blacie kuchennym, to dzień jest stracony. Stąd pomysł na szybką kolację. Czego użyłem; -kromki chleba żytniego -jajko -sól, pieprz, oregano -ser edamski pokrojony w cieńkie plastry -gorgonzola -jogurt naturalny -papryka czerwona -parmezan -szynka -mix sałat Jajko z solą i pieprzem i świeżym posiekanym oregano roztrzepujemy. Zanurzamy w nim kromki chleba i smażymy do ścięcia na maśle klarowanym. Ściągamy z patelni(...)układamy na nich szynkę, ser edamski i kawałki gorgonzoli i zapiekamy pod grillem na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Sos. Kilka obranych płatów papryki siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym, pieprzem i parmezanem. Polewamy nim liście sałaty i grzanki. Szybko, pysznie i na temat
BaRepasserem ...zostało trochę podsmażonych pieczarek i szkoda było ich wyrzucić..więc zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka.. 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek kawałek papryki kawałek ogórka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka, paprykę, ogórek pokroić w kostkę.Dodać pieczarki
Moje domowe kucharzenieplastry :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1 burak 2 ziemniaki szczypiorek 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz biały zioła dalmatyńskie tymianek papryka słodka pieprz czarny kardamon mielony Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso oraz posypujemy pieprzem białym(...)przeważnie nie mam na to czasu. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem. Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej
Parowar Facetaprzepis sprytny i szybki z "Gotuj sprytnie jak Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!! Pasta peperonata 2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka octu balsamicznego 2 puszki krojonych pomidorów 320 g makaronu świderki lub penne starty parmezan(...)inny ser długo dojrzewający Na 2 łyżkach oliwy w rondlu podsmażamy paprykę. Smażymy 15 minut na średnim ogniu mieszając. Po tym czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy pomidory razem z octem. Dolewamy trochę wody, zagotowujemy i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy
Dzieje kuchennej Wiewiórynogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić
Codzienna kuchnia niecodziennapowstają nowe przepisy. Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych. Składniki seler Orzech papryka marynowana Orzech ser rycki Cymes z przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie Ole! Mrożona lub świeża(...)zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie. Ucieram dwa rodzaje sera ryckiego. U mnie dość dużo tego sera. Mieszam. Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje w kawałeczki bądz paski. Dodaje do całości. Mieszam delikatnie. Dodaję mrożony seler naciowy i natkę pietruszki. Posypuję pieprzem kolorowym z młynka. Robię majonez
Z Kuchni Do Kuchniwieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia Bułki namaczamy w mleku (można też w wodzie). Mięso mielimy(...)robi to rzeźnik przy zakupie). Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut
mojewypiekiinietylkosól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać
Kto ugości moich gości?plastikowych torebkach i samemu dzień wcześniej przygotować lub kupić gotową, ugotowaną już na parze, zamkniętą w puszce ciecierzycę . Składniki: garść makaronu razowego (około 60g) 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała papryka 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 mała puszka pomidorów majeranek tymianek sól i pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni(...)rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać na patelnię makaron, wymieszać
Anielska Kuchnia Anibiała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4 pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki oliwa z oliwek sól pieprz 2 litry bulionu świeża natka pietruszki Po przyprawy zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Apetyczna babeczkałyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko 1 szt koncentrat pomidorowy skrobia kukurydziana 2 łyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować
głodny alergikmięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa cebula kilka pieczarek 2 ząbki czosnku bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kapustę myjemy, wydrążamy głąb, wkładamy do miski (do takiej by można jej użyć w mikrofalówce) i zalewamy wrzątkiem(...)czasu ( u mnie kilka minut, ale to zależy od mikrofalówki) odkładamy gotowe liście na talerz. Ryż gotujemy, mięso przyprawiamy, kroimy drobno cebulę i pieczarki. Nadzienie gołąbków przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, (nadzienie ma fajny smak i łatwiej je połączyć) przypraw nie żałujemy, mieszamy. Na dno dużego garnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego
NA MOIM TALERZUpomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd. Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód(...)smażymy ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody i zagotowujemy na patelni. Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy
Maminek kulinarnySkładniki: 1,5 kg filetu z indyka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny(...)sojowy + tymianek + słodka papryka. Zalewamy mięsko marynatą, dokładnie nacieramy. Dodajemy plasterki suszonego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut. Przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie 65 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy by mięsko odpoczęło na ok. godzinę
Aga w kuchnizbilansowana dieta, sprawia, że moje dobre samopoczucie i energia powróciły :D Dziś polecam Wam dietetyczną jajecznicę, danie inspirowane wyżej wspomnianą książką. Składniki: * 2 jajka * 1/2 awokado * 1 plaster papryki * sól, pieprz Wykonanie: Awokado wydrążyć, pozostawiając nieco miąższu. Wydrążony miąższ awokado i paprykę pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i roztrzepać widelcem
kolorowotorcikowo