papryka - 32566 przepisów (strona:1127/2172)

Karnawał na stole 218

tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkamiSałatka jarzynowaSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki(...)drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiemBarszcz czerwony do paluszków i pasztecikówSzaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości:Oponki z seremPierniczki świątecznePierniki lukrowaneCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami  Ciasteczka orzechoweKruche ciasteczka z beząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną  Wafle kajmakowe  Wafle mleczne

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem i selerem 720

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 195

Jeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki:1 serek wiejskipół papryki czerwonej2 ogórki kiszone1 puszka tuńczyka w sosie własnymSposób przygotowania:1. Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.3. Serek mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.4. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z makaronem i szynką 442

możecie znaleźć tutaj i tutaj :)Składniki:1 szklanka makaronu mini kolanka1 puszka kukurydzy1 puszka groszku zielonego1 duży ogórek2 ząbki czosnkupapryka marynowanasiekany koperek20 dag szynki z indykamajonezsól, pieprzSposób przygotowania:1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę.2. Warzywa w puszkach odlać z zalewy.3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić.4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać siekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchnia domowa Ani
Szynka w sosie polskim 154

pieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)przyprawa do gyrosasól Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy

Kuchnia domowa Ani
Indyk z warzywami 194

smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min.5. Gotowe

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 196

dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Grillowane kotlety mielone z warzywami 189

Pomysł na kotlety z patelni grillowej.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z chorizo 154

czas temu bardzo popularna. Można z nią zrobić np. takie szybkie danie z makaronem.Składniki:spaghetti w ilości dla 2-3 osób100 g chorizo w plasterkach2 ząbki czosnkukilka kawałków papryki konserwowej1 mała cebulatarty ser żółty do posypaniaSposób przygotowania:1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy do miękkości.2. W tym czasie obieramy cebulkę, szklimy na patelni. Dodajemy plasterki chorizo(...)zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem.3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwilę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem.*Niczym nie doprawiałam spaghetti ponieważ chorizo jest dość aromatyczne.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Golonka z indyka w ziołach 181

Składniki:2 golonki z indykaświeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)pieprz, sólsłodka mielona paprykaczosnek granulowany Sposób przyrządzenia:1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką.2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki.3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed

Kuchnia domowa Ani
Frytki pieczone z młodych ziemniaków 200

pomidorów.Składniki:6 średnich młodych ziemniaków2-3 łyżki olejusól, pieprzmielona słodka paprykaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki.2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać.3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć je tak, aby na siebie nie nachodziły.4. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na ziemniakach z miodem i rozmarynem 337

żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia z kurczaka6-7 średnich ziemniakówsuszony tymianeksól morskaostra papryka w proszkugranulowany czosnek1 łyżeczka miodupół łyżeczki soku z cytrynykilkanaście świeżych igiełek rozmarynuolejSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę(...)kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego tłuszczyku było niewiele.4

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem 506

uznaniapieprz sól Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Smacznego!!!Źródło: Wędrówki po kuchni

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tortellini 398

Tortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem1 puszka kukurydzy1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)1 mały świeży ogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną(...)wodą i ostudzić.2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.4. Kukurydzę odsączyć.5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.6. Schłodzić przez podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka w pikantnym cieście 254

pszennej1 jajkoodrobina mlekamielona ostra paprykaodrobina mielonego chillisól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania