podstawowe:1 brokuł1 filet z kurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety(...)kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając
Bon Appetit Małgorzatyminut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy
Bon Appetit Małgorzatybardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól(...)pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-PSkładniki:mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chiliopakowanie soczewicy czerwonejbazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.Gotujemy wywar z mięsa(...)zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą. zupa pomidorowa z soczewicą i chili
Bon Appetit Małgorzatydodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka
Bon Appetit Małgorzatyporcje:0,5 kg ziemniaków150 g żółtego sera5 dużych pieczarek4 łyżki zielonego groszku z puszki4 łyżki kukurydzy z puszkirozmaryn, tymianeksól, pieprzczerwona papryka w proszkuoliwaziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty(...)plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.frytki przed upieczeniem
Bon Appetit Małgorzatyoliwekpół żółtej paprykisól, pieprzLiczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.Babeczki pieką się w piekarnikubrokułowe babeczki z salsą z liczi
Bon Appetit Małgorzatyświetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie(...)plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę
Bon Appetit Małgorzatyjeśli chcemy więcej muffinek, to podwajamy ilość wszystkich składników)2 marchewkipół kostki sera typu fetamięso z ugotowanego udka kurczaka1 jajko1 czubata łyżka mąkipół łyżeczki papryki w proszkuulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha)pieprz, sólMarchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy(...)późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie
Bon Appetit Małgorzatydente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się
Bon Appetit Małgorzatygoździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)SKŁADNIKI:1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)papryka słodka w proszku2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynusól, pieprzczosnek granulowany1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)2 - 3 słodkie jabłkaolej+ nożyce do rozcinania ptaka :)Kurczaka myjemy(...)osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka
Bon Appetit Małgorzatyzależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia do dekoracjiZiemniaki gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy(...)uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, smarujemy je olejem i doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatypełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól, pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej
Bon Appetit MałgorzatyJaś1 słoiczek przecieru pomidorowego1 duża cebula1 ząbek czosnku2 pęta dobrej kiełbasy (u mnie długa marki NOVE)6 suszonych pomidorów150 g wędzonego boczkuolej do smażenia2 liście laurowe3 ziela angielskiesłodka papryka w proszkususzony majeraneksól, pieprzmożna dodać kminek mielonyPrzez noc moczymy fasolę. Na drugi dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy, że suszone pomidory są słone! Smacznego
Bon Appetit Małgorzaty