papryka - 32566 przepisów (strona:1071/2172)

Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 220

sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję(...)drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 285

szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 0,5 kg.pieczarek - 4 jaja na ugotowane na twardo - 1 surowe jajo - pęczek zielonej pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko(...)lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach. Pieczarki lekko podsmażam do odparowania wody, studzę. Do ostudzonych pieczarek dodaje starte jajka, sól, pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam surowe jajko. Mieszam aż do połączenia składników. Nakładam po łyżce farszu na naleśnika i składam w prostokąt. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju

Kuchnia z widokiem na ogród
Skrzydełka z kurczaka duszone w pieczarkach. Proste, smaczne, delikatne danie. 201

cebulką to delikatne, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam :) Składniki - 9 skrzydełek z kurczaka - 25 dkg. pieczarek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, domowa wegeta , papryka mielona, majeranek Wykonanie Cebule kroję w półplasterki, czosnek siekam, podsmażam na szerokiej i głębokiej patelni, do cebuli i czosnku dodaję oczyszczone i pokrojone w grube plastry ( ćwiartki ) pieczarki. Następnie do zawartości(...)patelni dodaję oczyszczone i pozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 514

dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję(...)listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 552

Zapraszam na kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję(...)osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam do małej miseczki, solę, zostawiam na 10-15 minut aby zmiękł, puścił soki i stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam do smaku solą

Kuchnia z widokiem na ogród
Delikatne spaghetti z duszonym kurczakiem i warzywami 251

pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :)   Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki (użyłam czerwonej) - puszka pomidorów w puszce - kilka różyczek brokułu -natka pietruszki - makaron żytni razowy ( do kupienia w Tesco) - przyprawa do kurczaka, curry oraz zioła prowansalskie -sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)garnka.  Przykrywamy przykrywką by mięso mogło się udusić. 3. W drugim garnku będziemy dusić warzywa. Naczynie również wypełniamy odrobiną wody i wrzucamy najpierw cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy.  Gdy warzywa będą już dostatecznie miękkie dorzucamy mięso i wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. 4. W międzyczasie gotujemy brokuł. Pamiętajmy, że po zagotowaniu wody należy wyłożyć

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Kurczak duszony w curry z fasolką 315

posiłki przeze mnie przygotowywane były smaczne i niedrogie. 500 g udek z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej Udka obficie przyprawić przyprawą do kurczaka. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na rumiany kolor. Wlać 250 ml wody(...)pokrojoną zieloną fasolkę (świeżą lub mrożoną). W małej miseczce rozrobić mąkę z odrobiną wody i wlać do mięsa. Dokładnie mieszać (tak żeby sos nam zgęstniał). Przyprawić curry, ostrą czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Gdy sos za bardzo zgęstnieje podlać wodą

VioletoweKucharzenie
Faszerowane pomidory 260

kolendra. 6 pomidorów 500 g kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 200 g pieczarek 250 g warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami (użyłam Hortex) Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Kolendra Olej do smażenia Z pomidorów ścinamy wierzch, środek wydrążamy (tak żeby nie uszkodzić ścianek). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki(...)delikatnie podsmażamy po czym dodajemy kurczaka i miąższ z wydrążonych pomidorów. Po 7 minutach dodajemy mieszankę warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Bigos z papryką 156

główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Roladki z serem i sałatą 170

sałaty. Nie chciałam, żeby się zmarnowała, więc wykorzystałam je do roladek z serem. Smak był zaskoczeniem. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 500 g schabu Sól Pieprz Słodka papryka 200 g żółtego sera Kilka liści sałaty masłowej 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Schab myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem(...)słodką papryką. Na każdym plastrze układamy sałatę oraz plastry sera. Zwijamy na kształt roladki. Każdą obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni. Roladki podałam z ugotowaną zieloną fasolką szparagową i brokułem

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka pieczone w soku pomarańczowym 187

Mocno doprawione skrzydełka z kurczaka z nutą pomarańczy. Smak był ogromnym zaskoczeniem. 1,2 kg skrzydełek drobiowych Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Zioła prowansalskie 0,5 szklanki soku pomarańczowego Oliwa z oliwek Skrzydełka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Moje były dość mocno doprawione ponieważ lubię wyraziste smaki, ale ilość przypraw możemy

VioletoweKucharzenie
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 235

czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną(...)papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut

VioletoweKucharzenie
Kurczak w curry z pieczarkami 357

indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni(...)oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu

VioletoweKucharzenie
Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i pieczarkami 168

przyprawione i aromatyczne mięso, w całości przeniknięte pieczarkami i cebulą. Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa?  500 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 300 g małych pieczarek 2 cebule Oliwa z oliwek Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach(...)przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster dokładnie nacieramy przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką oraz lubczykiem. Pieczarki kroimy na ćwiarki a cebulę w piórka. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pieczarkami i cebulą, skrapiamy oliwą i oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 70 minut

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczki pieczone z boczkiem 164

smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań. 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Oliwa z oliwek 200 g boczku wędzonego Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania