papryka - 32566 przepisów (strona:1075/2172)

Placki ziemniaczane z szynką, pieczarkami i papryką 255

wielokrotnie pisałam lubię eksperymentować i dzisiaj zapraszam na placki z "wkładką". Bardzo smaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej  100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego  2 łyżki(...)smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i  szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy.Dokładnie wymieszać

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 420

działce obrodziła, to niestety ma łyko. Niemniej polecam bo jest pyszna. Składniki: 700 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 2 małe czerwone cebulki 2 gałazki szczypiorku 1 zółta papryka kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek miety Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty(...)umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości...około 30 minut, ostudzić. Paprykę i cebulę drobno pokroić w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, listki mięty i tymianku. Wszystko wrzucić do duzej miski , dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Składniki dresingu połączyć ze sobą w słoiku

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem 120

średnich placków ziemniaczanych 500 g łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 250 g kwaśnej śmietany 150 g żółtego ostrego sera 1 łyżka smalcu  sól, pieprz i czerwona wędzona papryka do smaku Sposób przygotowania: W dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem prawie do miękkości...około

Gosia gotuje
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 128

póki co zapraszam na to danie. Składniki: 600 g łopatki 1 mała cebula 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: paczka makaronu...ja miałam kolanka listki pietruszki 1 łyżka masła 1 mięsisty pomidor 1 cebula Sposób przygotowania: Łopatkę(...)kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam

Gosia gotuje
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 129

dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki(...)Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki.  Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut na  grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze

Gosia gotuje
Frytki z dyni 154

Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry w proszku 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych sól i papryka ostra w proszku do smaku olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w prostokątne słupki...u mnie ok 2*8 cm. Cebulę(...)zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę, tą mieszanką natrzeć dyniowe słupki i wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym 147

kaparowy: 50 g kaparów 2/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki  1 łużka masła 2 żółtka sok z połowy cytryny cukier i pieprz do smaku szczypta czerwonej słodkiej papryki Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym  i oczyścić ze ścięgien.  Pokroić pod skosem i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Rozgrzać(...)ciagle mieszajac dodać zmiksowane kapary, sok z cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone kapary.  Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną papryka. Podawać z pieczywem , ryżem lub ziemniakami. Smacznego

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 197

makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić(...)kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę

Gosia gotuje
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 139

natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki  cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy(...)położyć plaster cytryny,  wstawić  na pólkę drugą od góry i  piec przez około 20 minut.  W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać kaparami . Smacznego

Gosia gotuje
Zupa krem z grochu 142

połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim(...)ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie.  Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Spróbować i ewentualnie dosolić. Zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Chipsy z jarmużu 154

chrupiące chipsy. Chipsy z jarmużu: 200 g jarmużu (1 pęczek / 1 opakowanie) 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli morskiej pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g jarmużu (1 pęczek / 1 opakowanie) 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli morskiej pół łyżeczki(...)czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki chili'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na małe części, usuwając grube łodygi (można także kupić już umyty jarmuż – pakowany próżniowo). Do oliwy dodajemy przyprawy. Mieszamy i polewamy jarmuż. Dokładnie mieszamy rękoma, aby każdy listek był w oliwie. Rozkładamy płasko na największej blasze

Poezja smaku
Domowe nachosy 291

Bardzo polecam, znikają z miski jeszcze ciepłe, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 6 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 240 ml wody  Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie

Chocolate Muffin Blog
Hummus 133

Hummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Spożywamy go na zimno, polany oliwą, posypany słodką papryką i pietruszką, nabieramy chlebkiem pita lub po prostu świeżym pieczywem. Orientalne odkrycie z poprzedniego tygodnia, zainspirowane wizytą w  Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku(...)zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą lub świeżym pieczywem :) Smacznego! *możemy użyć gotowej pasty lub przygotować ją w domu. W tym celu na suchej patelni prażymy 1 szklankę sezamu. Ma się zarumienić i zacząć

Chocolate Muffin Blog
Pasta guacamole 156

śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej sól pieprz papryka słodka Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym pieczywem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z tuńczykiem, fetą i papryką 216

jest lekkostrawna. Pamiętajmy, aby włączać ryby do naszego jadłospisu. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i B12 oraz kwasu tłuszczowego omega-3.  Składniki : pół puszki tuńczyka czerwona papryka konserwowa plaster sera feta oregano lub ulubiona przyprawa 1 łyżka oliwy  Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski, dodać ser pokrojony w kostkę i rozdrobnioną paprykę. Polać oliwą i doprawić, Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania