tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkamiSałatka jarzynowaSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki(...)drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiemBarszcz czerwony do paluszków i pasztecikówSzaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości:Oponki z seremPierniczki świątecznePierniki lukrowaneCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechoweKruche ciasteczka z beząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne
Kuchnia domowa AniPierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniJeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki:1 serek wiejskipół papryki czerwonej2 ogórki kiszone1 puszka tuńczyka w sosie własnymSposób przygotowania:1. Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.3. Serek mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.4. Podajemy
Kuchnia domowa Animożecie znaleźć tutaj i tutaj :)Składniki:1 szklanka makaronu mini kolanka1 puszka kukurydzy1 puszka groszku zielonego1 duży ogórek2 ząbki czosnkupapryka marynowanasiekany koperek20 dag szynki z indykamajonezsól, pieprzSposób przygotowania:1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę.2. Warzywa w puszkach odlać z zalewy.3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić.4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać siekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku
Kuchnia domowa Anipieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)przyprawa do gyrosasól Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy
Kuchnia domowa Anismaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min.5. Gotowe
Kuchnia domowa Anidodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego
Kuchnia domowa AniPomysł na kotlety z patelni grillowej.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa
Kuchnia domowa Aniczas temu bardzo popularna. Można z nią zrobić np. takie szybkie danie z makaronem.Składniki:spaghetti w ilości dla 2-3 osób100 g chorizo w plasterkach2 ząbki czosnkukilka kawałków papryki konserwowej1 mała cebulatarty ser żółty do posypaniaSposób przygotowania:1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy do miękkości.2. W tym czasie obieramy cebulkę, szklimy na patelni. Dodajemy plasterki chorizo(...)zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem.3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwilę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem.*Niczym nie doprawiałam spaghetti ponieważ chorizo jest dość aromatyczne.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:2 golonki z indykaświeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)pieprz, sólsłodka mielona paprykaczosnek granulowany Sposób przyrządzenia:1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką.2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki.3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed
Kuchnia domowa Anipomidorów.Składniki:6 średnich młodych ziemniaków2-3 łyżki olejusól, pieprzmielona słodka paprykaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki.2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać.3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć je tak, aby na siebie nie nachodziły.4. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut
Kuchnia domowa Aniżaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia z kurczaka6-7 średnich ziemniakówsuszony tymianeksól morskaostra papryka w proszkugranulowany czosnek1 łyżeczka miodupół łyżeczki soku z cytrynykilkanaście świeżych igiełek rozmarynuolejSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę(...)kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego tłuszczyku było niewiele.4
Kuchnia domowa Aniuznaniapieprz sól Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Smacznego!!!Źródło: Wędrówki po kuchni
Kuchnia domowa AniTortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem1 puszka kukurydzy1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)1 mały świeży ogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną(...)wodą i ostudzić.2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.4. Kukurydzę odsączyć.5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.6. Schłodzić przez podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Anipszennej1 jajkoodrobina mlekamielona ostra paprykaodrobina mielonego chillisól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy
Kuchnia domowa Ani