pasty - 13297 przepisów (strona:192/887)

Wołowina Hoisin 117

się puknąć w czoło i określić czy chce robić śliwkowy, czy hoisin. Na moje jęki, że gdzie ja na wsi znajdę fermentowaną fasolę, oświadczył ze stoickim spokojem, żebym sobie pastę miso wzięła. I tu dochodzimy do problemu – gdzie kupować składniki? Na końcu wpisu podaję Wam kilka linków, gdzie zamawiam różne wynalazki. Zamawianie do domu trwa szybko i na drugi dzień(...)sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zmiażdżony ząbek czosnku ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę

ladykitchen
Indyk curry 208

Bardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 130

smogu...) Zabrałam się ja do mordowania buraka za pomocą obieraka. Następnie mój zapał klęknie- nie mam do buraka wegańskiej omasty! A na pohybel! Będzie zwykłej "12tki Krasnegostawu"-śmietanowej  pasty:) Boć to i ja nie w pełni wegańskie jestem nasienie, chociaż jadam z łąki obiady  to jeszcze zasłużenie... zdarza mi się jeść kuraka, a dla mojego organizmu(...)otchłanie mego jamochłonu,  a kubki smakowe nie szukają schronu tylko kwilą cicho o jeszcze,łagodności i tajemnicy przechodzą mnie dreszcze. Myślę już jestem zachwycona a jeszcze buraczanej pasty, musi ma buzia posiąść kasty. Buraczki z szarlatańską cebulą co się barwą wplotła przebiegle, obudziła mnie swą ostrością i przypiekła potrzebnie by po pierwszej niwie polskiej łagodności sosu i jaglanych włości

Food Square
Pasta z łososia 146

Takie pasty są przepyszne, idealne na chlebek. Do głębokiego naczynia wrzucić posiekany bardzo drobno czosnek,posiekany szczypiorek, serek, rozdrobionego łososia. Zmiksować wszystko na gładką masę, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć masę do miseczki i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego, to jest bardzo dobra sałatka

Kuchnia Pokoleń
Fajita z czarną fasolą i grzybami. 144

Kalifornii. Podoba mi się myśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał, że w wersji kalifornijskiej(...)wszystko się zgadza!;) Składniki: 4 tortille 200 g czarnej fasoli z puszki 150 g boczniaków 1 mała cebula 150 g przecieru pomidorowego garść roszponki lub młodego szpinaku 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany ) 1 łyżka brązowego cukru  1/2 avocado 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1 dymka sok z 1 limonki 1 łyżka cukru pudru sól Wykonanie

zadanie-gotowanie
Jajka z pastą chrzanową 206

miseczki. Dodaś do nich zmielony ser oraz tarty chrzan i wszystko utrzeć łyżką na jednolita masę. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę jogurtu naturalnego. Następnie gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu posypać rzeżuchą oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polecam też: Jajka z pastą sardynkową Jajka faszerowane pastą z awokado

Monia miesza i gotuje
Pasta kanapkowa z porem i żółtym serem 195

Dziś zapraszam Was na moją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora(...)dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
biała kiełbasa słodko-ostra 173

ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić kiełbaski na drugą stronę. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką. Kiełbaski wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką

6niebo
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 147

tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania.       Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie z dawkowaniem(...)Musi się zrobić zupełnie sucha skórka z każdej strony. Ser trzeba w tym czasie często przewracać. Ja dodatkowo przecieram ręczniczkiem papierowym, by pozbyć się wilgoci. Ser pokrywamy parafiną lub pastą polioctanową ochronną. Ja używam pasty. Nakładam ją miękką gąbeczką miejsce przy miejscu. Po wyschnięciu nakładam druga warstwę.  Ser dojrzewa 1-2 miesiące w temperaturze około 12,5 stopnia. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką 206

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze pasty. Zresztą stali czytelnicy bloga już na pewno o tym wiedzą ;) Dziś zapraszam Was na jajeczną pastę kanapkową (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na śniadanie lub kolację, spróbujcie. Składniki: 4 trójkąty śmietankowego serka topionego 4 jajka 2-3 rzodkiewki 3 małe ogórki (korniszonki) pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe). Do jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Żółte curry 153

zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy(...)curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego.  Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem

Bon appetit mon amie
Pasta z makreli 161

Wasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na  świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli na śniadanie albo kolację.  Ja lubię takie pasty kanapkowe, bo są fajnym sposobem na urozmaicenie kanapek. PASTA Z MAKRELI Składniki: 1,2 makrele wędzone 3 jajka 1 cebula 2 łyżeczka koncentratu 2 łyżki majonezu

Bon appetit mon amie
Brokomole - zdrowa pasta nie tylko na kanapki 110

chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej znanym jest guacamole, czyli meksykański sos, pasta z avocado. Ja jednak nie należę do entuzjastów avocado. Tak naprawdę taką pastę można zrobić również z warzyw. Ja wykorzystałam do tego brokuły. To z nich powstało moje "brocomole"- pasta

Bon appetit mon amie
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 274

Wegańskie curry ze zrównoważoną ostrością ale można również dodać więcej pasty curry aby uzyskać mocniejszy efekt. Wspaniale smakuje w połączeniu z miętą która dodaje orzeźwienia oraz migdałami które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 600 g bakłażana (2 bakłażany(...)cebula * 2 ząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy

Mohiella
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 134

kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli, ale pasta moim zdaniem lepiej się sprawdzi w dressingu.  2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie:   Sałatę ułożyć na talerzu. Grejpfruta(...)drobniutko. Z serka formować kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczać każdą w pistacjach i układać na sałatce.  Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru.  Polać sosem sałatkę i podawać od razu

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania