dania, która nie jest zbyt ostra :) Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ szklanki wody 2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki oliwy Do garnka lub patelni z przykrywą
Smakowy Rajkiełbaską, cebulką lub pieczarkami, dlatego zdziwiłam się, że moi mięsożerni faceci wcinali tą wegetariańską jajecznicę, bez narzekania i można powiedzieć, że aż uszy się im trząsły :) Składniki: 1 papryka 1 pomidor 1 średnia cebulka 30g margaryny 6 jajek Zielona cebulka lub szczypior Sól i pieprz Paprykę i cebulę kroimy na drobne kawałeczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym tłuszczem i dusimy
Smakowy Rajwcześniej i tylko przed podaniem podać. Można go także przyrządzić jako danie jednogarnkowe, wszystko zależy od garnka i fantazji kucharza :) Składniki: 500g fileta z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 papryki (każda inny kolor) 1 cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów lub ½ kg świeżych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kolendry(...)cienkie paseczki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy kolendrę i oregano. Jeszcze chwilę smażymy. Osobno w garnku dusimy pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie
Smakowy Rajjuż gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną cebulkę przekładamy(...)brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można
Smakowy Rajnikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr(...)możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy
Smakowy Rajoraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. *Jeśli danie wyjdzie dla Was zbyt gęste możecie dodać do niego wody i zagotować. A jeśli zbyt rzadkie(...)rozmieszanej wody z mąką i jeszcze raz zagotować. Gdy danie jest gotowe, przyprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania. Można także dodać papryki Chili, jednak pamiętajcie o tym, że Chili z czasem staje się coraz ostrzejsze, więc lepiej z nim nie przesadzać :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajporcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg ogórków ½ kg cebuli 3 łyżki soli Zalewa: ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru ½ szklanki octu 10% spirytusowego Pieprz Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy(...)około 2 godziny, by puściły sok. Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę. Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym
Smakowy Rajporcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg papryki (najlepiej kolorowej) 1 kg ogórków 1 kg białej kapusty 1 kg cebuli Dodatkowo: 250 ml oleju (można dodać mniej) 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli(...)Pieprz (mielony) Około 10 ziarenek ziela angielskiego Na początek przygotowujemy wszystkie jarzyny. Obraną marchewkę kroimy w talarki i odstawiamy w osobnym naczyniu, gdyż od marchewki zacznie się gotowanie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki
Smakowy Rajprzygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką
kulinarnyJastartego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz, estragon, ostra papryka, Ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli. Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu obieramy ziemniaki i jajka. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i widelcem rozdrabniamy(...)miały grubszą strukturę taką, naturalną wiejską. Górale nie mieli ze sobą żadnych prasek tylko często proste drewniane przyrządy, którymi posługiwali się na co dzień. Jak rozdrobnimy składniki, dodajemy pieprz, paprykę, sporo estragonu roztartego w dłoniach i na koniec dwie łyżki majonezu. Aaaa ważne ! Jeśli będziecie mieli serek wiejski z dużą ilością śmietanki to odcedźcie go, żeby nie rozrzedził pasty. Gotowe
vegetaniezakichani ludzie dookoła. Trochę warzyw na wzmocnienie. I kasza. Czyli obiad marzenie :) A Wy czym wzmacniacie się w marcu? Składniki: 1/2 cukinii 1 cebula 1 marchewka garść mieszanki kolorowych papryk (ja użyłam mrożonej) sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka koncentratu 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, cukinię i marchewkę w półplasterki, a paprykę
Pasja Smakumakaron ,ulubione przyprawy , schab i trochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę
Ladylaura.patelnie z przyprawą toskańską puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 2 torebki ryżu Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do miski wlać(...)łyżki sosu sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć
Amatorka kuchennapodobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem(...)chwile obsmażamy. Dodajemy grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min. Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewytylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz(...)cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam
Tradycyjna kuchnia Kasi