kostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka)majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)zioła prowansalskiesól, pieprzprzyprawa papryki w proszkuponadto:1 cukinia2 plasterki serasuszone zioła (dowolne wg uznania)Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki(...)oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:opakowanie tortellini - u mnie z seremmała papryka - u mnie żółtapołowa puszki kukurydzypołowa zielonego ogórka2 łyżki majonezusól, pieprznatka pietruszkiszczypiorekTortellini gotujemy w wodzie, studzimy. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini, dodajemy także kukurydzę oraz majonez i szczypiorek z natką. Doprawiamy wg własnego uznania.Sałatka z tortellini
Bon Appetit Małgorzatylodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)Gremolata
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:2 szklanki młodego bobukilka pomidorków koktajlowychsałata lodowamała papryka żółtakilka rzodkieweksos winegretszczypiorekBób ugotować w osolonym wrzątku. Sałatę pokroić, pomidorki poprzekrawać na połówki, rzodkiewkę pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać wraz z bobem i zalać sosem winegret. sałatka z bobem
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:2 - 4 golonki z indykagarść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwiisól, pieprzczosnek granulowanymielona papryka rękaw do pieczeniaGolonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy bez dodatkowego tłuszczu.Indyk
Bon Appetit Małgorzatysoli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby
Bon Appetit Małgorzatyprzecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając
Bon Appetit Małgorzatysera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić. Składniki:bułgarski owczy, solankowy ser feta1 zielony ogórekkilka małych pomidorkówkilka czarnych oliwek1 mała papryka (u mnie czerwona)mała cebulaoliwa do skropienia Na półmisku kładziemy pokrojony w grubszą kostkę ogórek, pokrojone w ósemki pomidory, w paseczki pokrojoną paprykę i w piórka poszatkowaną cebulę. Na wierzch
Bon Appetit Małgorzatyjajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść zielonych oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek, natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę
Bon Appetit Małgorzatyzjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści kurekłyżka masłagarść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche(...)minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto wkładamy
Bon Appetit Małgorzatypodstawowe:1 brokuł1 filet z kurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety(...)kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając
Bon Appetit Małgorzatyminut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy
Bon Appetit Małgorzatybardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól(...)pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-PSkładniki:mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chiliopakowanie soczewicy czerwonejbazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.Gotujemy wywar z mięsa(...)zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą. zupa pomidorowa z soczewicą i chili
Bon Appetit Małgorzatydodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka
Bon Appetit Małgorzaty