papryka - 32566 przepisów (strona:1102/2172)

Faszerowane pieczarki 142

Składniki: 4 duże pieczarki pół małej czerwonej papryki serek szczypiorkowy "Włoszczowa" kilka suszonych pomidorków szczypiorek fasolka szparagowa  sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie:  Pieczarki obrać i usunąć nóżki. Serek wymieszać z drobno pokrojoną papryką, pomidorami i ugotowaną - ostudzoną fasolką.  Przyprawić, dodać posiekany szczypiorek i nadziać pieczarki.  Grillować w 180st C ok 10 min. Ja podałam

Gaździnka warzy
Pęczak z tuńczykiem 111

Składniki: kasza Pęczak 1 żółta papryka puszka tuńczyka w oleju pęczek natki pietruszki kilka suszonych pomidorków - Helcom Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie (jedna część kaszy - dwie części wody). Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Wszystko wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Polać łyżką oliwy spod suszonych pomidorów, w razie potrzeby przyprawić solą ......... Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka z grillowanych ziemniaków 161

Składniki: 5 ziemniaków pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki czerwona fasola konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill(...)pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania.  Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i................. Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczony kurczak z cytryną i piwem 225

Składniki: udka kurczaka 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku szczypta rozmarynu sól, pieprz, papryka słodka kilka ziarenek kolendry 3 listki laurowe 3 - 4 plasterki cytryny pół butelki jasnego piwa Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką

Gaździnka warzy
Klopsiki z pomidorami 295

Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra Przygotowanie: Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek (jak nie będzie chciało(...)czerwoną pokroić (drobno), podsmażyć na łyżce oleju. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką. Na koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i warzywami 145

zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać(...)mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę....... Smacznego

Gaździnka warzy
Mielona karkówka z pieca 139

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę(...)jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem  czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną

Gaździnka warzy
Karczek z ziołami 111

Składniki: 500 g karczku bez kości duża cebula półtora czerwonej papryki 3 ząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi(...)dodać do karczku, wymieszać i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować do miękkości.  Pokrojoną paprykę dodać na samym końcu razem z ogórkami (nie rozgotować jej ma być lekko twarda). Zabielić śmietaną, podlać wodą z ogórków dodać posiekaną natkę i gotowe....... Właściwie to dziś Tomek miał

Gaździnka warzy
Makrela z ciecierzycą 133

Składniki: średnia wędzona makrela 1 kiszony ogórek pęczek natki pietruszki średnia czerwona papryka łyżeczka chrzanu łyżka jogurtu naturalnego 200 g ciecierzycy konserwowej kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Usunąć ości z makreli, ogórka pokroić w kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą

Gaździnka warzy
Wieprzowina z warzywami 178

suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę obrać(...)Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe  Smacznego

Gaździnka warzy
Trybowane mięso z indyka z ryżem i pekińską 144

Składniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny  Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż(...)Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami bulionu i gotowe............ Smacznego

Gaździnka warzy
DWORSKA KACZKA DUSZONA Z KAPUSTĄ MODRĄ, CYNAMONEM I JAŁOWCEM 167

marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego kilka liści laurowych sól, pieprz do smaku 230 g propan butanu wykonanie: Jedziecie do szlacheckiego dworu swoich wysoko urodzonych znajomych, by zażywać powietrza(...)dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem. Dodać pieprz i sól do smaku, ewentualnie też papryki, cynamonu i tymianku. Jeżeli składniki nadal będą twarde, dusić dalej, mieszając i podlewając odrobiną wody w razie potrzeby. Teraz zasady! Dusicie pod przykryciem. Jeżeli pracujecie na ziemi i na świeżym

GRUBY WAŁEK
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 180

cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać(...)bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory w puszce, passatę, koncentrat i gotować kilka minut. Następnie dodać słodką paprykę, cukier, zioła oraz sól i pieprz do smaku.  Gotować kilka minut, wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia

Czerwień i błękit
Sałatka z tuńczyka 496

ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy * Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład(...)gotową mieszankę ziołową w sklepie, albo samemu dobrać własną wedle upodobań. WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką

Passions hobbies life
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 324

łyżeczki cukru  łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią  Do obłożenia;  Puszka cieciorki  Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra  4 szalotki  Papryka czerwona  30 dag żółtego sera  Sos:  Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g)  Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo  Drożdże rozpuszczam(...)wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto, odstawiam . W tym czasie przygotowuję dodatki. Odcedzam cieciorkę , paprykę kroję w mniejsze kawałki, szalotki w piórka . Kabanosy kroję drobniutko. Ser żółty ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam

Takie tam pichcenie