papryka - 32566 przepisów (strona:1140/2172)

Parówkowy KusKus 165

podsmażania2 łyżki przecieru pomidorowegosól/pieprz2 szklanki kaszy kuskusWykonanie:Parówki kroimy w grubsze kawałeczka, obsmażamy na oliwie i przerzucamy do rondelka. Na tę samą patelnie wrzucamy cebulę, a potem paprykę i razem chwilkę smażymy, dodajemy to do parówek.Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku.Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu

Moje pyszne gotowanie
Gulasz z kopytkami 159

dania na talerzuolej rzepakowy, sól i pieprzSposób przyrządzenia:Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej

upichcic
Spaghetti 144

razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu

upichcic
Zapiekanka z mięsem mielonym 208

drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Mięso z sosem mamy gotowe. Teraz zabieramy się za sos czosnkowy.Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Naczynie

upichcic
Saltim bocca 160

jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być).Sposób przyrządzenia sosu:Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację

upichcic
Chili con carne 108

mniej pieprzu cayenne.Składniki:0.5 kg mięsa mielonego500 g przecieru pomidorowegopół czerwonej papryki1 mała cebula1 czosnekpuszka czerwonej fasolipuszka kukurydzypieprz cayennesólSposób przyrządzenia:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości

upichcic
Alma: Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym 201

ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany.Pokroić w plasterki cukinię, paprykę, dodać pomidorki koktajlowe, obtoczyć warzywa w oliwie i grillować.Na koniec wystarczy posolić do smaku makrelę, włożyć do środka ryby natkę pietruszki i garść koperku oraz grillować około 15 minut

WojnaNaSmaki.pl
Hamburger bardzo domowy 140

Brakowało pomysłu na obiad, a i w lodówce nie za bardzo było z czym zaszaleć. Do sklepu mi się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 281

zrobiłam ;)Składniki na pastę:1 puszka czerwonej fasoli,1 duża cebula,5 ząbków czosnku,200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,5 łyżek oliwy,ostra papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać(...)zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z boczkiem i jajkiem 186

czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie  Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż i majonez, i anchois mają sól same

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 192

litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,sól, ostra papryka mielona - do smaku,śmietana - do smaku.Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru. Dołożyć(...)groszek i gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Odstawić z ognia. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i ostrą papryką.Ciasto parzone na groszek ptysiowy:1/2 kostki masła,1 szklanka mąki,200 ml wody,3 jajka,odrobina soli, na czubku noża.Wodę z solą i masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę energicznie mieszając aż dokładnie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 185

naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :)Składniki:opakowanie świeżego szpinaku,4 większe ząbki czosnku,2 łyżki masła,gałka muszkatołowa,ostra mielona papryka lub pieprz,serek feta.Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<<.Czosnek obrać i posiekać nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić(...)dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć.Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon i obsmażyć lekko na maśle.Dzisiaj podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 261

niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy.Składniki:1 średni bakłażan,około 20-25 dkg. mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 średnie pomidory,1/2 sera feta,4 ząbki czosnku,ostra papryka mielona, rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił(...)skórką do dołu.Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety. Na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 256

chce i jakim chce.A oto przykładowe składniki sałatki:-sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi-ogórek - świeży, marynowany, małosolny,-pomidory,-oliwki,-ser feta,-kukurydza,-groszek,-papryka kolorowa,-świeże pieczarki,…i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy…Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników w dowolnej kolejności. Aby nadać(...)dać odrobinę chrzanu, ale musi to być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak.ZiołowyDodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek.tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona,  marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidorTa sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka duszone w marynacie miodowej 184

łyżek miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",2 łyżki octu winnego,1, 5 łyżeczki soli,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/4 łyżeczki pieprzu,ok. 3 łyżki oleju,1 średnia cebula.Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania