minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy
Zakręcony Widelecugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty, ostry smak. Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany.Ciasto przygotowujemy według tego przepisu
Zakręcony WidelecPyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu
My Culinary Artpietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej strony, oprószyć mąką i smażyć z każdej strony na oleju. Cebulę(...)laurowy, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi
pieprzny smaczekpiersi z kurczaka4 cienkie plastry boczkusólpieprzrozmarynsłodka paprykaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy do lodówki na ok 1h. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Każdą pierś owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie PichcenieSałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – pewnie część z Was zaraz się oburzy, że serwuję taką chemię, ale z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na
Kulinarne Przebojeporcje2 duże marchewki1 pietruszka2 cebulemały kawałek selerasok z jednej cytryny2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz mielona czerwona słodka paprykaszczypta ostrej mielonej papryki cząber, oregano 1 duży bakłażan3 łyżki mąkiolej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę.To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki.W tym czasie
W kuchni Karmel-itkiprzyjemniej się patrzy, wącha i je gdy występują w radosnym trio. Do tego dania jak najbardziej genialna opcja.Kupisz ją tutaj: PIĄTNICAPIEPRZ CAYENNE:"Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę. " Czyli nasza "pieprzowa" miłość! :) Cudowny w smaku pieprz, który wyostrza
Wypisz WymalujZupy " składniki (dla 4 osób)40 ząbków czosnku - u mnie 4 duże główki100 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietanki50 g mielonych migdałów1 żółtkołyżeczka suszonego tymianku1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej)1,2 l bulionudo podaniagrzanki usmażone na oliwiepietruszka lub szczypiorekprzygotowanieZagotować bulion, wsypać tymianek i gotować 5 minut. Czosnek obrać z zewnętrznej łupinki, podzielić na ząbki - ząbki zostawić w łupinkach(...)wyrzucić. Dolać wino i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami
Stare Garygotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa do smażeniaprzygotowanie:Boczek pokroić w kostkę , chwilę podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić(...)czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione
Stare Garysłodka paprykagałązka rozmarynuoliwa lub olej do obsmażenia mięsasos:kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery1/2 szklanki bulionułyżka masłałyżeczka mąkiprzygotowanierostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron Piekarnik nagrzać do temperatury 80 st C. Piekłam bez termoobiegu. Mięso ułożyć kością do dołu (o ile mamy rostbef
Stare Garykaszki kuskus (ok 50 g na osobę )1/2 czerwonej paprykimała czerwona cebula2 nieduże pomidoryduża garść kolendry lub pietruszkisok z 1 cytrynyoliwasólpieprzprzygotowanieKaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyoliwek500g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliPolenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony(...)moździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek
Stare GaryPietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można wlać parę łyżek wywaru. . Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
Stare Garynależy wtedy nieco skrócić czas smażenia..składniki20 ml oliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanychsól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego(...)smażyć przez 1 minutę bez mieszania. Doprawić krewetki solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty. Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około
Stare Gary