PRZYGOTOWANIE Cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę
Moje Kuchenne RewelacjeLivers in Parma hamSkładniki.30 dag wątróbek drobiowych6 plastrów szynki parmeńskiejpieprzMarynata.5 dag oliwek zielonych1 łyżeczka kminku zmiażdżonego1 łyżeczka papryki słodkiej50 ml oliwyWykonanie.Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki.Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: udka kurczaka 3 duże, oliwa 10 łyżek, pesto peperoncino Royal Brand 2 łyżki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, ziemniaki 15 sztuk, papryka czerwona 1 duża, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa
W Mojej Kuchni Lubiękaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz i sól do smakuNa oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę(...)zwykłą cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze
kuchcikowniaumieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Podawaj udka polane sosem piwno-miodowym z wiśniami
karmelowyPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEMSkładniki:- 2 udka z kurczaka- 5 średnich ziemniaków- mielona czerwona papryka słodka- przyprawa "Kucharek"- lubczyk otarty- bazylia- olej do smażeniaSposób przygotowania:Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane z obu stron(...)przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego
Mentor Smakuugotować w wodzie z wegetą, ostudzić. Pokroić piersi w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć na sicie.Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Danusiząbki czosnku1/3 szklanki białego wytrawnego wina1 łyżka mąki1 łyżka masła1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka tymianku1 łyżka majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki cząbru1 łyżka suszonej papryki słodkiejsólpieprzPrzygotowanie:Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę i wlać około 1 litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem(...)miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowana wodę. Do miski wrzucić umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę łopatkę. Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze
Oryginalny smakdomu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam..Składniki:200 g razowego makaronu pszennego,1 mała puszka ciecierzycy,1 mała czerwona papryka,1 cebula,2 ząbki czosnku,1 mała puszka pomidorów.4 gałązki tymianku,2 gałązki majeranku,1/2 papryczki chilli,sól, pieprz,1 łyżka oliwy do smażenia.Wykonanie:Pokrojoną paprykę
Anioły w kuchniDrożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl śmietany 18 %25 dkg sera żółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaGrand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule,łyżka oliwy z oliwek Olitalia,łyżeczka ziół prowansalskich,1/2 łyżeczki ostrej papryki,200g startego parmezanu.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy(...)Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem.Piec około 20 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościstopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy
Mango PapajaDzisiejszy przepis na zupę krem z dyni, to już kolejna propozycja na zupę z tego zdrowego warzywa na moim blogu. Wcześniej pojawiła się już zupa
Kulinarne przygody Gatityzielone) pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki śmietany łyżka sosu sojowego 2 jajkaolej do smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodkaWbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać bardzo bardzo drobno. Czosnek przecisnąć. Dodać tyle mąki, żeby można było
pieprzny smaczek