pasty - 13297 przepisów (strona:189/887)

złote mleko 168

składniki na pastę: 20 g sproszkowanej kurkumy 100 ml wody wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę i podgrzewamy na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), przez ok. 5 min. (cały czas mieszamy), aż mieszanina zgęstnieje. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. składniki na złote mleko: ok. 250 ml ciepłego mleka (pełnotłustego krowiego, koziego z wyłączeniem(...)dowolnego roślinnego z wyłączeniem sojowego) 1 łyżeczka pasty kurkumowej opcjonalnie: cynamon imbir olej kokosowy pieprz miód wykonanie: Mleko dokładnie mieszamy z pastą z kurkumy, opcjonalnie dosładzamy miodem i doprawiamy przyprawami. Złote mleko to rozgrzewający napój, którego receptura wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej, m.in. zwalcza infekcje, podnosi odporność, poprawia trawienie, smaruje stawy, ułatwia zasypianie

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowy piernik fasolowy ( bez mąki i cukru ) 222

konsystencji. Pachnie kakaem, cynamonem i gałką muszkatową. Jest mocno wilgotne ( w stylu brownie ) i bardzo, bardzo smaczne. Ja swoje dodatkowo przełożyłam marmoladą malinowo-truskawkową. Słodyczy ciastu nadaje pasta daktylowa, która w wykonaniu jest banalnie prosta. Pasta daktylowa: - 200 - 250 gr daktyli - woda Daktyle przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy do równości owoców wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy(...)Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 2 puszki odsączonej czarnej fasoli w zalewie ( robiłam ciasto również z czerwonej fasoli - będzie równie smaczne ) - 6 jajek - 3/4 szklanki oleju - powyższa pasta daktylowa - 3 pełne łyżki ciemnego prawdziwego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej** - 1 łyżka octu * bądź

kawawszklance
pasta jajeczna z prażoną cebulką 139

Zwykła, tradycyjna pasta jajeczna wzbogacona o dodatek chrupiącej prażonej cebulki.  Tani i zawsze lubiane smarowidło do chrupiącego pieczywa.  Składniki: 6 jajek łyżka majonezu łyżka chrzanu 3-4 łyżki prażonej cebulki pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Rozgnieść widelcem (jeśli ktoś woli bardziej kremowe pasty to może jajka zmiksować blenderem). Dodać majonez, chrzan i przyprawić pieprzem(...)końcu wmieszać cebulkę. Pasta dobrze smakuje podana z dodatkiem pomidora, który przełamie mdły smak jajek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasteczka z pastą groszkową 152

imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową.  Ciasteczka: 1 szklanka  mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 125 g margaryny 1 żółtko z jajka L 1 łyżeczka soli Pasta: 2 jajka 1 puszka zielonego groszku(...)złotego koloru. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem.  4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem

Szefowa kuchni
Karaibska zupa z owocami morza 189

papryka czerwona  1 papryka zielona  sól i pieprz  2 cm świeżo startego imbiru  pęczek kolendry  1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła  2 łyżeczki pasty chilli  sok z pół limonki  1 por  125 ml mleczka kokosowego  2 l bulionu rybnego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną(...)kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem

Niezły Młynek
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 211

kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody , solimy i gotujemy około(...)słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy

Ogrodnik w podróży
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 375

Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.     Gotową pastę(...)trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur ( patrz FILM ). Następnie długą, płaską szpatułką lub, jak ja linijką, ściągnąć nadmiar masy ( patrz FILM ). Polecam również przechowywać pastę w szczelnym pojemniczku, żeby szybko nie wyschła i starczyła na większą porcję koronek.     Koronkę suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy

Mała Cukierenka
Pasta z tuńczykiem i oliwkami 131

koniec Karnawału będzie jak znalazł: pasta z tuńczykiem i oliwkami. Doskonała do posmarowania krakersów, tostów, do małych kanapeczek. Idealna jako dip do maczania warzyw, dla tych co liczą kalorie. Można ją przygotować w kilka chwil, jeszcze zdążycie ją zrobić nas dzisiejszą ostatnią sobotę Karnawału. Pasta z tuńczykiem(...)czarnych oliwek sól pieprz listki natki pietruszki pomidorki koktajlowe Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do pasty, wszystko solimy i pieprzymy. Jeszcze raz mieszamy, posypujemy natką pietruszki, dekorujemy polówkami pomidorków i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Hummus. Tradycyjny libański przepis. 222

puszki lub samodzielnie ugotowanej*) - kilka ziaren zostaw do dekoracji 2-3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z 1 cytryny (lub do smaku) 1 łyżeczka soli (lub do smaku) oliwa do polania gotowego hummusu, ja lubię używać oliwy z papryczką chilli do dekoracji: ugotowana ciecierzyca(...)będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść ugotowaną ciecierzycą, obrany i rozgnieciony czosnek i pastę tahini. Zmiksuj, aż składniki się rozdrobnią.  Teraz dodaj sok z cytryny, płyn z puszki po ciecierzycy i dopraw solą. Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby

Chilli Czosnek i Oliwa
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 237

Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy(...)Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają słodkawy posmak sól i pieprz ok. 30 ml oleju 2-3 łyżki pasty miso jasnej 5cm kawałek świeżego imbiru 2-3 łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki sosu rybnego 1 papryczka chili ok. 5 łyżek wody liście kolendry albo natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka

Pociąg Do Kuchni
Żeberka w sosie własnym 139

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry. Żeberka w sosie własnym Składniki: - 1 kg żeberek wieprzowych - 2 marchewki - 2 cebule - czerwona pasta carry - mąka - sól - majeranek - natka pietruszki - ziele angielskie - liść laurowy - olej Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy(...)łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami

Kulinarne życie
Czerwone curry z kurczakiem 148

obiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje. Czerwone curry z kurczakiem Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3/4 szklanki ryżu - czerwona pasta curry (średnio ostra) - dymka ze szczypiorkiem - papryka czerwona - małą puszkę mleczka kokosowego - pędy bambusa - olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry(...)odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy

Kulinarne życie
Pasta z makreli i jajek 157

Pasty są dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację, jest to bardzo szybko przygotowany posiłek a przechowywane w lodówce w zamkniętym słoiku wytrzymują kilka dni. Pasta z makreli i jajek Składniki: - 1 makrela wędzona - 4 jajka - 1 cebula - 2 łyżki szczypioreku z cebulki - 1 łyżkia  posiekanej natki pietruszki - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka(...)skórę, widelcem rozdrabniamy. Dodajemy ostudzone i pokrojone w drobną kostkę jajka, posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojonego szczypiorku, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie (jeżeli pasta jest za gęsta można dodać więcej majonezu). Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Wegetariańskie curry dahl 147

wegetariańskie curry już jest gotowe. Wegetariańskie curry Składniki: 5 – 8 porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy 2 łyżki pomidorowego przecieru 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 doniczka(...)imbir i czosnek. Umieść wszystkie składniki w naczyniu lub blenderze i zmiksuj. Nasiona kminu rzymskiego, kolendry i pieprzu upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj do pasty curry i wymieszaj. Dodaj pastę do soczewicy. Wlej bulion, posól i gotuj curry pod przykrywką przez około 30 minut. Ļokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na 20 minut

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania