mogę powiedzieć- było przepysznie :) polecam . Zaczynamy:Składniki:2 marchewki2 cebule500 gr mięsa mielonego wołowegopęczek szparagów400 ml pomidorów z puszki lub passaty2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowegosól, pieprz,słodka papryka,mix włoskich przypraw( z bazylią )oliwa do smażeniaparmesan- kostkaMakaron fusilli Wykonanie:Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty(...)gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi ( pamiętajmy o odcięciu w szparagach końcówek około 1-2 cm ) doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Trzymamy na gazie jeszcze 2-3 min i obiad gotowy. Podajemy ze świeżo startym parmesanem .Szybko i smacznie :)Smacznego
Smaki Edytysól do smaku sos:-200 ml wody - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - 4 ząbki czosnku - łyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona)- salami - cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka
Gotuj Z Muzykąjajko - sól do smaku Farsz:- duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk- 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule- przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowanyDekoracja:- cebula- kiełbasaSposób przygotowania:1.Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie(...)ziemniaków gniotąc je w naszych dłoniach ;) . Gdy farsz będzie już dobrze wymieszany , zabieramy się do przyprawiania. Zależy kto jak lubi , delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo soli i papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości pieprz i czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.3.Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną
Gotuj Z Muzykądobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia się z obu stron.2.Farsz:Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora(...)wrzucamy trochę mięsa, polewamy sosem. Następnie warzywa, na to jeszcze trochę mięsa, sałaty i ponownie polewamy sosem. I to tyle ;) Oczywiście można dodawać różne składniki do farszu np. paprykę, kukurydzę itp.Dzisiaj daję bardzo energiczną pioseneczkę rockowo-bluesowego zespołu:The Black Keysjest po prostu świetna ;) Życzę udanego roku 2014 Michał
Gotuj Z Muzykągołąbkowa(z sosem pomidorowym)Składniki:(na dużą blachę) -1 kg mięsa mielonego - 1 duża główka białej kapusty - 2 woreczki ryżu - 2 duże cebule- sól, pieprz, papryka, majeraneksos:- 3 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka śmietany - 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:1.Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy(...)piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem. 4.Na dno blachy wykładamy warstwę kapusty. Następnie wykładamy całe mięso.Na koniec wykładamy resztę kapusty i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.5.Sos:Do gotującej się
Gotuj Z Muzykąpyszności.Z innego dania pozostał mi szpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchuW kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty serTrzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego seraZ obiadu
upichcicspróbujcie i TEGO!SKŁADNIKI:- duża marchew – 6 szt- czosnek – 4 ząbki- cebula – 1 szt.- bulion – 4 szklanki- masło – 2 łyżki- curry – 1 szczypta - papryka ostra – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- cukier – szczyptaDODATKOWO:- jogurt naturalny – 100 ml- pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Marchew obieramy, kroimy w kosteczkę.Cebulę drobno(...)siekamy.Czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozpuszczamy masło.Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.Do warzyw dosypujemy paprykę wraz z curry i smażymy jeszcze chwilę.Wlewamy gorący bulion.Gotujemy ok. 20-30 minut , aż marchewka będzie miękka.Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem.Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru.Smacznego
Ostra na SłodkoJak zapewne zauważyliście jestem wszystkożerna , ale zdecydowanie najwięcej w moim menu słodyczy.Każdego dnia staram się jednak urozmaicać swoje posiłki … wprowadzać nowe ( choć niestety nie
Ostra na Słodkomąka – 100 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 szczypta– pieprz – 1 szczypta– chili – 1 szczypta– słodka papryka – 1 szczyptaDODATKOWO:– olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki.Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy(...)lodówki na ok. 1 godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie smak” i zrobi się soczyste ). Z mąki , soli , pieprzu , proszku do pieczenia , chili i słodkiej papryki robimy panierkę. Zamarynowane polędwiczki obtaczamy dokładnie w przygotowanej panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu umieszczamy na ok. 5 minut w mocno nagrzanym
Ostra na Słodkokurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło
Ostra na Słodkoszczypta- sól – 1 łyżeczkaGULASZ :- łopatka wieprzowa – 400 g- cebula – 1 szt- pieczarki – 150 g- liść laurowy – 2 szt- lubczyk – 1 szczypta- papryka – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- bulion – 300 ml- mąka do obtoczenia – 100 g- olej do smażenia – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ:Mięso czyścimy(...)kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, podlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy razem do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie
Ostra na Słodkobiałe wino – 0,5 szklanki- olej – 100 ml- bulion – 120 ml- śmietana słodka 18% – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet czyścimy , rozcinamy na 4 płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety , oprószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na oleju. Po kilku minutach(...)minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze
Ostra na Słodkodrożdże – 20 g- oliwa z oliwek – 2 łyżki- gruba sól morska – 1 łyżeczka- woda – 1 łyżeczka- cukier puder – 1 szczyptaFARSZ:- czerwona papryka – 1 szt- wędlina – 150 g- kukurydza – 150 g- cebula – 2 szt- suszone oregano – 1 szczypta- olej – 2 łyżkiSOS:- pomidory w puszce – 1 op- oliwa(...)formujemy placuszki oprószając dłonie mąką. Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut. FARSZ: Cebulę kroimy w krążki, wędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż
Ostra na Słodkoszklanka– sól , pieprz , czosnek granulowany – 1 szczypta– olej do smażenia – 150 mlSos śmietanowy :- śmietana 18% słodka – ok. 200 ml- mąka – 1 łyżka– papryka słodka – 1 szczypta– cukier – 1 łyżeczka– margaryna – 2 łyżki– sól , pieprz – do smaku– koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia :Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień(...)bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Sos śmietanowy :Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Sosem polewamy przygotowane kotleciki.Posypujemy posiekaną marchewką
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI:( ok. 8 szt. )- mąka z pełnego ziarna – 150 g– mąka pszenna – 100 g– świeże drożdże – 80 g– sól – 1 łyżeczka– papryka ostra – 1 szczypta– letnia woda – 150 g– kasza manna / grysik – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do dużego garnka wsypujemy obydwie mąki przesiane z solą i papryką. Dodajemy
Ostra na Słodko