trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać(...)sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 -10 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem rozpulchnić kaszę, przełożyć do miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz
mojewypiekiinietylkocynamonem. Składniki: - 1,5 l rosołu- 2 opakowania tortelloni- 2 opakowania przecieru pomidorowego- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)- ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej)- 1 duża czerwona papryka- 2 małe główki czosnku- chilli (ma być ostro, więc sporo)- sól- świeżo zmielony pieprz- cukier (do smaku)- ½ łyżeczki cynamonu- olej arachidowy Na rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam pokrojonego w talarki(...)pora. Paprykę pokroiłam w paski (ma być różnorodna tekstura w zupie) i dorzuciłam do garnka. Chwilę razem dusiłam, aż warzywa lekko zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz- łyżeczka nasion kolendry- mała główka czosnku- papryka wędzona- czosnek suszony- olej rzepakowy- ok. 150ml wody Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam ją, na całą noc, do garnka z zimną wodą, octem jabłkowym(...)odstawiam szynkę do całkowitego ostudzenia, w garnku z wodą, w której się gotowała. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Następnie zdejmuję foliową osłonę, lekko skrapiam szynkę olejem rzepakowym i posypuję papryką wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną - wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika
mojewypiekiinietylkomięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe- 2 banany- sok z cytryny- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- papryka wędzona- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku(...)cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam
mojewypiekiinietylkomarchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam(...)kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach.O tym, jakie bogactwo w sobie
mojewypiekiinietylkotylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 łyżki oleju arachidowego- sok z połowy cytryny- 2 łyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone chilli- papryka wędzona- świeży rozmaryn- olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica(...)600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa
mojewypiekiinietylkobardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym
mojewypiekiinietylkoziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczykaMarynata:- sok z 1 grejpfruta czerwonego- sok z ½ cytryny- olej sezamowy- sos sojowy light- sól, pieprz- rozmaryn, tymianek- czosnek- papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta i ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu
mojewypiekiinietylkożeberek- 1,5 szklanki coca coli- 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli(...)żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkozapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki- 2 pomidory- kilka pomidorków koktajlowych- 150 g startej mozarelli- sól, pieprz- oregano- olej rzepakowyUmyte bakłażany przekrajamy wzdłuż na połówki (ogonki zostawiamy). Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1/2cm od skórki. Miąższ kroimy(...)drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso
mojewypiekiinietylkotrafiłam do Basi Ritz i jej sposobem upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa. Składniki: - polędwiczka wieprzowa ok. 700g- sól morska- pieprz świeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik(...)nagrzewamy do 85°C. Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy
mojewypiekiinietylkopewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade. Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy do 80°C. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie(...)nacieramy solą, pieprzem i papryką, oprószamy rozmarynem. Obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok. Pieczemy 4 godziny. Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania
mojewypiekiinietylkofiletów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki czosnku- koperek, natka pietruszki- sól- pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy(...)wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone
mojewypiekiinietylkociemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do woreczka(...)wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki. Warto dodać, że tak upieczony filet może być dodatkiem do kanapek I zwijanych pszennych tortilli (jak podaje autorka przepisu). Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Filety z kurczaka w glazurze miodowej
mojewypiekiinietylkoRolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy
mojewypiekiinietylko