Chciałam Wam dzisiaj zaproponować ryż z warzywami oraz kurczakiem. Moim zdaniem pycha:) Składniki ok. 250g. ryżu, pierś z kurczaka, 1 papryka, ok 8 oliwek, 2 pomidory,1 duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, mozarella, masło, kurkuma, zioła, bazylia, oregano, kostka rosołowa, sól, pieprz, przyprawa gyros do kurczaka. 1.Ugotować ryż z przyprawa kurkuma. Następnie możemy podsmażyć ten ryż(...)maśle i dodać szklankę bulionu drobiowego. 2. Usmażyć pierś z kurczaka w przyprawie gyros. 3. Na maśle zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać paprykę oraz pomidory (koniecznie bez skórki), następnie oliwki. Doprawić ziołami wedle własnego uznania. 4. Całość wymieszać, można dodać na koniec rozdrobniony ser mozarella, który dodaje wyjątkowego smaku tej pysznej potrawie
Kuchnia Pełna Pasjimięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać to 3./4 szklanki wody z kostka rosołową. Dodać koncentrat i pomidory. Całość doprawić bazylią, oregano(...)ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. 3.Ziemniaki pokroić w plasterki i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, warstwowo układać na zmianę ziemniaki wraz z mięskiem, całość posypać serem
Kuchnia Pełna PasjiSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek, 2 papryki, 2 pomidory, 1 duża cebula, 3-4 łyżki octu, 250ml bulionu drobiowego, olej, przyprawa gyros, sos tzatziki: świeży ogórek, 2 duże ząbki czosnku, łyżka koperku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego(...)Kroimy parówki. Wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy olej wymieszany z przyprawą gyros. Smażmy aż parówki bd zarumienione. Po wystudzeniu wrzucamy je do ziemniaków i cebuli. 6. Paprykę oraz pomidory myjemy, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników sałatki. 7. Przygotowujemy sos tzatziki. (Najlepiej zrobić go wcześniej i odstawić do lodówki, aby składniki się "przegryzły":) - obieramy
Kuchnia Pełna PasjiSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól, pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy(...)paprykę, pomidory, świeżego ogórka, obieramy ze skórki, kroimy wszystko w kostkę. Dodajemy do makaronu. 4. Siekamy drobno komperek dodajemy do warzyw. 5. Ser żółty kroimy w kostkę, szynkę w plasterki. 6. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku
Kuchnia Pełna PasjiJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki kiszone, 2-3 łyżki kukurydzy, zioła prowansalskie, ser żółty, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, olej. 1. Gotujemy ryż, aż będzie miękki. Dodajemy kostkę rosołową. Studzimy. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą(...)gyros. Wkładamy do na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy. 4. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. 5. Ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w kostkę. 6. Mieszamy wszystkie składniki razem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjijajek. Wszystko zależy w zasadzie od naszych upodobań i pomysłowości. Faszerowane jajka są przekąską dziecinnie prostą, za to szybko znikają z talerzy. Składniki: jajka, 4 plasterki szynki, ćwiartka papryki, majonez, sól, pieprz 1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. 2. Szynkę oraz paprykę kroimy drobniutko. Dodajemy dużą łyżkę majonezu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 3. Jajka kroimy na połówki
Kuchnia Pełna Pasjibyć dowolne. Zaproponowałam dla Was przykładową wariację:) Składniki: Gotowy spód pod pizze, lub ciasto francuskie, 1/2 piersi z kurczaka, garstka oliwek zielonych/ czarnych, 2 łyżki kukurydzy, ćwiartka cebulki, ćwiartka papryki czerwonej, ser żółty, mozarella, oregano, ketchup. 1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy w przyprawie gyros. Smażymy na patelni. 2. Spód pod pizze smarujemy cienką warstwą ketchupu. Doprawiamy(...)odrobiną oregano. 3. Na ciasto wykładamy składniki pokrojone, np. w paseczki, tj. oliwki, papryka. Dokładamy kukurydzę oraz cebulkę. 4. Posypujemy żółtym serem i mozarellą 5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 6. Pieczemy wg. przepisów ciast, aż ciasto będzie gotowe:) a ser rozpuści się
Kuchnia Pełna Pasjimięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki, na ok 2h żeby przyprawy nadały aromat
Kuchnia Pełna Pasjisię w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy(...)czosnku. 3. Obieramy ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego zagotowania wody. Nastepnie odcedzamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Doprawiamy ostrą papryką lub ziołami prowansalskimi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min. 4. Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w mące, jajku
Kuchnia Pełna Pasjipewno pomogą w utrzymaniu optymalnej wagi i kontrolowaniu pracy metabolizmu. Składniki: 250g ryżu, ser żółty, kilka plasterkó wędliny, 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 cebuli, 2 pomidory, kilka grzybków marynowanych, papryka czerwona, sól, pieprz, sos: vinegret lub paprykowo - ziołowy;) Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstaiwamy do wystygnięcia. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy(...)Wędlinę i ser żółty kroimy w wąskie paseczki, lub w kostkę. Dodajemy do reszty składników. 4. Przygotowujemy sos vinegret lub paprykowo ziołowy (3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki wody, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy
Kuchnia Pełna Pasjidodatek oczywiście moja ulubiona sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami bez której taka potrawa nie mogłaby się obejść :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek oliwy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie
Kuchnia Pełna Pasjiużyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo Przygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać zioła prowansalskie(...)Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo ser żółty. Kładziemy na pieczywo:) 3. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na pieczywie. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjimoich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut(...)kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie(...)pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidorki kroimy na plasterki, kładziemy na bagietkach i posypujemy solą. Ser mieszamy z pieprzem i papryką, a potem posypujemy nim bagietki. Gotowe bruschetty wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) na około 10 minu t (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde
Projekty ze smakiem