około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1 żółtko1 białko do posmarowania wierzchu marchewek1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki gęstej śmietany 18%pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz:100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło(...)Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy
Czerwona Porzeczkaktóry rozpływa się w ustach!Składniki:2 średnie pory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy
Kitchens Alphabetprzy 44 razie.A ja do kuchni.Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy(...)duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem.Odkładamy do lodówki.Na roztopione na patelni masło wrzucamy, ściskając mocno w garści, posiekany na wiórki por.Szklimy, solimy i pieprzymy, dodajemy kilka kropel octu balsamicznego.Pieczarki kroimy na cztery - sześć części, wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na najmniejszym ogniu na 10 minut.Odstawiamy pokrywkę i ustawiamy
BaRepasnajważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne.Wersja moja ze zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki.Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze:mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez.Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól.Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą, wykładamy ser i dodatki.Smacznego
BaRepaskiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego(...)dodajemy posiekany, zgnieciony w garści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem
BaRepaswynajdę coś, czego będę mógł użyć w kuchni. Dziś znalazłem ocet robiony na bazie cydru.Będziemy potrzebować:-łosoś wędzony-awokado-ocet cydrowy-czerwona cebula-oliwki zielone-oliwa-sól, pieprz-papryka czerwona świeża obrana-grzanka pełnoziarnista-nerkowce uprażone zgniecione w moździerzu-parmegiano regiano-bazylia świeżaNa cienko pokrojone plastry łososia wykładamy kolejno awokado, nerkowce, cebulę, parmegiano regiano, paprykę, oliwki, grzanki i polewamy
BaRepasprześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie
BaRepasDziś kupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą
BaRepaszakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo
Czerwień i błękitgram flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić na noc (nie zapomnijmy spłukać soli później). Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Składniki albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę. Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się
Smaki Brazyliimiejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu musztardę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej. Podajemy
Szefowa kuchnikurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych,200 gram suszonych daktyli,1 puszki pomidorów,1 cebuli,2 ząbków czosnku,50 gram zielonych oliwek,1 bakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry,1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli,oliwy.Przygotowania kurczaka(...)delikatnie ją zeszkliłem przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię kurczaka wraz z marynatą, którego podsmażyłem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zawartość puszki pomidorów, a także 40 gram płatków migdałowych i pokrojone w połówki 200 gram suszonych daktyli. Do całości dodałem około 100 ml wody i gotowałem na małym ogniu
Wyprawy kulinarneCoś na szybko do pracy albo na kolację ;) Składniki:- 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem),- 1/2 ogórka wężowego,- 1 czerwona papryka szpiczasta,- 2 kawałki selera naciowego,- 1 opakowanie kiełków na patelnię,- garść pestek dyni,- 1/2 główki sałaty lodowej,- garść oliwek czarnych,- sól, pieprz,- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego,- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Wykonanie:Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni(...)czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można
Co na wege obiad?dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki:3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz½ szklanki bułki tartej1/3 szklanki płatków migdałowych1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoSos pomarańczowy:1 łyżka oleju 1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli1 papryczka chili (lub nieco mniej(...)winnego2 łyżki miodu1 łyżka brązowego cukru1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce.Papryczkę, imbir
Mania Gotowania