papryka - 32566 przepisów (strona:1148/2172)

GOŁĄBKI W BOTWINIE 151

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1 litr bulionu warzywnegołyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,selerWykonanie:Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem(...)słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z KARKÓWKI 239

plastrów)1 papryka1 cebula5 ogórków kiszonychsól pieprzzalewa:8 łyzek keczupu łagodnego4 łyzki ostrej musztardy1,5 litra bulionu warzywnegosól,pieprzWykonanie:Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą i pieprzem,układamy na nim warzywa naprzemiennie,miedzy jedną a druga porcją robiąc odstępy.zeby dobrze zwijały sie roladki

Z Majeczką w kuchni
RATATOUILE 140

czerwona cebula1 paprykasól, pieprz ziołowa Kamis2 liście laurowe Kamistymianek suszony Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.Dusimy 10 minut.Dodajemy pomidory z puszki, próbujemy, doprawiamy wg uznania. Dusimy

Z Majeczką w kuchni
PRZECIER Z CUKINII 174

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanieSkładniki

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA MAKARONOWA 190

łyżki majonezuWykonanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą,wrzucamy do salaterki. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek. Pierś kurczaka kroimyw małą kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, przesmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Studzimy idodajemy do sałatki. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodajemy majonez, dosalamy do smaku

Z Majeczką w kuchni
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 237

inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha!Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze(...)kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
PIZZA Z KURCZAKIEM 1142

szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki olejuSos do pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:30 dag piersi z kurczakaprzyprawa do gyrosapuszka kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 czerwona cebulazioła prowansalskie1 opakowanie sera tartego mozzarella Mlekovita 150 gWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier(...)sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę puszki kukurydzy, połowę pokrojonej w piórka cebuli oraz połowę pokrojonej w paski papryki. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut.Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący.Całą gamę produktów znajdziecie

Z Majeczką w kuchni
Kurczak z warzywami na ryżu 1974

pieprzpapryka ostrasos słodko - kwaśny - 200 gtłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone

Kuchnia Danusi
Rolada schabowa z pieczarkami 232

rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony.Marynata: w moździerzu rozbić owoce jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez

Pasja Smaku
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 164

imbiru, suszonej kolendry,suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonejpieprzsos sojowy do smaku odrobina oleju do smażeniaSiekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę

W kuchni Karmel-itki
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 178

schłodzoną wodą, w której gotowała się ciecierzyca.Hummus podajemy rozsmarowany na płaskim talerzyku, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i kuminem. Albo innymi przyprawami, które lubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki.Smacznego

W kuchni Katie
Znakomita sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 1333

Składniki, 4-6 osób: 2 opakowania zupek chińskich (łagodne lub pikantne) 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami.  Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę

cooklife
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 149

Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy(...)wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział

Magiczne Życie Marty
Urodziny! 185

śmietanowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.htmlmasa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.htmlbiszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qgSałatka ziemniaczano - buraczana :6 ziemniaków 5 buraków średnich w occie  4 jajka 1 papryka 1 cebula majonezsol pieprz Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo i również zostawiamy do ostygnięcia(...)Buraki, ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w nie dużą kostkę Cebule siekamy dosyć drobno Wszystko wrzucamy do miski i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim :ciasto francuskie gotowe

Klaudynkowa kuchnia
Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem 669

codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm)suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskiesól i pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki) olej do smażenia150 g żółtego sera250 g małych pieczarek posiekana natka pietruszki Filety oprószyć solą, pieprzem, ziołami(...)kminkiem, czosnkiem i papryką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczać z obu stron w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folą aluminiową. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry i usmażyć. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania