papryka - 32566 przepisów (strona:1103/2172)

Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 212

chlebem, drugiego z ryżem.  Z kiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu(...)zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą 283

smakują ... - sami oceńcie :) SKŁADNIKI 4 bułki paluchy (lub bagietka) 1 duża cebula 500g pieczarek 150g tartej mozzarelli pęczek szczypiorku (lub zielona dymka) sałata lodowa keczup sól, pieprz słodka papryka czosnek granulowany łyżka masła PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.  Dusimy pod przykryciem na małym

Moje Kuchenne Rewelacje
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 4119

szkl kuskusu ze sklepu Piątnica 20 dag piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych 1 większa papryka sól pieprz mielony Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy usmazone  wcześniej małe kawałki piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do gyrosa, dociskamy łyżką,  wykładamy(...)łyżki majonezu,wykładamy pokrojone w drobną kotkę ogórki,posypujemy  posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu,  posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę.Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch sałatki, dekorujemy majonezem  i kilkoma gałązkami szczypiorku  Do przygotowania sałatki użyłam Kuskusu ze sklepu PIĄTNICA

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki inaczej 441

niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram kapusty włoskiej 300 gram ryżu sól do smaku pieprz do smaku pół łyżeczki papryki 3 łyżki bułki tartej  1 jajko olej do smażenia Wykonanie:  Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać(...)Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy

Krakowskie smaki Ani
Kalafior w mięsie mielonym 195

okazji nie ma dużo z nim zabawy.Spróbujcie bo warto:) Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować(...)wyciągnąć go z wody i przestudzić. W między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy

Krakowskie smaki Ani
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 194

połowa września) Kapusta- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Marchew- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września  ) Ogórek- (II połowa lipca,sierpień, I połowa września ) Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września) Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień(...)zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Kalafior- (II połowa września, październik) Kalarepa- (II połowa września, październik) Kapusta- (II połowa września, październik) Marchew- (II połowa września, październik) Ogórek- (II połowa września) Papryka- (II połowa września) Pomidor- (II połowa września, październik) Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Por- (II połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa

Krakowskie smaki Ani
Fasolka po bretońsku 132

fasolki Jasiek 700 gram kiełbasy 4 duże cebule 200 gram przecieru pomidorowego 3 pomidory 2 łyżeczki tymianku pieprz wegeta domowa 4 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego szczypta ostrej papryki szczypta cukru odrobina oliwy do smażenia Wykonanie: Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy wegetę i gotujemy około(...)piórka, razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie gotowe, dodajemy do gotującej się fasolki. Pomidory sparzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Następnie doprawiamy pieprzem, szczyptą ostrej papryki, szczyptą cukru, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz tymianek. Całość gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy około 200 gram przecieru pomidorowego a także przygotowaną z łyżki mąki

Krakowskie smaki Ani
Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta 246

typu greckiego) 2 średnie pomidory 10 zielonych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz garść świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Pomidory myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski(...)pieprz. Mieszamy na jednolitą masę. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę przesmażamy. Doprawiamy wszystko solą, pieprze, papryką słodką, chilli i oregano. Dolewamy masę jajeczną. Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika

kulinarnyJa
Jajka zapiekane w bułce 200

coś nowego... Dziś na śniadanie zrobiłam kajzerki z jajecznym wnętrzem. Pyszne, pachnące, świeże... I jakże fotogeniczne!  Składniki /dla 2 osób/: 2 kajzerki 1 plasterek szynki 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Z kajzerek ostrym nożem usunąć wierzch bułki i ostrożnie je wydrążyć. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do środka bułek

Pasja Smaku
Marynaty i przyprawy do steków 178

całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Uniwersalna przyprawa(...)steków Składniki: 2 łyżeczki papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie składniki. Steki natrzeć przyprawą tuż przed grillowaniem. Marynaty i przyprawy do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Marynaty i przyprawy

naRuszcie
Żeberka w miodzie i piwie 178

Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej

Maminek kulinarny
Zapiekanka z ziemniakami 449

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wyłożone do naczynia składniki. 6. Piec około

A Ty Smakuj Mnie
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 145

Składniki: Szaszłyki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z kaszą kuskus 125

Składniki: 1 duży brokuł 1 opak. kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 ogórek szklarniowy 1 garść świeżej natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać(...)taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć z warzywami

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros 155

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)Paprykę pokroić i małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie