papryka - 32566 przepisów (strona:1143/2172)

Jegomość Kurczak! 253

Potrzebujemy:1 kurczak1 butelka jasnego piwa50g masłasólpieprz cayennesłodka papryka w proszkugałązki świeżych ziół (tymianek, estragon, oregano, lubczyk)Umytego i wysuszonego kurczaka nacieramy solą, obsypujemy pieprzem i papryką. Pod skórę wkładamy małe kawałki masła. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 216

ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie

Smakowity Blog Kulinarny
Wrap o lekko orientalnym smaku 145

nabierze lekko złocistego koloru.Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund.Na środku tortilli rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 190

mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut.Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 329

oliwy z oliwek1 litr bulionu drobiowego1 marchew1 seler1 pokrojona w piórka cebula1 łyżka masła50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow100ml śmietanySól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodkaMajranek, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy(...)miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 148

dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kukurydzy 156

Składniki:400g kukurydzy z puszki1 cebula 2 ząbki czosnku200g mleczka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty curry1 litr bulionu warzywnego1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymisól, pieprzDo podania: papryka czerwona, kukurydza, bazylia, pieprz cayenne Przygotowanie:W garnku o grubym dnie lub na patelni roztapiamy łyżkę smalczyku roślinnego i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie(...)powrotem do garnka (bezpośrednio lub przez sito, jeśli nie chcemy aby w zupie znalazły się łuski z kukurydzy). Zupę podgrzewamy przed podaniem i podajemy posypaną pokrojoną w kostkę papryką czerwoną, ziarnami kukurydzy, bazylią i delikatnie oprószoną pieprzem cayenne. Smacznego!Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 154

stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy

Smakowity Blog Kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 345

skrzydełek z kurczaka30 g masła1 ząbek czosnku2 płaskie łyżki cukru brązowego1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)1 łyżeczka sosu tabasco1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki pieprzu cayennesólŚliwkowy sos BBQ:4 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)3 duże śliwki1 łyżka masła1 ząbek czosnku1 szalotka2 łyżki brązowego cukru1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)1 łyżka(...)sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części

Smakowity Blog Kulinarny
Ćevapcići z sosem tzatziki 218

lubczyk suszony- sól, pieprz, papryka słodka i chilli- (opcjonalnie) mąka do panierowania Przygotowanie:Przyrządzić sos. Obrać ogórka, zetrzeć go na tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą(...)łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 175

musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka500ml śmietanki 12%5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki miodu3 plastry żółtego sera1 jajko papryka słodka, sól, pieprzkoperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką

Szefowa kuchni
Flaczki z kurczaka 362

zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki, imbiru, gorczycy, gałki muszkatałowej i ostrej papryki lub chili.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chlebek na ostro 179

mąki pszennej40 g mąki żytniej7 g suchych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli2 jajkanadzienie:40 g masła15 g ostrej musztardy170 g ostergo cheddara1 łyżeczka soli1 łyżeczka kolorowego pieprzy1 łyżeczka ostrej papryki w proszku1 łyżeczka chilli w płatkachMasło i 60 ml piwa umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wlać resztę piwa, wymieszać i przestudzić (płyn powinien być letni(...)gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli.Masło rozpuścić, wymieszać z musztardą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Posmarować masłem z musztardą, pokroić na 5 pasów szerokośći 10 cm i długości 30. Pierwszy pasek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 194

mielonej kolendry1/2 łyżeczki chilli w płatkach1 łyżeczka soli1 cebula3 ząbki czosnku500 g marchewki200 g ziemniaków1 l bulionuprażona ciecierzyca:400 g ciecierzycy z puszki lub słoika1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżki oleju z orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną(...)pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut.Zupę podawać gorącą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chicken burgery 210

świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki(...)sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania