znalazł. Zupa rybna w stylu włoskimmoja inspiracjana 4-6 porcjiczas przygotowania: 40 min.Składniki:cebula, pokrojona na plasterki3 ząbki czosnku, posiekane3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu1 suszone pepperoncino, lub łyżeczka płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach(...)pietruszki do posypania zupysól, pieprz do smakuoliwaPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min.Dodaj fasolę i gotuj jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwaśliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej(...)także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki
Poezja smakuSkładniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać jeśli jest potrzeba i umyćFileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyćWszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać.Składniki
Proste Potrawybyć inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili z młynka (lub w proszku)- wędzona słodka papryka, ok.1/2-1łyżeczkiCiecierzycę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na conajmniej 12h, może być dłużej. Po tym czasie ziarna odcedzić na sicie (durszlaku), przełożyć do miski, dodać olej, posolić, posypać czosnkiem(...)papiery, ale tak by każdy był oddzielną powierzchnią, by zawartości się nie mieszały. Część ciecierzycy w wersji łagodnej wykładam na jedną część papieru, do pozostałej części dodaję wędzoną paprykę i kilka razy przekręcam chili z młynka. Mieszam i wykładam na drugi papier na blaszce.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie
Smaczne ZdroweProsta, szybka i smaczna przekąska dla miłośników śledzia :)SKŁADNIKI1 opakowanie krakersów5-6 filetów śledziowych w oleju z cebuląkilka kawałków papryki konserwowej2-3 korniszonykilka marynowanych grzybków1 łyżka majonezu1 łyżka śmietanykilka liści sałaty lodowejświeżo mielony pieprz kolorowyPRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez
Moje Kuchenne RewelacjeZUPA PARÓWKOWASkładniki:- 1kg parówek drobiowych- 1 udko z kurczaka- 800g pieczarek- 3 duże ziemniaki- 2 cebule białe- 300g papryki konserwowej- 300g ogórka zielonego- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem- 4 liście laurowe- 5 ziaren pieprzu czarnego- 3 ziarna zioła angielskiego- 3 ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka(...)jałowca, lubczyk otarty oraz majeranek. Zalewamy wodą i przygotowujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Parówki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka. Paprykę konserwową oraz ogórka zielonego również kroimy w drobną kostkę po czym dodajemy do garnka. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Tak przygotowane pieczarki oraz cebulę
Mentor Smakuścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę
NA MOIM TALERZUocet – 1 łyżka* liść laurowy – 4 listki* ziele angielskie – 1 łyżeczka* cukier – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe(...)kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha
Ostra na Słodkopotem pokroic w nie za grube polksiezyce.Pomidory w cwiartki lub mniejsze kawalki,a brzoskwinie w gruba kostke.Wszystko wsypac do naczynia,w ktorym bedziemy piec.Posolic,oproszamy pieprzem i papryka,dodac zgnieciony,obrany czosnek i pokrojona cieniutko cebule oraz tymianek.Dobrze jest calosc przemieszac z przyprawami .Na koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malych odstepach .Lyzka ulatwia nam to zadanie,bo dzieki niej nie przetniemy ziemniaka na wylot.Ziemniaki ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Kadego smarujemy oliwa lub olejem i posypujemy slodka papryka i rozmarynemPieczemy okolo 45 minut,az do zrumienienia ( gora-dol ,bez termoobiegu).Ziemniaki wkladamy do nagrzanego uprzednio piekarnika.Do upieczonych ziemniakow podac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny.podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic(...)minutkromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka masla gheezupe zblendowac na gladki krem.Przyprawic sola,pieprzem,galka muszkatalowa,dodac szczypte cukru,ewentualnie wedzona papryka w proszkupodawac z grzankami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!