porcje:0,5 kg ziemniaków150 g żółtego sera5 dużych pieczarek4 łyżki zielonego groszku z puszki4 łyżki kukurydzy z puszkirozmaryn, tymianeksól, pieprzczerwona papryka w proszkuoliwaziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty(...)plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.frytki przed upieczeniem
Bon Appetit Małgorzatyoliwekpół żółtej paprykisól, pieprzLiczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.Babeczki pieką się w piekarnikubrokułowe babeczki z salsą z liczi
Bon Appetit Małgorzatyświetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie(...)plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę
Bon Appetit Małgorzatyjeśli chcemy więcej muffinek, to podwajamy ilość wszystkich składników)2 marchewkipół kostki sera typu fetamięso z ugotowanego udka kurczaka1 jajko1 czubata łyżka mąkipół łyżeczki papryki w proszkuulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha)pieprz, sólMarchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy(...)późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie
Bon Appetit Małgorzatydente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się
Bon Appetit Małgorzatygoździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)SKŁADNIKI:1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)papryka słodka w proszku2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynusól, pieprzczosnek granulowany1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)2 - 3 słodkie jabłkaolej+ nożyce do rozcinania ptaka :)Kurczaka myjemy(...)osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka
Bon Appetit Małgorzatyzależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia do dekoracjiZiemniaki gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy(...)uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, smarujemy je olejem i doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatypełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól, pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej
Bon Appetit MałgorzatyJaś1 słoiczek przecieru pomidorowego1 duża cebula1 ząbek czosnku2 pęta dobrej kiełbasy (u mnie długa marki NOVE)6 suszonych pomidorów150 g wędzonego boczkuolej do smażenia2 liście laurowe3 ziela angielskiesłodka papryka w proszkususzony majeraneksól, pieprzmożna dodać kminek mielonyPrzez noc moczymy fasolę. Na drugi dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy, że suszone pomidory są słone! Smacznego
Bon Appetit Małgorzatytuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkamiSałatka jarzynowaSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki(...)drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiemBarszcz czerwony do paluszków i pasztecikówSzaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości:Oponki z seremPierniczki świątecznePierniki lukrowaneCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechoweKruche ciasteczka z beząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne
Kuchnia domowa AniPierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniJeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki:1 serek wiejskipół papryki czerwonej2 ogórki kiszone1 puszka tuńczyka w sosie własnymSposób przygotowania:1. Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.3. Serek mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.4. Podajemy
Kuchnia domowa Animożecie znaleźć tutaj i tutaj :)Składniki:1 szklanka makaronu mini kolanka1 puszka kukurydzy1 puszka groszku zielonego1 duży ogórek2 ząbki czosnkupapryka marynowanasiekany koperek20 dag szynki z indykamajonezsól, pieprzSposób przygotowania:1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę.2. Warzywa w puszkach odlać z zalewy.3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić.4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać siekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku
Kuchnia domowa Anipieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)przyprawa do gyrosasól Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy
Kuchnia domowa Ani