taka piękna pogoda utrzymała się jak najdłużej! Już cała jestem w skowronkach na myśl o jutrzejszym dniu. Niby zwykły dzień, a jednak wyjątkowy. Zaczęłam odliczać. Ostatnio zaczęłam przygotowywać najróżniejsze pasty do kanapek. Odkąd wyrzuciłam z diety wszystkie serki do smarowania, tłuste sery, a w szczególności wędliny, postanowiłam, że co kilka dni będę przyrządzać własne smarowidła. Korzysta z nich cała rodzinka(...)starczają na parę dni, więc za każdym razem wychodzi spora ich porcja. Tym razem postanowiłam przygotować domowy ajvar. Jest to pasta warzywna pochodząca z Serbii, na którą składa się pieczona papryka, bakłażan i pomidor z dodatkiem octu, czosnku i przypraw. Tak naprawdę nie ma sztywnego przepisu na ajvar, dlatego śmiało możemy zmieniać proporcje składników i dodatków. Świetnie smakuje wyjadany łyżeczką
Be Fit Be Strongkońcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie pastę kanapkową, pesto czy robicie makaron. Jak zrobić domowe suszone pomidory? Składniki: Mięsiste pomidory, dobrze nadaje się odmiana podłużna. Generalnie chodzi o to, aby pomidor miał dużo miąższu, a mało gniazd(...)lodówce. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z suszonymi pomidorami: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Hummus z południowych Włoch Htipiti (pasta z sera feta i pieczonej papryki) Spaghetti po maltańsku Spaghetti z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą
Chilli Czosnek i Oliwamiłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy(...)minut aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 30 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjecieciorki i małego buraka, by móc się cieszyć tym pysznym smakiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy(...)blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta należy dolać trochę wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Możemy schłodzić w lodówce lub podawać od razu. Hummus przed podaniem polewamy oliwą z oliwek, posypujemy dymką i podajemy z ulubionym pieczywem lub warzywami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki
Tajskie smakiwłaśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem(...)także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki
Kuchnia Elliektóry zaspokoi, nawet najbardziej wybredne kulinarne gusta. Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne(...)plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką. Roladki układamy na blasze
Miód i pieprzJest to chyba najprostsza pasta jajeczna jaką znam. Ale jak wiemy, urok w prostocie jest najlepszy . W myśl tego założenia ,moje pasty są proste i nade wszystko łatwe w przygotowaniu. Powód tego jest dość banalny. Pasty zawsze przygotowuje na śniadanie co jest równoznaczne z brakiem czasu i energii. Składniki dla 2 osób 2 jajka pęczek koperku pęczek szczypiorku 1 ogórek
Eli GotowanieDzisiaj lekko, pożywnie i zdrowo, tak dla równowagi po ostatnim poście z mazurkiem kajmakowym. Przepis bardzo prosty, szybki i smaczny, jedna z ulubionych past mojego męża, idealna na kanapki, chlebek pita, do domowych chipsów czy macy. Zastanawiał się ktoś jaki wypadek mógł sprawić, że publikacja tego przepisu przesunęła się z piątku na sobotę? Otóż moi drodzy jestem mistrzem w swoim(...)domu i ukisiłam słonecznik ;) Cóż, nawet najlepszym zdarzają się wpadki, więc podwijam rękawy i zabieram się za kolejne przepisy. Pasta ze słonecznika 200g słonecznika 6 suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki łyżka oliwy z oliwek Słonecznik trzeba namoczyć co najmniej 8 godzin przed mieleniem, a najlepiej niech sobie postoi w wodzie przez noc (mój
Przepysznik - BLW i nie tylkowiem jak wy, ale ja patrząc na półki sklepowe z ofertą dodatków na kanapki typu wędliny, serki smakowe czy pasty, mam ochotę uciekać jak najdalej. Same opakowania wyglądają zachęcająco, wygląd wędlin smakowity, cena jak najbardziej w porządku, ale kiedy zerknie się na skład zapisany mikroskopijnym drukiem... Dlatego staram się kombinować sama, sama piekę mięso na wędliny, ser kupuję twarogowy(...)robię z niego własne smakowe serki do smarowania (przepis tutaj KLIK ) i robię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję, tym razem brokułowo-serową, jedną z naszych ulubionych. Pasta brokułowa 1 duży brokuł 150g sera (feta, Philadelphia bądź zwykłego twarogu potraktowanego blenderem) ząbek czosnku pieprz ziołowy Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy
Przepysznik - BLW i nie tylkolemon juice 1/4 cup parsley, chopped Preparation: Cook spaghetti according to package directions, 5-6 minutes before the end of cooking add beans. Drain, reserve 1 cup of the pasta liquid and set aside. Break the eggs into a medium bowl, add 1 cup of the grated cheese, and season with pepper. Lightly beat everything together and set aside. Heat(...)until brown. Add in the paprika and pepper, cook for a couple more minutes, turn the heat to low. Add the spaghetti to the pan with chorizo, toss the pasta to coat and heat up. Turn off the heat, pour in the egg mixture and vigorously stir while at the same time slowly adding the reserved pasta water. Egg mixture
karmelowydzisiaj na #śniadanie kusząca, lekka przekąska. Na niedzielne śniadanie proponujemy: soczyste pomidory nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania tak przygotowanych pomidorów to ok. 8 minut! Polecam też przepis na: faszerowane pomidory pieczone i pomidory faszerowane fetą. Przepis na śniadanie w wersji light: Pomidory nadziewane kuskus i sałatą: Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe pomidory(...)Kuskus wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek miksujemy na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pastę mieszamy z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełniamy połówki pomidorów. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki / Ingredients: makaron penne / pasta penne garść koperku / a handful of dill starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta cukru / pinch of sugar sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil cieciorka gotowana(...)cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce. We put dill into a blender, we add olive oil, lemon juice and spices and then
Projekty ze smakiemdziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry(...)kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja do posypania). Wykonanie: W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż
Smaki Przyprawy i KoloryCurry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie(...)Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Kolory