kurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną
Moje Kuchenne RewelacjeKuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni
My Culinary Artmięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić
Kuchcik gotujegram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie(...)minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Ostatni szlif... Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość
Mango Papajapracy. Zupa musi być bardzo gęsta ! Składniki -gęsta zupa pomidorowa, ma być dużo ryżu. -parmezan -jaja -ser topiony w plastrach z szynką Lactima -ser topiony w plastrach z papryką Lactima -ser topiony Gouda Lactima -prażone ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo -świeży koperek -oliwa z oliwek Posmaruj brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od Florina(...)potrawy. Nałóż warstwę ryżu. Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką. Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami. I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką. I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem. Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda. Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 5-6 kotletów schabowych (każdy po ok. 150g) sól, pieprz, słodka czerwona papryka 30 dag pieczarek 2 cebule masło jajka + bułka tarta to panierowania Sposób przygotowania: 1. Schab roztłuc na duże cienkie kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. 3. Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli. Delikatnie doprawić
A Ty Smakuj Mnieszpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości(...)koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu. Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie
Codzienna kuchnia niecodziennacienkich, długich plastrów boczku 12 suszonych śliwek 1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski 2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części sól i pieprz majeranek, słodka papryka, suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy 2-3 kulki jałowca olej do smażenia 1 łyżeczka masła Mięso umyć(...)osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca i dusić
Czerwień i błękitkurczaka 2 jajka 5 łyżek otrąb pszennych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra. Przygotowanie: Filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. W misce wbijamy jajka, dodajemy otręby, skrobię, proszek, jogurt oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy papryką i ziołami prowansalskimi
Symfonia smakowaSkładniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie: Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy
Symfonia smakowaSkładniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 1 parówka 250 g szynki 100 g pieczonego mięsa ¼ puszki kukurydzy 1 papryka 2 ogórki kiszone kilka różdżek brokułu(...)Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem. Pozostałe
Symfonia smakowaherbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek (ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką
NA MOIM TALERZUsałatki, którą możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę na średnie paseczki
Kolejny blog o gotowaniulekkie sałatki. o tego chrupka opieczona bagietka czosnkowa, kubek herbaty i jest śniadanko. Sałatka taka sprawdzi się również do obiadu. Składniki: opakowanie miks sałat z rukolą 1 zólta papryka 1/2 białej cebuli 6 suszonych pomidorów 2 plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej sól,pieprz, zioła prowansalskie olej lniany Wykonanie: Miks sałat wykładany na talerz, na nie pokrojoną w kostkę(...)paprykę, cebulę w półpiórka, suszone pomidory pokrojone w małe kawałki oraz pokrojony w kostkę ser koryciński. Przyprawy mieszamy ze sobą w kubku, dodajemy olej ok. 2 łyżek, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 15 inutach od przygotowania jak smaki się przegryzą. Na stronie SER KORYCIŃSKI SWOJSKI przeczytacie dużo ciekawych rzeczy na temat powstawania tego pysznego sera, a także zapoznacie
Z Majeczką w kuchnibędzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego(...)dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz sporo słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Potem mieszamy w misce makrelę, ryż oraz marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do spożycia
upichcic