pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni
Lawendowe Niebociekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki upał jak na zewnątrz ;)Zapiekane ziemniaki Składniki:ziemniakitroszkę olejułyżka przyprawy do ziemniakówgranulowany czosneksuszona cebulaoreganozioła prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest
Lawendowe Nieboopakowanie tortellini z mięsem30 dag szynkikukurydzaogórek zielonypomidorpół czerwonej papryki5 łyżek majonezusólpieprzzioła prowansalskiesuszony koperekzioła do sałatekPrzygotowanie:Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić.Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić.Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.Podawać samą lub z pieczywem. Ja zrobiłam do niej domowe bułeczki czosnkowe
Lawendowe NieboKurczak w panierce z krakersów Składniki: podwójna pierś z kurczakaopakowanie krakersówduży jogurt naturalnysólpieprzsłodka paprykaprzyprawa do kurczakaPrzygotowanie:Do dużej miseczki wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i przyprawę do kurczaka. Mięsko kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do jogurtowej marynaty.Wstawiamy całość do lodówki minimum na godzinkę ;)Krakersy kruszymy i maczamy w nich kurczaka
Lawendowe NieboNastępnie usunęłam wąsy, którymi muszle były przytwierdzone do podłoża. Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniej więcej równe kawałki.W głębokiej patelni rozgrzałam olej z korą cynamonu i czerwoną papryką (na niewielkim ogniu aby papryka nie spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam
Magiczna kuchnia Dariidopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia.SKŁADNIKI6 średnich ziemniaków4 duże pomidory1/2 papryczki chilli2 szalotki4 ząbki czosnku2 cm korzenia imbiru2 łyżki oleju1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka garam masala1 łyżka brązowego cukrusok z połowy limonkisól do smakukolendra do podanie PRZYGOTOWANIEZiemniaki dokładnie myję i gotuję w łupinkach aż lekko zmiękną ale nie będą(...)około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę
Magiczna kuchnia DariiSKŁADNIKI1 szklanka kaszy kukurydzianej3 szklanki wodysól1 mała czerwona cebula1 szalotka1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy1/2 pęczka szczypiorku2 łyżki startego parmezanu oraz kilka wiórków do przybrania sól, pieprz i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIECzerwoną cebulę, szalotkę i czosnek drobno kroję i podsmażam do zeszklenie na rozgrzanej oliwie - około 4 minut. Zdejmuję patelnie z kuchenki i dodaję posiekany szczypiorek.Osoloną wodę zagotowuje(...)mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od łyżki. W tym momencie masa jest gotowa i należy dodać pozostałe składniki - te podsmażone, starty parmezan szczyptę ostrej papryki oraz pieprz. całość dokładnie mieszam i wylewam na talerz. Odstawiam do ostygnięcia. Kiedy polenta ostygnie kroję ją na trójkąty i obsmażam na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe
Magiczna kuchnia Dariikapusta pekińska1 czerwona paprykaczerwona cebula5 ogórków konserwowych4 jajkamajonez, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Kroimy kapustę pekińską, tuńczyka odsączamy z zalewy, a jajka gotujemy na twardo, które potem kroimy w małą kosteczkę. Paprykę, cebulę oraz ogórki również kroimy w kostkę. Wszystko umieszczamy w misce, dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem
upichcicpodstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych):400 g mięsa mielonego1 puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży2 cebule średniesól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie4 łyżki sera CorregiosałataolejPrzygotowanie:Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli.W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj nożem, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę(...)oliwy oraz po ok. 1/4 łyżeczki majeranku, papryki, pieprzu cayenne. Dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej, jeśli chcesz) ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj. Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj
Gotowanie to kochaniegłodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka, olej do smażenia, łyżka masła- 400 g mrożonej marchewki- 3 cebule, pieprz i sól- 3 liście laurowe- 100 g słodkiej śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry
Pasje Jolkijest syta i wcale nie ma za dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki:150 g rukoli60 g kabanosów serowych1 papryka czerwona40 g oliwek zielonych50 g sera fetasos2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki musztardy miodowej1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy(...)kroimy w małe krążki, paprykę i oliwki kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły Młynekpyszną dietetyczną twarogową pastę kanapkową z warzywami. Smakuje wyśmienicie i choć odrobinę przypomina wiosnę w te zimowe zimne dni :-)Składniki:Twaróg klinek 1 opakowanie1 mały jogurt naturalny4 rzodkiewki1/4 papryki kawałek ogórka świeżegogarść pokrojonego szczypiorkusól i pieprzWykonanie:Twaróg rozgnieść z jogurtem naturalnym. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu. Szczypiorek pokroić
Anielska Kuchnia Anituńczyka z oliwy z oliwek- 10 zielonych oliwek- 10 czarnych oliwek- pół czerwonej papryki- 1/3 sałaty lodowej- 10 pomidorków koktajlowych- pół bułki pszenneji na dressing - szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytrynySałatę umyj i osusz, ułóż na talerzu. Pomidorki umyj i przekrój na pół.Paprykę oczyść i pokrój w paski. Ułóż na sałacie.Dodaj oliwki.Na środek
Pasje Jolkitakże polecam. Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię...Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6):50-60 dag ziemniaków5 jajek1 mała cebulaok. 6 łyżek oliwy sól, pieprz, suszona słodka paprykaPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy
Zakręcony Widelec