pasty - 13297 przepisów (strona:189/887)

Naleśnikowe roladki 111

powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki(...)środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki

Pichceniomania
Mule po tajsku / Thai mussels 201

można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Mule po tajsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru

karmelowy
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 163

daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki(...)Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 112

Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki pszennej 180ml letniej wody 20g świeżych drożdży 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Pasta: 250g suszonych pomidorów garść czarnych oliwek 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa oliwy szczypta soli Dodatkowo: 2-3 duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego(...)dodaj więcej mąki, bądź oliwy. 2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki. 3. Suszone pomidory, oliwki, koncentrat pomidorowy i oliwę zmiksuj na pastę. Dopraw solą do smaku. 4. Wcześniej uformowane placki na mini pizze posmaruj powstałą pastą pomidorową. 5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chałwa 164

Kiedy przygotowywałam pastę Tahini zastanawiałam się do czego taką sezamową papkę mogę jeszcze użyć. Długo nie szukałam, przecież to podstawowy składnik chałwy. Jako dziecko nie przepadałam za tym deserem, ale jakoś z czasem bardzo go polubiłam. Do tej pory jadłam tylko taką ze sklepu, a dziś zrobiłam ją sama i jest równie smaczna, a w dodatku nie zawiera chemii(...)Żeby przygotować taką porcję wielkości Snickersa potrzebujemy: 3 czubate łyżeczki pasty Tahini 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki bakalii - u mnie były to ziarna dyni, jagody goji oraz płatki migdałowe, po jednej łyżeczce z każdego rodzaju Pastę i miód nakładamy do miseczki i dokładnie łączymy widelcem lub łyżeczką. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy. Chałwę nakładamy do foremek lub formujemy

Emskie Smaki
Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive ner 147

ciasto francuskie 100 g pomidorków  40 g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka parmezanu oliwa extra vergine bazylia sól, pieprz   **** INGREDIENTI pasta sfoglia 100 g di pomodorini 40 g di olive nere 1 spicchio d'aglio 1 cucchiaio di parmigiano olio extravergine di oliva basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy czarne oliwki, obrany(...)Frullate nel mixer le olive nere con uno spicchio d'aglio, un cucchiaio di parmigiano grattugiato e olio extravergine di oliva fino ad ottenere una crema liscia. Stendete la pasta sfoglia e ritagliatela in cerchi (6 cm di diametro), che bucherellerete con una forchetta. Distribuite la crema di olive sui dischi di pasta sfoglia, lasciando liberi i bordi

La grande e la piccola cuoca
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 184

Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)Pieczony kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia) 3 łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżki sosu jasnego sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru ⅔ szklanki mleka kokosowego garść prażonych

karmelowy
Pesto z natki pietruszki 151

Zielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :)     Do pesto polecamy pyszne   indyjskie kotleciki z dyni :)     Pesto(...)będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku.  Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Tarta z buraczkami, łososiem i kozim serem 122

Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski – 1 łyżeczka Kozi ser – 200g Gorgonzola - 50g Ser ricotta - 150g Czosnek – 2 ząbki Łosoś wędzony – 200g Pomidorki koktajlowe – 500g Sól, pieprz(...)fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku czosnkiem, pastą tahini, harrisą, kuminem, pieprzem i solą. Dodać jajko, serek ricotta i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a na nich ułożyć plastry łososia. Posypać całość pokruszonym

Kuchnia Bon Appetit
Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów 121

Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów Składniki: Zielony groch suszony – 100g Czosnek – 2 ząbki Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Suszone pomidory – 10 sztuk Oliwa z suszonych pomidorów – 3-4 łyżki Sól, pieprz, kmin rzymski Wykonanie: Groch namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości. Gdy groch będzie już ugotowany zmiksować go z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pastą sezamową

Kuchnia Bon Appetit
Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) 147

bazylii i sera pecorino. Pesto nie wymaga wiele pracy a jego kolor cieszy oko nawet w jesienne dni.  Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso primo piatto di pasta con un buonissimo pesto di barbabietole. Un condimento preparato con barbabietole, mandorle, basilico e pecorino. Un piatto semplice e veloce da preparare, gustoso e vivace che appaga anche l'occhio(...)aggiungete 2-3 cucchiai di pecorino grattugiato, un pizzico di sale, pepe ed un filo di olio extravergine d'oliva. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 2 cucchiai per diluire il pesto.  Ultimate mescolando bene il pesto.  Condite

La grande e la piccola cuoca
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 130

ciasta francuskiego z fasolk ą  szparagow ą  w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego!  **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego(...)sera  40 g parmezanu 150 ml śmietany   2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka  s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago   40 g di parmigiano 150 ml di panna 2 uova 1 bustina di zafferano

La grande e la piccola cuoca
KOFTA CURRY 143

przygotowanie bardziej czasochłonnych potraw. Jest bardzo aromatyczne i jak większość potraw CURRY gotowe w mniej niż 20 minut. Zwłaszcza wtedy,  gdy pod ręką mamy dobrej jakości gotową pastę curry (polecam Pataks   ) i przetarte pomidory w słoiku.  Zaczynamy od podsmażenia ryżu z dodatkiem oleju kokosowego lub masła, a następnie zalanie go wrzątkiem. W czasie, gdy ryż się gotuje(...)pokrojone w kostkę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o małych oczkach 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności jak ostry sos chcemy otrzymać) 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka posiekanych listków kolendry sól DO PODANIA : ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 15 g masła

cool and minty
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 142

malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób(...)powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki  pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie  podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam

Radość kipiąca uśmiechem.
,,Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką Parmeńską’’ 105

Tarta z szynką parmeńską i pastą z suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano(...)pieczenia i umieszczamy płat ciasta. wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania