taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy. Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMini przekąski na krakersach SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakersów (u mnie takie mniejsze - rewersy) 1 serek naturalny kanapkowy kilka oliwek szczypiorek 2 pomidorki koktajlowe 1 mały ogórek konserwowy kawałeczek czerwonej papryki Przygotowanie: Krakersiki rozkładamy na talerzu. Serek przekładamy do szprycy i wyciskamy na każdego krakersa porcję sera. Ja używam do tego woreczków strunowych, do których nakładam serek, ucinam jeden róg woreczka(...)przez niego wyciskam. Jest to wygodne i bez konieczności mycia przyborów. Każdego krakersa dekorujemy, wg uznania. U mnie są to plasterki oliwek, kawałki szczypiorku i papryki oraz ósemki pomidorka koktajlowego i plasterki ogórka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy(...)przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy. Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość przywarta do patelni odeszła. Do pozostałej kapusty dodajemy koncentrat i ją przesmażamy. Następnie dodajemy podsmażone żeberka z kapustą, podlewamy wodą około 2 szklankami, dodajemy ziele, liść
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna. Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru SKŁADNIKI: 130 g piersi z kurczaka 0,5 czerwonej cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól ziołowa do smaku kilka różyczek brokuła 50 g ryżu 20 g kiełek brokuła sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Pierś z kurczaka(...)kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy paprykę oraz sól ziołową - mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 25-30 minut. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę. Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny(...)miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy gniazdka makaronowe i gotujemy 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, przy pomocy łyżki cedzakowej(...)przekładamy gniazdka na roztopione masło i je podsmażamy, oprószamy je papryką i przyprawą do makaronu. W tym czasie w rondlu podsmażamy pokrojony w słupki boczek, dodajemy opłukany szpinak i podduszamy całość doprawiając czosnkiem i pieprzem. Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę, na środek nakładamy szpinak z boczkiem, na wierzch nakładamy po kawałku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu(...)Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku 1 żółtko Przygotowanie: Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę i zagnieść z tych składników(...)czasie wyciągamy koszyczki z foremek, smarujemy rozmąconym żółtkiem i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Gotowe i ostudzone dekorujemy pokrojoną drobno papryką, ogórkiem i gałązkami koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosobno więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy(...)fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidługich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować 10 minut(...)cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, marchew i czosnek obrać oraz pokroić na cienkie plasterki. Z gałązek natki obrywamy listki. Paprykę pokroić na małe cząstki. Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziarna świetnie się komponują z warzywami, tworząc zdrową i smaczną kompozycję. Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 100 g bobu 1 kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 papryki czerwonej sól pieprz kolorowy 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo PRZYGOTOWANIE: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną soli. Gdy będzie miękki przelewamy zimną wodą i obieramy(...)skórek. Pora kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na łyżeczce oliwy. Paprykę myjemy i kroimy na małe paseczki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kolorowym pieprzem. Z wierzchu posypujemy prażonymi ziarenkami. Do sałatki użyłam mieszanki prażonych ziaren Euforia, którą otrzymałyśmy od firmy Ziarenkowo w ramach współpracy. Skład tej mieszanki to łuskany słonecznik, konopia siewna i pestki dyni. Pomysł na takie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki lub plasterki i podsmażamy z pokrojoną w kostkę połową(...)cebuli. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na mięsie układamy ser żółty, następnie cebulkę pokrojoną w plasterki, paski papryki oraz łyżkę pieczarek. Całość zwijamy w roladkę, panierujemy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiformy CZANIECKI . Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 250 g makaronu kolanka CZANIECKI natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron kolanka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 9 minut - makaron ma być(...)ugotowany al dente. Łopatkę wieprzową mielimy, podsmażamy na oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory oraz pieprz i miksujemy na gęsty sos, przelewamy do mięsa, całość mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Podajemy całość dekorując posiekaną natką pietruszki. Makaron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki