papryka - 32566 przepisów (strona:1089/2172)

Sałatka z fetą 204

sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone. Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą.   Składniki: - gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy

dom-agi.pl
Gulasz 150

spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu. Składniki: - 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego; - cebula; - olej; - sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano, ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem. Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy

dom-agi.pl
Pieczone pierogi 135

wypróbowania:)   Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej; - 200 ml letniej wody; - 20 dag pieczarek; - 20 dag twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz, mielona ostra papryka; – 2 jajka; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli, olej, zagniatać dodając powoli wody. Odstawić ciasto na około 1 godz. W tym czasie pokroić drobno cebulę(...)pieczarki w kawałki, podsmażyć na oleju, przyprawić mocno solą, pieprzem i papryką mieloną. Gdy wystygnie dodać rozgnieciony twaróg, posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Wszystko wymieszać. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać farsz dokładnie zlepiając. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Smacznego

dom-agi.pl
Kurczak w ziołowej panierce 255

nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej(...)smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Smacznego

dom-agi.pl
Grzanki z pieczarkami 135

nadziewania bułek, ale tym razem wykorzystaliśmy chleb. Ostry smak pieczarek idealnie komponuje się ze smakiem chleba. Ojjj, ale się zajadałam Składniki: - 1/2 kg pieczarek, - 1 duża cebula; - oregano, ostra papryka; - plasterki żółtego sera; - olej rzepakowy - czosnek - kromki chleba; Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy umyte pokrojone pieczarki. Dodajemy sporą szczyptę oregano i dusimy do momentu aż pieczarki będą(...)miękkie. Cebulę siekamy, na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek i wszystko razem jeszcze chwilę mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oleju i tworzymy taką „mazię”, którą smarujemy każdy kawałek chleba. Na tak przygotowane kromki nakładamy porcję pieczarek, kawałek sera

dom-agi.pl
Golonka gotowana i podpieczona 123

godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać(...)ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it

dom-agi.pl
Chińszczyzna 217

podwójna pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą

dom-agi.pl
Flaki na rosole wołowym 127

natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek Wykonanie: Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia

dom-agi.pl
Dahl z soczewicy 137

smakiem tego indyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru – 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu) – 10 tłuczonych goździków – sól morska, olej rzepakowy Sposób przygotowania Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego(...)garnka. Dodajemy 2 duże łyżeczki soli, kurkumę, paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody

dom-agi.pl
Karczek pieczony w plastrach 189

kwestii.  Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki.  Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.       Składniki: 500 g karczku sól, pieprz, czerwona słodka papryka olej mąka do oprószenia 1/2  szklanki wody 3 - 4 łyżki oliwy 2 - 3 łyżki miodu     Wykonanie: Karczek umyć, pokroić na plastry.  Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem(...)papryką.  Oprószyć mąką.  Na patelni rozgrzać olej.  Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe.  Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać wodę, oliwę, miód.  Doprawić solą i pieprzem.  Zalać mięso w naczyniu.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około

Sto kolorów kuchni
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 192

Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki(...)dodać sól, pieprz, czosnek, zioła i papryki. Dodać mięso z kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem

Czerwień i błękit
Karkówka i piwo. 229

piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki 300 ml ciemnego piwa 2 cebule mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek olej do smażenia wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, osuszamy i doprawiamy papryką i solą z każdej strony. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie karkówkę obsmażamy

Przysmaki Karolki
Placuszki z kurczaka z ciecierzycą 207

mixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:)  Placuszki z kurczaka z ciecierzycą  duża pierś z kurczaka  puszka cieciorki ( 400 g)  2 jajka  papryka czerwona dobra cena  KLIK 15 dag tartej mozzarelli lub innego   sera   dobra cena KLIK  łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki  sól  pieprz czosnkowy  suszone pomidory(...)czosnkiem i bazylią Pierś z kurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę .  Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję  do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość.   Na patelni rozgrzewam olej, wykładam  łyżką  masę mięsną i formuje placuszki. Smażę

Takie tam pichcenie
wędzona makrela w majonezie i.... 159

Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości do miski paprykę czerwoną, ogórki konserwowe, cebulę czerwoną pokroić w kostkę i wsypać do makreli dodać pieprz mielony, majonez i wszystko wymieszać schować do lodówki minimum

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza orkiszowa 291

szklanki  - cukier brązowy - 1 łyżeczka  - oliwa  - 2 łyżki  - woda  - szczypta soli  Dodatki:   - pierś z kurczaka  - oliwki  - ser Mozzarella  - papryka czerwona  - koncentrat pomidorowy  - roszponka  - oregano, bazylia, pieprz  Sposób przygotowania:   Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy(...)międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Fit-amina