papryka - 32566 przepisów (strona:1134/2172)

Żeberka w kapuście 146

nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch

UgotujmyTo.pl
Boczek pieczony 389

dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością

UgotujmyTo.pl
Przepis na skrzydełka imbirowe 150

łyżeczka płynnego miodu1 łyżeczka sosu chili ( można dodać płatki chili)2 łyżeczki oleju sezamowegosól, pieprz, paprykakawałki limonkiUmyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wylać na skrzydełka. Wymieszać dobrze marynatę ze skrzydełkami. Przykryć folią i zostawić

UgotujmyTo.pl
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 199

dyni – u mnie piżmowa – butternut squash2 piersi z kurczaka450 g szpinaku świeżego lub mrożonego200 g sera feta4 ząbki czosnku1-2 cebule3 jajka300 ml śmietany 36%sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki(...)odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody.4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak

UgotujmyTo.pl
Chlebki nadziewane gutap 394

cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)sos sojowy, sól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić mięso w lodówce na 1-2 godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy

UgotujmyTo.pl
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą 152

Smacznego:)!Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycąSkładniki:1 kg mielonego mięsa z piersi indyka1 puszka ciecierzycy100 g szpinaku świeżego2 ząbki czosnku1 jajko1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki kolendry, mielonej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 puszka pomidorów (400g)oliwa, mąka do obtaczania1. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć(...)przypalił a następnie dodać szpinak i jeszcze chwilkę smażyć aż szpinak zwiotczeje. Po wystygnięciu dobrze go odcisnąć.2. Do miski wrzucić mięso mielone, odciśnięty szpinak, odcedzoną ciecierzycę, jajko, paprykę, kmin, kolendrę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wyrobić i formować małe kotleciki, które należy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i obsmażać kotleciki na złoty kolor. Obsmażone kotleciki

UgotujmyTo.pl
Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 197

fety)2-3 pomidorki koktajlowekilka listków sałaty1-2 łyżki zmieszanych nasion słonecznika i dynisól, pieprz, paprykaulubiony smakowy olej – u mnie rzepakowy1. Kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzonego pokroić w plasterki lub kostkę.2. Buraczka pokroić na półplasterki.3. Nasiona stostować na suchej patelni teflonowej. Odstawić do ostygnięcia

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 362

cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chillimasło do wysmarowania naczynia1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić talarki na osoloną wodę i gotować aż zmiękną (ale uważać żeby się nie rozgotowały). Odcedzić(...)startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Tarta cebulowo serowa 200

mąki pszennej100 g chłodnego masła1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta soliokoło 30-50 ml zimnej wodyFarsz:3 cebule80 g startego żółtego sera2 jajka100 ml śmietany 30-36%sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię(...)minut. 2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy

UgotujmyTo.pl
Fasolka po bretońsku 132

ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. 4. Do rondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Doprawić majerankiem, solą, zmielonym pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru. Jeśli lubimy -jak my- trochę ostrzejsze smaki, to można dodać pieprzu kajeńskiego lub chili mielonego. Gotować kolejne 10-15 min. U mnie – ponieważ nie dolewałam dużo wody

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – musaka 178

spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z ryżu i cukinii 293

osób)1 kg cukinii250 g ryżu1 cebula1 por (biała część)2 ząbki czosnku100 g sera pleśniowego3 jajka150 g sera żółtego150 ml śmietany 30-36%świeży kopereksól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy1. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.2. Cukinię opłukać i jeśli jest mała pokroić na pół talarki a jeśli większa to w grubą kostkę. Na patelni(...)rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić

UgotujmyTo.pl
Kurczak w piwie 197

prowansalskich1-2 łyżki mąki400-500 ml piwa ciemnego, np. Guiness2 cebule4 marchewkiolej Kujawski do smażenia3-4 ziarnka ziela angielskiego3-4 ziarnka jałowca2 liście laurowe150-200 ml śmietany kremówkisól, pieprzMąkę, paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz wymieszać. Kurczaka opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka. Na patelni obsmażyć również

UgotujmyTo.pl
Pasta słonecznikowa do chleba 169

pomidorów w oliwie1 cebula1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczeniasól, pieprz do smakupikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania1/2 łyżeczki wędzonej suszonej paprykiopcjonalnie ząbek czosnkuZiarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem.Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości

UgotujmyTo.pl
Karkówka ze śliwkami i cynamonem 179

ziela angielskiego1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka ziół prowansalskicholej do smażenia1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki, papryką i zielem angielskim. Przykryć i zostawić na 24 godziny w lodówce. 2. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć mięso

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania