papryka - 32566 przepisów (strona:1151/2172)

Zdrowo i kolorowo. Przepis na pyszny obiad 241

Składniki, 4 osoby: 15 pieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy)  Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem(...)pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min (nie stracą swoich wartości), ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw.  Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Naszą potrawę wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą

cooklife
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3990

NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ.4 porcjeok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich450g mrożonego szpinaku150-200g sera typu feta1 mała cebula 2-3 ząbki czosnkupieprz świeżo mielonygałka muszkatołowasłodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażeniaMakaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki, ale z wyczuwalną twardością, sztywnością - półtwardy).Przelewamy go zimną(...)się rozmrozi oraz w następstwie wyparujepraktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku,dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamypieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy do muszelek, układamy w wysmarowanymmasłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem, przyprawamii wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, aż ser się

W kuchni Karmel-itki
M... Muffiny wytrawne! 201

szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodydosłownie szczypta soli1 jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodkadodatki: 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypaniaPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej

Kitchens Alphabet
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 663

octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły.Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy sodę doprawiamy

Mania Gotowania
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 245

momentu odparowania wody. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki: ziemniaki, brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie
Dorsz pod orzechową kruszonką 222

700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, 1/2 cytryny, 50ml oliwy z oliwek, sól, pieprz. WykonanieFilet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać(...)bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.Piec około 25 minut w temp. 180st.Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku

Z miłości do słodkości
Chipsy buraczane 183

Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze

Czarnawisienka
Kurczak z mleka - pieczony 206

znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny.. 4 udka , pałki  2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey1/2 szkl.mlekasólprzyprawa do kurczaka Knorr3 łyżki mąki1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki curryMleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był(...)misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie była to blaszka z siatką i oliwy nie dawałam.Mąkę wymieszać z papryką i curry .Obtoczyć wyjętego i osączonego z mleka kurczaka.Ułożyć kurczaka i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić i piec do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Kurczak słodko - kwaśny 428

soku brzoskwiniowego z puszki4 łyżki ketchupu1 łyżeczka cukru*2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego*1 papryczka chilli (opcjonalnie)1 łyżka oleju1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki słodkiej papryki+do podania: ryż basmatiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę(...)smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut.2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej

Tajskie smaki
Filety rybne w płatkach migdałowych 222

święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić(...)mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się

Czerwień i błękit
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 535

gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku  Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw(...)się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.Zapiekane ziemniaczkiZiemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie

Mango Papaja
Gęś po polsku w kapuście 168

Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag smalcu5 dag boczku wędzonego100ml śmietany1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać(...)gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny

Kulinarny karnet Christophera
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 128

szynki2 jaja3-4 czubate łyżki kaszki mannysól, pieprzpapryka słodka1 cebulakostka rosołowa cielęcaliść laurowyziele angielskieprzecier pomidorowyśmietankakoperekWykonanie:Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
SOS MAJONEZOWO-KETCHUPOWO-CZOSNKOWY 121

ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów na bazie samego majonezu. Po wymieszaniu dodaje posiekany drobniutko ząbek czosnku. Doprawiam całość odrobiną ostrej papryki. Mieszam i odstawiam do lodówki w celu "przegryzienia się" składników

Walijskie Pichcenie
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 159

Składniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, Wykonanie:Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania