wyszło. Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką
vegetaniedyni zwykłej 3/4 szklanki ryżu 1 duża cebula 2 jaja pół szklanki tartego żółtego sera 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego estragon, pieprz, ostra papryka Gotujemy ryż na sypko. Dynie dobrze myjemy, obieramy i usuwamy pestki oraz gąbczasty miąższ. Obraną dynię ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy naddatek wody. Dynię mieszamy z ryżem, jajkami, przesmażoną na złoto(...)cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób. Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej kostki bulionowej. Dodajemy dużą łyżkę
vegetaniecieknie, gdy pomyślimy jak to smakuje. Całość dopełnia sos z passaty z oliwą z oliwek, pieprzem i szczypiorkiem z dodatkiem ostrego sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego. Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera(...)stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach
vegetanieduża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę(...)słupki i dodajemy do ziemniaków razem z porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które
vegetaniegarnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki na sos : 1 małe opakowanie suszonych grzybów 1 śmietanka słodka 12% ok. 150 ml. 1 duża cebula pieprz, sos sojowy, ostra papryka Grzyby płuczemy dobrze ok. 3 razy i namaczamy w niewielkiej ilości wody i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wstawiamy grzyby do gotowania w wodzie, w której się(...)sosem jest trochę roboty, bo grzyby muszą mieć czas, aby doszły do miękkości. Kiedy już będą miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i śmietankę. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Gotujemy do momentu, kiedy cebula będzie super miękka. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w śmietance lub wodzie. Sos jest gotowy. My dajemy duuuuuzo pieprzu :) Lubimy taki
vegetanieosoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg ostrego sera żółtego tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką(...)macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy
vegetanieosób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki(...)Lidlu w dużej żółtej puszce. Wracając do gotowania to po dodaniu kapusty podlewamy całość lekko wodą i dusimy jakieś 5 min. Teraz dodajemy pieczarki, dużo majeranku, pieprz, ostrą paprykę i kminek według uznania. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 min i na koniec skrapiamy sosem sojowym. Mieszamy i wrzucamy do garnka z makaronem wcześniej przelanym oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy
vegetanieSkładniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść roszponki 8 średnich pieczarek 1/2 szalotki 1/4 opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy(...)pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki do przestygnięcia. Teraz czas na jajka. Do miski wbijamy 5 jaj, dodajemy sporo pieprzu, gałki muszkatołowej oczywiście najlepiej świeżo startej, ostrej papryki, sporo czosnku niedźwiedziego i na koniec 1/2 małej szalotki pokrojonej w cieniutkie płatki. Wszystko dobrze mieszamy, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dodajemy wystudzony szpinak i ponownie dobrze
vegetanieopakowania mrożonego groszku z marchewką 1 słodka śmietanka ok. 150 ml 1/2 opakowania gorgonzoli 1/2 szklanki dobrego żółtego sera w typie Mazdamer oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy groszek z marchewką. Delikatnie przesmażamy, aż się rozmrożą. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość dusimy ok. 5 min., warzywa powinny(...)być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet . Życzymy
vegetanieśrednich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przyrządzamy resztę składników. W rondlu zagotowujemy nieco wody i wrzucamy marchewkę z groszkiem oraz pokrojony(...)kostkę seler. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i zalewamy śmietanką. Wody powinno być niewiele ! Dodajemy sporo tymianku, sporą ilość imbiru, pieprz i ostrą paprykę. Teraz czas na ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Wszystko powinno zgęstnieć. Na koniec doprawiamy nieco solą lub sosem sojowym do smaku oczywiście. Danie jest gotowe
vegetanieporów. Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie ją, warto :) Potrzebujecie do jej stworzenia : 1 duży por 1 duży ogórek konserwowy 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz, ostra papryka, sól Por dobrze myjemy i odkrawamy jasną część, ciemne liście lądują w zamrażalniku. Przydadzą się na zupę. Por musicie pokroić w cieniutkie płatki i delikatnie posypać solą, aby zmiękł(...)ogórek i jajka kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonez, ok. 3 duże łyżki. Najlepiej dodajcie tyle ile lubicie. Na koniec dodajemy pieprz i ostrą paprykę i sałatka gotowa :) Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Proste prawda ? A oto jaśnie Pani sałatka :) Pozdrawiamy
vegetaniesmażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy(...)Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka
vegetanietypie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego 250 ml śmietanki słodkiej 12 % (weganie: śmietanka sojowa) bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka Gotowanie zaczynamy od ugotowania brokuła tak, aby był kruchy nie miękki. Przelewamy go zimną wodą, aby schłodził się nieco. Przekładamy do głębokiego naczynia i dodajemy czosnek, słonecznik, bazylię, oregano(...)łyżki oliwy z oliwek i ostrą paprykę. Możemy delikatnie skropić sosem sojowym. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Następnie wstawiamy makaron i gotujemy al dente, a w tym czasie dokończymy sos. Została tylko jedna czynność. Należy pesto przełożyć do rondelka i wlać śmietankę (weganie modą zamienić to na wodę lub śmietankę sojową), a następnie zagotować. Powstały sos przelewamy do odcedzonego
vegetanietanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy(...)dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej wrzucić do sosu, aby się zagrzały, jednak nie jest to konieczne
vegetanieśredniej wielkości seler (bulwa) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 kostki bulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy od pokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części i część zieloną zostawiamy(...)białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy
vegetanie