odstawić na 2 godziny. NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno(...)cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy
KUCHARNIAminut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Na patelni(...)rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić
KUCHARNIAkawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych i wrzuciłam do blendera. Czosnek obrałam i dorzuciłam do papryczek, wsypałam imbir(...)wszystko razem zmiksowałam. Powstała fajna pasta z maleńkimi kawałeczkami papryczek. W między czasie w rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około 5 minut. Do małej miseczki wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam kilka łyżek wody, wymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu
Blondynka Gotujesztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe(...)obrać z pancerzyka pomiędzy główką, a ogonkiem. Obraną część nacinamy i wyciągamy przewód, który znajduje się od końcówki głowy. Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem, rozgniecioną, suszoną chili i papryką mieloną. Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnię z wątróbką i grzybami. Mieszamy wszytko podrzucając na patelni. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i układamy
BaRepaszalewy 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona sól i pieprz Przygotowanie: Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce
karmelowyłyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę i ser kroimy w kostkę. Na roszponce układamy warzywa i ser oraz
Mango PapajaSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka 1 puszka ananasa 2 duże cebule 4 łyżki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Ananasa osączyć z soku i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Do miski wlać miód,ocet(...)winny, ocet balsamiczny,olej,musztardę oraz wsypać paprykę. Do zalewy dodać cebulę i ananasa. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia
O kuchni z uczuciemźródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku(...)opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
w mojej kuchnitrudność: łatwe rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki(...)szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami ¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego) ⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 3 łyżki
w mojej kuchniSkładniki: 4 gotowe pszenne tortille 1.5 opakowania serka kremowego 2 cebule dymki drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę kilka plasterków wędliny .Taka zawijana kanapka świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy z dymką i powstałą masą smarujemy tortille. Następnie dodajemy paprykę, seler i ser żółty
w mojej kuchniząbki czosnku 1 kostka rosołku drobiowego 10 dag masła 200-300ml śmietany 18% 1-2papryki czerwone(...)WYKONANIE Rozpuścić masło na patelni, ,dodać drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zeszkli dodać cukinię pokrojoną w pół plasterki,oraz paprykę pokrojoną w plasterki.Wsypać rozkruszoną kostkę rosołową, dodać czosnek. Dusić na ogniu do odparowania powstałego płynu i zarumienienia się cukinii. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę, ewentualnie dosolić i wymieszać.Podgrzać
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/saatka-wiosenna.html Składniki: główka sałaty 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewki 1 ogórek oliwa truflowa sok z połówki cytryny łyżka posiekanej bazylii i oregano 1 cebula pieprz oliwki Sałatę umyć(...)osuszyć i porwać na drobne kawałki. Paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki .Gotowym sosem polać
w mojej kuchninadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku, grubo posiekany * pęczek dymki pokrojonej w kostkę * 250 g mięsa mielonej baraniny * 2 łyżki oleju * 1 łyżeczka nasion czarnuszki * sól * świeżo zmielony pieprz(...)Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut
w mojej kuchniczerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE(...)Umyte osuszone papryki potnij na małe kawałeczki -kostkę..Cebule w piórka ,ogórek i koper wloski w plasterki.Wszystko razem wymieszaj ,posól,popieprz ,dodaj pół łyżeczki cukru i 1 łyzeczkę soku z cytryny.Wymieszaj ponownie i odstaw ,aby warzywa zmiękły.Po tym czasie odlej nadmiar soku i spryskaj oliwa -u mnie truflowa
w mojej kuchni