szklanki startego pikantnego żółtego sera250 g mąki pszennej1 łyżeczka sody spożywczej1/4 szklanki oleju słonecznikowego250 ml mleka2 jajasól, pieprz, papryka1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól, pieprz i paprykę.2. Mleko, olej i jajka roztrzepać w misce trzepaczką tylko do połączenia i dodać startą cukinię.3. Połączyć mokre składniki z suchymi mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory
UgotujmyTo.plsmażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmarowałam olejem. Na spód wyłożyłam połowę plastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam
UgotujmyTo.plżeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką i dodatkiem kminu. Gotować 5-6 minut. Przestudzić i dodać posiekaną natkę, odcedzoną ciecierzycę i ugotowany ryż. Wymieszać i wypełnić skórki bakłażana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.pldoprawić Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek Pasztet z fasoli i pieczarekSkładniki:5 szklanek (poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś2 cebule3 ząbki czosnku8 pieczarek100 g serka kremowego1 łyżka papryki słodkiej2 łyżki majerankuszczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprzolej1. Cebulę obrać, pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć(...)małym ogniu aż się zeszkli i zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i pieczarki i smażyć, często mieszając aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić. 2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze
UgotujmyTo.plSerdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje:1 brokuł2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku SOS CZOSNKOWY:1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego)2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusól (użyłam himalajskiej)pieprz (świeżo zmielony) WYKONANIE:Brokuły(...)parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor.Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier
Słodko-Słony Świat Ilonypikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam! SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka2 jajka1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakessól świeżo zmielony pieprzsłodka papryka mielonaolej lub oliwa z oliwek do smażeniamieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)2 pomidorypół dużego ogórkapół czerwonej cebuli4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidorypół(...)ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką. Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce. Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki. Maczaj kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku, a potem w płatkach
Słodko-Słony Świat IlonyCałość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką papryką.Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki
Słodko-Słony Świat Ilonylekko drewnianą łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania kaszanka i tak się rozpadnie).Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kaszanki.Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj.Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem".Zawiń jabłka pojedynczo
Słodko-Słony Świat Ilonyduże marchewki1 duża cebula1 paczka kaszy pęczak (około 100-120 g)2 ząbki czosnku2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego5 łyżek oliwy oliwek1 łyżeczka paryki słodkiej0,5 łyżeczki papryki ostrej3 ziela angielkie2 liście laurowe0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzodrobina wody do podlaniaWYKONANIE:Ugotuj kaszę pęczak w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Na petelni rozgrzej oliwę z oliwek(...)przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła się na patelni. Zamieszaj i odparuj wodę.Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, dosyp paprykę ostrą oraz słodką, cukier, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.Dodaj do tego rybę (obrana z ości i poszarpaną na malutkie kawałki) i koncentrat pomidorowy, całość dobrze zamieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyZ okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale
Słodko-Słony Świat Ilonygładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić
Świat Domowej Kuchnikuchni :). Myślę, że właśnie kurczak z curry jest taką potrawą. Wygląda i smakuje bardzo dobrze... i posiada dodatkowo nutkę orientalną.Kurczaka obmyć i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę obrać, oczyścić i również pokroić w kostkę z tym, że drobniejszą niż kurczak. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, ale zostawić tłuszcz
Świat Domowej Kuchnimniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć
Świat Domowej Kuchnidodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.Pałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć skropić olejem. Następnie z każdej strony dokładnie doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.Jabłka obrać, pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.Następnie mięso i kawałki
Świat Domowej Kuchnikurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać
Świat Domowej Kuchni