czosnek obrać zmiksować w blenderze bardzo drobno.Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy
Stare Garylekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę
Stare Garymielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)4 ząbki czosnku1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))sólpieprz1/2 łyżeczka sody oczyszczonejmały pęczek natki pietruszkiprzygotowanieCebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić
Stare Garyręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem
Stare GaryZupełnie inna niż znana nam, klasyczna polska pomidorówka. Czysta, niczym nie zabielana i nie zagęszczana, za to z dużą ilością świeżych ziół , czosnku i papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam!składniki3 łyżki oliwy z oliwek2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości1 łyżeczka papryki w płatkach1 łyżka soli1
Stare Garypozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.składniki3 duże ziemniaki1 l wody1 pomidor100 g kiełbasy chorizo2 jajkapęczek kolendrysos:pęczek pietruszki1 łyżeczka ostrej papryki w proszkuszczypta morskiej, gruboziarnistej soliszczypta kminu rzymskiego3 ząbki czosnku100 ml oliwyprzygotowanieZiemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną(...)plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami
Stare Garysmaczna propozycja na spotkanie towarzyskie, albo po prostu na miły wieczór. Kuleczki robi się błyskawicznie, można użyć do ich obtoczenia dowolnych ziół i przypraw. Wersja z papryką w płatkach wyszła mocno ostra, więc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie!składniki90 g ostrego sera żółtego -np cheddara150 g serka typu almette ziołowydo otoczeniapapryka w płatkach (słodka
Stare Garylekko chrupiąca, odcedzić.Kukurydzę ugotować (ok 15 minut) następnie obsmażyć na oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki. W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie
Stare Garyoliwek, + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki1/3 szklanki rodzynek1/3 filiżanki
Stare Garydodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką
Stare Garyrobiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka koperku1 jajo1/2 łyżeczki papryki w płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić(...)misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego
Stare Garynatłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek
Stare Garyszczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula- 1 duża* ogórek kiszony- 1 duży* papryka żółta- 1 mała* papryczka chili- 1/2 szt.* przyprawy: ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy- 1 szt. czosnek- 1 ząbek, sól, pieprz* bulion- 2/3 szklanki* oliwa do smażeniaUmyte plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem(...)każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć, wrzucić przyprawy i całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (u mnie około 35 minut- w razie potrzeby poddusić nieco dłużej
Kraina Miodem Płynącasosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :)* cebula- 1 duża szt.** czosnek- 2 ząbki* cukier- 2 łyżki* ketchup- 2 łyżki* ocet jabłkowy- 4 łyżki* papryka słodka mielona- 1 łyżka* oliwa- do smażeniaCebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie.Kiedy będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz ze słodką papryką
Kraina Miodem Płynącagęste (nie powinno być za rzdkie).Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia.Ciasto rozwałkować na blachę. Na ciasto dać koncentrat, następnie starty ser, mortadele, kukurydze, pokrojoną w kostkę paprykę i na to znów ser.Piekarnik nastawić na 230 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż się łądnie zarumieni.Dzielić i zjadać.Smacznego
Moje pyszne gotowanie