pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki,1 średnia marchew,odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno
Codzienna kuchnia niecodziennacały urok smaku tkwi własnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni. SKŁADNIKI 3 filety z morszczuka lub innej ryby4 marchewki , pół pora , gurba częśćkawałek selera1 papryka ( u mnie zielona5 łyżeczek koncentratu1 łyżeczka musztardyopcjonalnie sól pieprz, cukier ( odrobina)1/4 szklanki wodyWYKONANIE Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych(...)oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała
W kuchennym oknie EwyCzasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się
Kuchenny Skrawek Niebatakiej postaci jest po prostu obłędny, chrupiąca skórka i płynny środek, po prostu bajka!:)Musicie koniecznie spróbować!Składniki: (na jedną porcję)4-5 liści sałaty lodowejpół pomidora1/4 czerwonej cebulipół papryki czerwonejser camembertjajkobułka tartaolej do smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu(...)następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu.Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki.Obok kładziemy usmażony ser.Gotowe! :)Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaminut).Składniki:2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju(...)upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przełożyć do miski, polać oliwą i posypać pietruszką oraz słodką papryką. Smacznego
Food Squarekilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory. Wszystko podsmażać aż większość wody nam odparuje. Przyprawić papryką, gałką i solą. Zgasić ogień. Makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem i pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypać oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Smacznego
Food SquarePork tenderloin in yogurtSkładniki.50 dag polędwicy wieprzowej1/2 łyżeczki soli1 łyżka papryki słodkiej10 dag sera ementalskiego1 łyżka mąki1 cebula2 łyżki masła250 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka Kucharka2 łyżki natki pietruszkiWykonanie.Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć
Kulinarny karnet Christopherasłoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej z puszki tuńczyka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka kroimy ręcznie(...)przyrządem. Ogórki i paprykę również w drobną kostkę i odsączamy. Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy majonez i warzywko do smaku. Mieszamy i gotowe.Prawda, że proste?A jak smakuje...!Pyszota!!!Niebawem jeszcze jedno szybkie danie
Maminek kulinarnySięgamy do zawsze zaopatrzonejspiżarni.-puszka czerwonej fasoli-puszka kukurydzy-2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki)-5-7 średnich ogórków konserwowych-słoik fasolki szparagowej-9 suszonych pomidorów-garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej-3 papryczki chili-3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę Przygotowujemy dużą miskę.Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową(...)Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy do miski.Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski.Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w.Dodajemy marchewkę.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy. Co jeszcze do tego można dodać?Dobry nastrój i białe wino. Efekt murowany. Smacznego
Maminek kulinarnyMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę
Maminek kulinarnymieszanki warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy(...)pokrojoną w kostkę wędzonkę.Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek. Mus przelewamy do ugotowanej fasoli. Dodajemy podsmażoną wędzonkę.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.W razie potrzeby dolewamy wodę.Gotujemy ok. 15 minut i gotowe. Pozdrowienia i podziękowania dla Kasi za podpowiedź.Smacznego
Maminek kulinarnyładniki:-szklanka makaronu ryżowego-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka-groszek lub kukurydza konserwowa-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )-papryka-3 duże liście kapusty pekińskiej-kawałek pora-2 łyżki posiekanego świeżego koperku-majonez-przyprawa warzywna-pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy.Przelewamy zimną(...)wodą i odsączamy. Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.Groszek odsączamy.Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy.W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory.Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora.Wszystko łączymy w jednej misce. Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy.To wszystko.Sa
Maminek kulinarnydodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki
Maminek kulinarnyMimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie.W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo.Składniki:-2 kg ogórków-2 marchewki-1 papryka-1 cebula-kilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę
Maminek kulinarnyPomysł na szybki, smaczny obiad. Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-sól-przyprawa barbecue-słodka papryka-sumak przyprawowy-olej Fileta kroimy w paski. Przyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu,skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając. Wystarczy dodać frytki, warzywa
Maminek kulinarny