środka, włączyć ............ zająć się pozostałymi czynnościami domowymi, a po godzinie do półtorej smaczne i soczyste mięsko może powędrować na talerz. SKŁADNIKI: 12-14 udek z kurczaka czosnek granulowany papryka mielona słodka sól pieprz A jak to zrobić: Nic prostszego :) Udka umyć i odciąć z nich zbędny tłuszcz. Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu. Urządzenie podłączyć do prądu(...)piec w nim mięso około półtorej godziny. Można też po godzinie dorzucić trochę warzyw np. papryka, marchewka brokuł ..., które razem z mięsem ładnie się zapieką
Kuchnia w opałachsobie sprawę, że nie wszyscy przepadają za podrobami, ale to danie serdecznie polecam. SKŁADNIKI: 500 g żołądków drobiowych 1 łyżka oleju 1 cebula 200 ml śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziarenka smaku mąka do zagęszczenia sosu A jak to zrobić: Żołądki dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek i bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie(...)wodą, aż zakryje mięso i gotujemy do momentu, aż żołądki lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku, ciągle gotując, aż będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje
Kuchnia w opałachbędziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Mięso umyć, pokroić(...)angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów
Kuchnia w opałachCamembert President 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia 1 średnia biała kapusta 200 g wędzonego boczku 1 mała cebula sól pieprz słodka papryka mielona kminek mielony mąka 1 łyżka margaryny A jak to zrobić: Kotlety rozbić i posolić. Jajko skłócić z solą i pieprzem. Każdy z kotletów opanierować w jajku, a następnie w bułce(...)osolonej wody. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać margarynę i około 2 łyżki mąki, całość lekko podsmażyć. Dołożyć miękką kapustę, przyprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem, zasmażać ciągle mieszają, żeby się nie przypaliło. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachwitaminy z grupy B. Jest też bogaty w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie. Więc naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1/2 strąka papryki (użyłam białej bo jest najdelikatniejsza) 1 pomidor 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3-4 listki świeżej bazylii oliwa sól pieprz 1 jajko mąka A jak to zrobić: Bakłażana umyć i pokroić(...)plaster solidnie posolić, aby bakłażan wypocił goryczkę. Odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować salsę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić go razem z szalotkę i papryką w drobną kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i bazylię. Skropić oliwą, doprawić solą i pierzem, dobrze wymieszać. Z bakłażana spłukać goryczkę pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster
Kuchnia w opałachciemnym pieczywem lub pumperniklem. Ja ją jednak dzisiaj zaserwowałam z grzankami. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia 2 cebulki dymki 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 strąka białej papryki 2 suszone pomidory 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej (lub innej ostrej) sól pieprz A jak to zrobić: Łososia pokroić na drobne kawałeczki i przełożyć do miseczki. Cebulki pokroić w pierścionki wraz(...)zielonych części. Jajko, paprykę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do łososia, dodać musztardę i wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Kuchnia w opałachopakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól pieprz szczypta chilli szczypta kolendry i lubczyku (użyłam suszonych) żółty ser (w moim przypadku gouda) słodka, mielona papryka masło do posmarowania naczynia oliwa A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przełożyć na spód, wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę(...)mięsa. Przy pomocy blendera, zmiksować wszystko na jednolitą masę, którą wyłożyć na przygotowany makaron. Na wierzch ułożyć plastry sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać papryką
Kuchnia w opałachjakoś tak mikrofon działa na mnie paraliżująco, żołądek się kurczy, w głowie mętlik..... I tak mnie trzyma do teraz. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia serek twarogowy pasta z grillowanej papryki: (włoski produkt gotowy, z mojego ulubionego marketu, ale można też taką pastę przygotować samemu, podsmażając paprykę w oliwie i doprawiając ją ulubionymi ziołami) szczypiorek A jak to zrobić: Łososia
Kuchnia w opałachczosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej na całą noc). Po namoczeniu fasolę przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić(...)przetarte pomidory, przecier, listki laurowe i ziele angielskie, zagotować. Następnie dodać podsmażony boczek i kiełbasę oraz cebulę. Całość gotować jeszcze 20-30 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką i majerankiem
Kuchnia w opałachtostowego 1 jajko 1 łyżeczka śmietany sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej 3 liście sałaty rzymskiej 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 3 pomidorki koktajlowe kilka kostek czerwonej papryki kilka kostek gorgonzoli kiełki rzodkiewki szczypiorek pieprz kolorowy sól morska kilka kropel oliwy z oliwek A jak to zrobić: Na talerzu ułożyć sałatę, a na niej pokrojone na ćwiartki pomidorki(...)jajka przepiórcze, oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gorgonzolę. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć kiełki z rzodkiewki i oprószyć pokrojonym drobno szczypiorkiem. Jajko skłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb z dwóch stron obtoczyć w masie jajecznej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Tosty odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Kuchnia w opałachproduktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej 1 szalotka 30 ml wiśniówki 2 łyżki żurawiny 2 łyżki pokruszonych, suszonych prawdziwków olej rzepakowy mąka sól pieprz mielona papryka A jak to zrobić: Żurawinę zalać wiśniówką i odstawić, aby nasiąkła. Szalotkę pokroić i lekko zrumienić, zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić na plastry około 2 cm i delikatnie je rozbić(...)wiśniówką, szalotkę i prawdziwki. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu bez przykrycia, aby alkohol odparował i sos się zredukował. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Można również dodać szczyptę chilli
Kuchnia w opałachwędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć(...)być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu po boczku. Dodać mąkę, paprykę i lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku
Kuchnia w opałachsprawdzi się idealnie. Łatwa w przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 cebula czerwona 1 średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić(...)przełożyć do miski (najlepiej szklanej) i następnie kolejno układać warstwami: pokrojoną w kostkę cebulę, warstwę keczupu, pokrojone w kostkę ogórki, warstwę majonezu wymieszaną z jogurtem, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i kapustę. Sałatkę nabiera się od samego spodu, tak aby wszystkie składniki miały możliwość połączenia się z sosem
Kuchnia w opałachdopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić(...)kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką
Kuchnia w opałachdomową wersję takich potraw. SKŁADNIKI: nuggetsy 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso(...)myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem Bułkę tartą łączymy z płatkami i papryką (opcjonalnie można jeszcze dodać przyprawy do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy
Kuchnia w opałach