraz dodaj sok z cytryny, płyn z puszki po ciecierzycy i dopraw solą. Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby
Chilli Czosnek i OliwaObłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy(...)Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają słodkawy posmak sól i pieprz ok. 30 ml oleju 2-3 łyżki pasty miso jasnej 5cm kawałek świeżego imbiru 2-3 łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki sosu rybnego 1 papryczka chili ok. 5 łyżek wody liście kolendry albo natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka
Pociąg Do KuchniŻeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry. Żeberka w sosie własnym Składniki: - 1 kg żeberek wieprzowych - 2 marchewki - 2 cebule - czerwona pasta carry - mąka - sól - majeranek - natka pietruszki - ziele angielskie - liść laurowy - olej Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy(...)łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami
Kulinarne życieobiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje. Czerwone curry z kurczakiem Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3/4 szklanki ryżu - czerwona pasta curry (średnio ostra) - dymka ze szczypiorkiem - papryka czerwona - małą puszkę mleczka kokosowego - pędy bambusa - olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry(...)odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy
Kulinarne życiePasty są dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację, jest to bardzo szybko przygotowany posiłek a przechowywane w lodówce w zamkniętym słoiku wytrzymują kilka dni. Pasta z makreli i jajek Składniki: - 1 makrela wędzona - 4 jajka - 1 cebula - 2 łyżki szczypioreku z cebulki - 1 łyżkia posiekanej natki pietruszki - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka(...)skórę, widelcem rozdrabniamy. Dodajemy ostudzone i pokrojone w drobną kostkę jajka, posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojonego szczypiorku, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie (jeżeli pasta jest za gęsta można dodać więcej majonezu). Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego
Kulinarne życiewegetariańskie curry już jest gotowe. Wegetariańskie curry Składniki: 5 – 8 porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy 2 łyżki pomidorowego przecieru 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 doniczka(...)imbir i czosnek. Umieść wszystkie składniki w naczyniu lub blenderze i zmiksuj. Nasiona kminu rzymskiego, kolendry i pieprzu upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj do pasty curry i wymieszaj. Dodaj pastę do soczewicy. Wlej bulion, posól i gotuj curry pod przykrywką przez około 30 minut. Ļokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na 20 minut
codojedzeniaGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań, gdyż(...)pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz
Smakowity Blog KulinarnyPASTA SEROWO-JAJECZNA Bardzo prosta, a zarazem bardzo smaczna pasta. Szybko się ja robi i może być pomysłem na przekąskę, gdy niespodziewanie odwiedza nas goście. Składniki: 100 g sera żółtego 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo PATRZ TUTAJ>>> JAJKA GOTOWANE NA TWARDO Studzimy i ścieramy(...)Czosnek obieramy z łupiny, przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej - na krakersach. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachnajmłodsze. Moja Mała na widok samego awokado mówi bleee, a w nutelli wciąga aż się jej dosłowne uszy trzęsą, najlepiej łyżeczką i to prosto ze słoika... :-) Odkąd odkryłam pastę z orzechów laskowych bez dodatków, skradła ona moje serce, samemu nie uzyskamy idealnej gładkości takiej masy (kiedyś sama prażyłam orzechy i miksowałam je, smakowo były super, ale konsystencja pozostawiała wiele(...)Taka domowa nutella jest idealna do kanapek, naleśników, ciasteczek, super smakuje również jako dodatek do puddingu chia z kawałkami banana, a także sama... :-) Składniki: - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 100g pasty z orzechów laskowych - ok.5 łyżek syropu z kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao
Smaczne Zdrowełyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym(...)dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej
Moje Kuchenne Rewelacjepapryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula drobno posiekana 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę(...)ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g) świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni rozgrzać
Codzienne Gotowaniepastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy. Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię. Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC. Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna :) Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje. Jak macie te składniki
Apetyt na Zielone