papryka - 32566 przepisów (strona:1114/2172)

ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 131

posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju A jak to zrobić: Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Przełożyć do miski i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i ketchupem. Przykryć folią(...)żeberka z każdej strony. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Fasolą przepłukać na sitku i rozsypać równo po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z CHRZANEM 135

konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz  szczypta chilli 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka) papryka mielona, słodka (opcjonalnie) A jak to zrobić: Łososia, ogórka, pieczarki oraz cebulkę ze szczypiorkiem, bardzo drobno pokroić. Doprawić chilli, pieprzem, sosem sojowym, chrzanem i oliwą. Bardzo dobrze wymieszać. Z wierzchu(...)można go jeszcze posypać odrobiną mielonej, słodkiej papryki. Podawać z grzankami (moje przygotowałam z bagietki czosnkowej

Kuchnia w opałach
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 246

długo w piekarniku. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ser pleśniowy u mnie niebieski 2 pomidory suszone w oleju (mogą być suszone) przyprawy: sól, bazylia, oregano, mielona czerwona papryka Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka rozdzielam na 2 pojedyncze. W każdej wykrawam nożem kieszonkę, dość dużą aby zmieścił się plasterek sera oraz pokrojony w kosteczkę pomidor suszony. Z wierzchu pierś solimy(...)delikatnie skrapiamy oliwą bądź można oliwą, w której były pomidory, kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję kurczaka jeszcze zmieloną papryką oraz bazylią i oregano.  Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki

upichcic
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 263

mięsa mielonego z szynki 200 g ciecierzycy z puszki 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki  3 g curry  100 ml oliwy z oliwek 2 pęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego  1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku(...)Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z soczewicy czerwonej 169

Rozgrzewająca  zupa z soczewicy czerwonej Składniki:  300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy(...)bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu

Życie na widelcu
Fusilli&szynka parmeńska&szpinak&suszone pomidory&feta 355

plastry szynki parmeńskiej 7 pomidorów suszonych 125g świeżego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka opcjonalnie: parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę czosnek. Po kilku minutach dodajemy umyty szpinak. Mieszamy(...)suszone. Po 5 minutach dodajemy ugotowany makaron i lekko podsmażamy. Gdy makaron będzie lekko zarumieniony, dodajemy wcześniej przygotowany i odsączony szpinak oraz pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Doprawiamy łyżeczką papryki ostrej i słodkiej, łyżką oregano i bazylii. Mieszamy. Zostawiamy na patelni, a kilka minut przed podaniem posypujemy fetą. Lekko mieszamy. Słowa nie są w stanie opisać tego smaku, więc koniecznie

Kitchens Alphabet
Zaskocz bliskich 203

dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską  i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania(...)część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster

Gotuj z Natką
Obiad idealny 694

równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente.  Filet kroimy na drobne części, wielkość wedle uznania. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy na odrobinie oliwy, do uzyskania

Gotuj z Natką
Grillowany kalafior z sosem Panna 200

szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki około 200 gram Sardeli w oliwie 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sól koszerna i czarny pieprz Przygotowanie(...)misce umieścić: pietruszkę, bazylię, oliwki, ogórki konserwowe, szalotkę, paprykę, sardele i czosnek. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek a następnie z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około 30 minut aby smaki się ładnie połączyły. Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy ten sos podawać

naRuszcie
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 170

Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 ml passaty pomidorowej sól pieprz sok z cytryny natka pietruszki do ozdoby Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie

Mango Papaja
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 214

polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny polenta: 100 g kaszy

Mienta blog
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 172

druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól do smaku - 2 łyżki ekstraktu pomidorowego(...)łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach

Smaki Brazylii
Kanapki roladkowe 185

efekt..na blogu w sumie już jest przepis na takie roladki ..ale warto przypomnieć..takie roladki można "nadziewać" czym się chce..u mnie tym razem była sałata, serek, wędlina, papryka , ser żółty i kiełbaski Degustino .. długa bagietka szynka w plastrach ser żółty w plastrach serek śniadaniowy[ topiony] papryka konserwowa sałata  kiełbaski śląskie Degustino folia spożywcza Bagietkę przeciąć poziomo

Moje domowe kucharzenie
KOTLETY Z MORTADELI 195

KOTLETY Z MORTADELI Składniki: - 500g mortadeli - 1 jajko - musztarda delikatesowa - papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - bułka tarta - olej do smażenie Sposób przygotowania: Mortadelę kroimy w ok.2cm plastry. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, następnie je roztrzepujemy. Plastry mortadeli delikatnie nacinamy nożem, posypujemy przyprawą "Kucharek", delikatnie smarujemy musztardą, obsypujemy papryką słodką, namaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowaną mortadelę

Mentor Smaku
Pieczony kurczak z mozzarellą 453

Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka (około 150g) 2 plastry sera mozzarella papryka mielona ostra sól, pieprz vegeta Proponuję podawać z kaszą gryczaną i buraczkami. Wykonanie: Piersi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć nożem tak, aby powstała kieszonka z mięsa.  Mięso doprawiamy(...)solą, pieprzem, vegetą i papryką ostrą mieloną. Odkładamy natarte piersi kurczaka do lodówki na około 20-30 minut  (ten etap można pominąć i mięso również będzie smaczne). Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella.  Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą.  Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około

Anielska Kuchnia Ani