szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette
kulinarnyJamielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją(...)przygotowanie bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Przyprawiamy bakłażana solą, przez co pozbawimy go goryczki.Powracamy do naszego farszu. Doprawiamy go cynamonem, oregano, peperoncino, słodką papryką w proszku, solą i pieprze. Mięso z przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Chwilę podsmażamy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:1 średnia wędzona makrela3 łyżeczki majonezu2 łyżeczki jogurtu naturalnegoszczypiorekkoperek1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszkusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie pozbawić ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku
kulinarnyJalodówki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy
kulinarnyJaodrobiną oliwy na 15-20 min. w temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE cukinii:Cukinię myjemy i kroimy pod skosem w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Przyprawioną cukinie smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone plastry cukinii przekładamy na papierowy ręcznik, aby pochłonął tłuszcz
kulinarnyJaziemniaków250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego)550 g kiełbasy ( np. śląskiej)300 g śmietany 18%2 cebule czerwonenatka pietruszki2 łyżeczki masła2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE ziemniaków:Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujcie stan ziemniaków, powinny być w pół ugotowane. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości(...)cm.PRZYGOTOWANIE farszu:Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy kiełbasa z cebulą się zarumieni, dodajemy majeranek, oregano, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki:Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych
kulinarnyJapieprz4 patyczki do szaszłykówPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min.Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi
kulinarnyJawołowiny, kurczaka czy cielęciny.Czas przygotowania: 90 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej:500 g szynki wieprzowejświeży rozmaryn2 ząbki czosnku3 liście lauroweczerwona papryka mielona3 łyżki oliwpieprzsólSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 łyżka masła klarowanego50 g świeżego masła200 ml śmietany 18%150 ml białego wina1 cebula czerwonaświeży rozmarynnatka pietruszkipieprzsólPRZYGOTOWANIE pieczonej szynki:Szynkę(...)myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu.Szynkę wstawiamy do pieczenia pod przykryciem
kulinarnyJapodudzia z kurczaka7 szt. selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę miodowo-musztardową:1 łyżka musztardy dijon1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę
kulinarnyJamin.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g mięsa wieprzowego mielonego1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartej2 łyżki mleka1 łyżeczka posiekanego koperku1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1 szklanka mąka pszennejsól, pieprzSKŁADNIKI na bulion i sos chrzanowy:1 marchewka1/2 selera1 pietruszka1 cebula1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe4 łyżeczki chrzanu100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów(...)przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Zagotowujemy bulion i zanurzamy w nim pulpety, Gotujemy
kulinarnyJamakaronem.Czas przygotowania: 2,5 hPorcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI na gulasz:500 g mięsa wołowego na gulasz1 marchewka1 pietruszka1/2 selera naciowego1/2 pora3 cebule białe2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej4 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego2 cienkie kromki chleba razowego120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy(...)słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną w pióra cebulę. Gdy cebula zmięknie, przekładamy ją do garnka z mięsem.Na patelnię wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone
kulinarnyJapiersi z kurczaka1 cytryna300g pomidorków koktajlowych4 plasterki wędzonego boczkukilka gałązek świeżego rozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając
W kuchni wieczoremchorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych.Składniki:2 ćwiartki kurczaka1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty2 ząbki czosnku drobno posiekane1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki)1 łyżka przecieru pomidorowego1 szklanka ryżu2-3 szklanki bulionu warzywnego10 czarnych oliwek1,5 łyżki suszonego tymiankumąka pszennasól(...)Smażyć na dużej patelni do czasu aż się zrumieni z obu stron. Często obracać. Następnie wyjąć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka
W kuchni wieczoremSKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek,4 łyżki miodu Wileńskich,1 cebula,1 łyżka tymianku,1 łyżka słodkiej papryki,1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,2 łyżki oliwy,sól,pieprz. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy co jedną lub drugą kość. Oprószamy solą i pieprzem - mieszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać(...)rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając), tymianek, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi i oliwę. Mieszamy wszystko i zalewamy marynatą żeberka. Najlepiej jest założymy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wymieszamy żeberka. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 90 minut przez 10 minut w 200 stopniach, a potem
Aga w kuchnigTłuszcze 23,4 g - SKŁAD -Mąka pszenna, sos gilowy(25%)(pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto
Sylwetka Od Kuchni